Yıl: 2018 Cilt: 19 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 340 - 371 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 09-09-2019

KAMU SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÖRGÜTSEL İKLİM ANALİZİ: BARTIN 112 İSTASYONLARI ÖRNEĞİ

Öz:
Günümüz hayatında birçok olgu, somut ve soyut kavramlar şeklinde açıklanmaktadır. Somut kavramlar; finans, sermaye, taşınır ve taşınmaz varlıklar gibi sayılabilen veya el ile tutulabilen varlıklar olabilmektedir. Soyut kavramlar ise moral, motivasyon, psikoloji, algı gibi daha çok sayılamayan ve gözle görülemeyen varlıklar olmaktadır. Somut kavramları tanımlama, belli bir kalıba büründürme, sınırlarını çizme gibi işlemler daha rahatlıkla yapılabilir. Fakat soyut kavramlarda bu işlemleri gerçekleştirmek ya imkansız olmakta ya da çok zor olabilmektedir. Çalışanların mensubu bulundukları örgütlerinin psikolojik ortamı şeklinde tanımlayabileceğimiz örgütsel iklim de söz konusu soyut kavramlardan biridir. Özellikle davranışsal yaklaşım ile birlikte önem kazanan emeğin psikolojik tatmininin ortaya koyduğu en önemli kavramlardan biri de örgütsel iklim olmuştur. Örgütsel iklim, çalışanların yönetsel süreçleri ve işleyişi yorumlamalarını, psikolojik ortamı algılamalarını, birbirleriyle kurdukları iletişimi ve etkileşimi tanımlamalarını ifade etmektedir. Çalışanların örgütsel iklim algılamalarının pozitifliği ölçüsünde, verimlilikleri ve etkinliklerinin de arttığı kabul edilmektedir. Bu kapsamda ülkemizin en önemli kamu organizasyonlarından biri olan kamu sağlık sektöründe özellikle yeni yapılanma sonrasında örgütsel iklim analizinin gerçekleştirilmesi önem taşımaktadır. Bu amaçla, bu çalışmada Bartın İli'nde örgütsel yapı ve insan kaynakları itibariyle müstakil olarak değerlendirilmesi faydalı bulunan Bartın 112 acil sağlık hizmetleri istasyonları evreninde görev yapan personeller nezdinde gerçekleştirilen örgütsel iklim anketi sonucunda ortaya çıkan bulgulara yer verilmektedir. Nitekim 112 acil sağlık hizmetleri istasyonları, sunduğu acil sağlık hizmetlerinin boyutu ve kapsamı, insan kaynaklarının spesifikliği ve niteliği ile diğer sağlık kurum ve kuruluşlarından ayrışmaktadır. Bu bağlamda Bartın Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarında görev yapan personellerin örgütsel iklim algılamaları; katılım boyutunda 3,51, bağlılık boyutunda ise 3,75 seviyesinde gerçekleşmiştir. Söz konusu oranlar, 5'li likert seviyelendirmesinde yer alan 4 katılıyorum seviyesine yakın bir görünüm sergilemektedir. Bununla birlikte söz konusu oranlar, 3 kararsızım önermesine de nispeten yakın olduğundan, bahse konu istasyonlarda görev yapan personellerin örgütsel iklim algılamalarının daha fazla pozitif yönde geliştirilmesi önem taşımaktadır.
Anahtar Kelime:

Konular: Nüfus İstatistikleri Bilimi İşletme Kamu Yönetimi İktisat İşletme Finans Uluslararası İlişkiler

Organizational Climate Analysis In The Public Health Sector, Example of 112 Stations At Bartın City

