Yıl: 2018 Cilt: 8 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 23 - 27 Metin Dili: İngilizce İndeks Tarihi: 15-01-2019

A Research on Fruit Species’ Production Grown on Hakkari Province

Öz:
Hakkari is one of provinces in Turkey’s East Anatolia Region. In this province, a number of fruitspecies can be grown, and pear, walnut, apple, plum and apricot’s production is more prominent. According to2016 statistics, total fruit production was 19.555 tons in Hakkari. Considering the same year total fruit productionof Hakkari districts, Center, Yüksekova and Şemdinli rank first, second and third with 7.883, 6504.2 and 4.953 tonsof fruit productions respectively as Çukurca is the last with a production of 1.242 tons. Again, regarding the fruitproduction by species, 7.093 tons of apple, 6.979 tons of walnut, 1.949 tons of plum and 1.482 tons of pear wereproduced in Hakkari in the same year. In this study, through presenting the existing status of the fruit productionpotential of the Hakkari province, we aimed to increase the awareness and set light to decision makers in futureplans for making use of the existing fruit potential of our country.
Anahtar Kelime:

Konular: Çevre Bilimleri

Hakkari İlinde Yetiştirilen Meyve Türlerinin Üretimi Konusunda Bir Araştırma

Öz:
Hakkari, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerinden biridir. Bu ilde, bir çok meyve türü yetiştirilebilir ve armut, ceviz, elma, erik ve kayısı’nın üretimi daha fazla göze çarpmaktadır. 2016 istatistiklerine göre Hakkari’de toplam meyve üretimi 19.555 ton olarak gerçekleşmiştir. Aynı yılda Hakkari ilçelerinin toplam meyve üretimleri göz önüne alındığında, Merkez, Yüksekova ve Şemdinli sırasıyla 7.883, 6504.2 ve 4.953 ton meyve üretimi ile birinci, ikinci ve üçüncü sırada yer alırken Çukurca 1.242 ton ile son sırada yer almaktadır. Yine aynı yıl Hakkari’de meyve türleri gözönünde bulundurulduğunda 7.093 ton elma, 6.979 ton ceviz, 1.949 ton erik ve 1.482 ton armut üretilmiştir. Bu çalışmada, Hakkari ilinin meyve üretim potansiyelinin mevcut durumunu ortaya koyarak, ülkemizin mevcut meyve potansiyelinden faydalanmak için gelecek planlarda karar vericilerin bilinç düzeyini arttırmayı ve ışık tutmayı amaçladık.
Anahtar Kelime:

Konular: Çevre Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ŞİMŞEK M (2018). A Research on Fruit Species’ Production Grown on Hakkari Province. , 23 - 27.
Chicago ŞİMŞEK Mikdat A Research on Fruit Species’ Production Grown on Hakkari Province. (2018): 23 - 27.
MLA ŞİMŞEK Mikdat A Research on Fruit Species’ Production Grown on Hakkari Province. , 2018, ss.23 - 27.
AMA ŞİMŞEK M A Research on Fruit Species’ Production Grown on Hakkari Province. . 2018; 23 - 27.
Vancouver ŞİMŞEK M A Research on Fruit Species’ Production Grown on Hakkari Province. . 2018; 23 - 27.
IEEE ŞİMŞEK M "A Research on Fruit Species’ Production Grown on Hakkari Province." , ss.23 - 27, 2018.
ISNAD ŞİMŞEK, Mikdat. "A Research on Fruit Species’ Production Grown on Hakkari Province". (2018), 23-27.
APA ŞİMŞEK M (2018). A Research on Fruit Species’ Production Grown on Hakkari Province. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 8(2), 23 - 27.
Chicago ŞİMŞEK Mikdat A Research on Fruit Species’ Production Grown on Hakkari Province. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 8, no.2 (2018): 23 - 27.
MLA ŞİMŞEK Mikdat A Research on Fruit Species’ Production Grown on Hakkari Province. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol.8, no.2, 2018, ss.23 - 27.
AMA ŞİMŞEK M A Research on Fruit Species’ Production Grown on Hakkari Province. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2018; 8(2): 23 - 27.
Vancouver ŞİMŞEK M A Research on Fruit Species’ Production Grown on Hakkari Province. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2018; 8(2): 23 - 27.
IEEE ŞİMŞEK M "A Research on Fruit Species’ Production Grown on Hakkari Province." Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 8, ss.23 - 27, 2018.
ISNAD ŞİMŞEK, Mikdat. "A Research on Fruit Species’ Production Grown on Hakkari Province". Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 8/2 (2018), 23-27.