Yıl: 2018 Cilt: 21 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 393 - 422 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 13-05-2019

Hastanelerde Özel Hastalar İçin Hedef Programlama İle Menü Planlamasını Etkileyen Unsurlar

Öz:
Menü planlama, yiyecek ve içeceklerin bir arada uyumlu bir şekilde sunulması olaraktanımlanabilir. Toplu beslenme alanlarında bu planın önemi daha da artmaktadır. Menü planlaması;maliyet, enerji gereksinimi, çeşitlilik, tat, mevsim durumu, depolama gibi etkenlerin dikkate alındığıkarmaşık bir yapıya sahiptir. Bu sebeple toplu beslenme sistemlerinde gerekli enerji ve besin ögelerinikarşılayacak şekilde bir menü planlaması yapılması gereklidir. Bu çalışmada ilk olarak toplu hizmetveren kuruluşların yemek menüleri ve hastaların sağlık sorunları incelenmiştir. Daha sonra hastanepersoneli ve özel bir sağlık sorunu olmayan yatan hastalar için bir aylık menü planlaması yapılmıştır.Bu menüden özel sağlık sorunu olan hastalar faydalanamayacağı için bu hastalara özel olarak uygunmenüler planlanmıştır. Diyabet hastaları, karaciğer hastaları ve mide hastalığı olan kişiler dikkatealınmıştır. Menüler planlanırken kalori, karbonhidrat, protein, yağ, lif, kolesterol, sodyum, potasyum,kalsiyum, A vitamini, C vitamini ve demir kısıtları dikkate alınmıştır. 0-1 Hedef Programlama ilematematiksel model oluşturulmuştur. Oluşturulan matematiksel model ILOG 12.6.2 sürümüçözülmüştür. Çözüm sonucunda sabah kahvaltısı ve öğle, akşam öğünü için 15 yemek grubu içinden 4kaplı menüler planlanmıştır. Hastanelerde menü planlaması el ile yapılmaktadır. Bu planlama, büyükbir zaman kaybına neden olmaktadır. Kurulan matematiksel model sayesinde zaman kaybı azalmaktave sistematik bir yapı ortaya çıkmaktadır. Ayrıca dengeli bir yemek planı da oluşmaktadır.
Anahtar Kelime:

Konular: İş İletişim İşletme Sağlık Politikaları ve Hizmetleri İktisat İşletme Finans

Menu Planning with Goal Programming for Specific Patients in Hospitals

Öz:
Combined food and beverages can be brought together in harmony. In the area of bulk nutrition, this plan is much more important. Menu planning; cost, energy need, diversity, taste, season, storage, such as factors such as the beginning is a complex structure. Therefore, to meet the necessary energy and nutrition knowledge in nutrition systems. It should create a menu plan. In this study, firstly the catering menu of the institutions serving the community and the health problems of the patients were examined. Later on, one month's menu was planned for hospital staff and patients who were not a special health problem. From this menu, patients with special health problems will not be able to benefit from this disease, specially adapted men were planned. People with diabetes, liver disease and people with the disease. Calorie, carbohydrate, protein, fat, fiber, cholesterol, sodium, potassium, calcium, vitamins and vitamin C and iron restrictions were considered when meninges were planned. 0-1 Mathematical model with goal programming. The generated mathematical model has been solved with ILOG 12.6.2. As a result of the solution, 4 coated menus were planned out of 15 food groups. Menu planning is done manually in hospitals. This is causing a great loss of time. Established modeling results in a systematic structure by reducing time loss.
Anahtar Kelime:

Konular: İş İletişim İşletme Sağlık Politikaları ve Hizmetleri İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KAÇMAZ S, ŞENGÜL N, EREN T, Özder E (2018). Hastanelerde Özel Hastalar İçin Hedef Programlama İle Menü Planlamasını Etkileyen Unsurlar. , 393 - 422.
Chicago KAÇMAZ Safiye Özlem,ŞENGÜL Nesrin,EREN Tamer,Özder Emir Hüseyin Hastanelerde Özel Hastalar İçin Hedef Programlama İle Menü Planlamasını Etkileyen Unsurlar. (2018): 393 - 422.
MLA KAÇMAZ Safiye Özlem,ŞENGÜL Nesrin,EREN Tamer,Özder Emir Hüseyin Hastanelerde Özel Hastalar İçin Hedef Programlama İle Menü Planlamasını Etkileyen Unsurlar. , 2018, ss.393 - 422.
AMA KAÇMAZ S,ŞENGÜL N,EREN T,Özder E Hastanelerde Özel Hastalar İçin Hedef Programlama İle Menü Planlamasını Etkileyen Unsurlar. . 2018; 393 - 422.
Vancouver KAÇMAZ S,ŞENGÜL N,EREN T,Özder E Hastanelerde Özel Hastalar İçin Hedef Programlama İle Menü Planlamasını Etkileyen Unsurlar. . 2018; 393 - 422.
IEEE KAÇMAZ S,ŞENGÜL N,EREN T,Özder E "Hastanelerde Özel Hastalar İçin Hedef Programlama İle Menü Planlamasını Etkileyen Unsurlar." , ss.393 - 422, 2018.
ISNAD KAÇMAZ, Safiye Özlem vd. "Hastanelerde Özel Hastalar İçin Hedef Programlama İle Menü Planlamasını Etkileyen Unsurlar". (2018), 393-422.
APA KAÇMAZ S, ŞENGÜL N, EREN T, Özder E (2018). Hastanelerde Özel Hastalar İçin Hedef Programlama İle Menü Planlamasını Etkileyen Unsurlar. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 21(3), 393 - 422.
Chicago KAÇMAZ Safiye Özlem,ŞENGÜL Nesrin,EREN Tamer,Özder Emir Hüseyin Hastanelerde Özel Hastalar İçin Hedef Programlama İle Menü Planlamasını Etkileyen Unsurlar. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi 21, no.3 (2018): 393 - 422.
MLA KAÇMAZ Safiye Özlem,ŞENGÜL Nesrin,EREN Tamer,Özder Emir Hüseyin Hastanelerde Özel Hastalar İçin Hedef Programlama İle Menü Planlamasını Etkileyen Unsurlar. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, vol.21, no.3, 2018, ss.393 - 422.
AMA KAÇMAZ S,ŞENGÜL N,EREN T,Özder E Hastanelerde Özel Hastalar İçin Hedef Programlama İle Menü Planlamasını Etkileyen Unsurlar. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi. 2018; 21(3): 393 - 422.
Vancouver KAÇMAZ S,ŞENGÜL N,EREN T,Özder E Hastanelerde Özel Hastalar İçin Hedef Programlama İle Menü Planlamasını Etkileyen Unsurlar. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi. 2018; 21(3): 393 - 422.
IEEE KAÇMAZ S,ŞENGÜL N,EREN T,Özder E "Hastanelerde Özel Hastalar İçin Hedef Programlama İle Menü Planlamasını Etkileyen Unsurlar." Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 21, ss.393 - 422, 2018.
ISNAD KAÇMAZ, Safiye Özlem vd. "Hastanelerde Özel Hastalar İçin Hedef Programlama İle Menü Planlamasını Etkileyen Unsurlar". Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi 21/3 (2018), 393-422.