Öz:
In today's life, many phenomena are explained as concrete and abstract concepts. Concrete concepts; can be touchable and countable assets such as finance, capital, movable and immovable assets. Abstract concepts are more uncountable and invisible beings such as morale, motivation, psychology and perception. Defining concrete concepts, making a certain mold, drawing their boundaries can be made more easily. But it is impossible or very difficult to perform these operations in abstract concepts. The organizational climate we can define as the psychological environment of the organizations in which the employees are members is also one of these abstract concepts. One of the most important concepts revealed by the psychological satisfaction of labor, which is especially important with behavioral approach, is organizational climate. The term “organizational climate” refers to employees' managerial processes and their interpretation of their function, their perception of the psychological environment, and their communication and interaction with each other. It is accepted that the productivity and efficiency of the employees increase positively depending on their organizational climate perceptions. In this context, it is important to carry out organizational climate analysis in the public health sector, one of the most important public organizations of our country, especially after the new structuring. For this purpose, the aim of the current study is to present the findings of the organizational climate survey conducted at the personnel working at Bartın 112 Emergency Health Services Stations which is found useful to be detachedly evaluated in respect of the organizational structure and human resources. For this purpose, the aim of the current study is to present the findings of the organizational climate survey conducted at the personnel working at Bartın 112 Emergency Health Services Stations which is found useful to be detachedly evaluated in respect of the organizational structure and human resources. As a matter of fact, these service stations dissociate from the other health institutions and establishments by the size and scope of the health services provided as well as the specifity and qualification of the human resources. In this context, organizational climate perceptions of the personnel working at Bartın Emergency Health Services Stations; was 3.51 in the dimension of participation and 3.75 in the dimension of attachment. The aforementioned ratios are close to the level 4 (agreeing) at level 5 point likert scale. However, since the aforementioned ratios are very close to 3 (I have no opinion), it is important to develop organizational climate perceptions more positively for the staff working at the mentioned stations.
Anahtar Kelime:

Konular: Nüfus İstatistikleri Bilimi İşletme Kamu Yönetimi İktisat İşletme Finans Uluslararası İlişkiler
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • CICEK, Berat and Mehmet Ali TÜRKMENOĞLU (2018), “Women As Social Entrepreneurs in Turkey”, David CHITAKUNYE and Amandeep TAKHAR (Ed.), Examining the Role of Women Entrepreneurs in Emerging Economies içinde 53-74, USA: IGI Global.
  • ERGENELİ, Azize (1995), “Örgütsel Etkililik Kriteri Olarak Lider Davranışının Örgütsel İklim İle İlişkisi: Görev Karmaşıklığı Bakımından Farklılaşan İki Örgüte İlişkin Bir Uygulama”, AÜSBF Dergisi, 50; Ocak-Haziran, 187-199.
  • ERTEKİN, Yücel (1978), Örgütsel İklim, TODAİE Yayınları, Ankara.
  • ETZIONI, Amitai (1964), Modern Organizations, New Jersey, Prentice- Englewood Cliff.
  • HOY, Wayne and Cj TARTER (1997), The Road To Open And Healthy Schools: A Handbook For Change, Elementary Edition, Thousand Oaks, CA: Corwin Press.
  • KUTBAY, Hüseyin ve Ersan ÖZ (2017), “Ar-Ge Harcamalarının Ekonomik Büyüme Üzerine Etkisi: Türkiye ve Seçilmiş Ülkelerde Vergi Teşvikleri Boyutuyla Ekonometrik Analiz”, Maliye Dergisi, 173, 331-361.
  • LITWIN, George H. ve Robert A. STRINGER (1968), Motivation and Organizational Climate, Division of Harward Business School, Boston.
  • ÖGE, Serdar (2001), “Örgüt İklimi”, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Dergisi, 1(4), 132-143.
  • ÖZDEMİR, Fatih (2006), “Örgütsel İklimin İş Tatmin Düzeyine Etkisi: Tekstil Sektöründe Bir Araştırma”, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • SEKMEN, Fuat ve Afşin RAVANOĞLU (2017), “Faiz Haddi ve Para Arzının Döviz Kuru Üzerine Etkisi: Kazakistan Örneği”, MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(4), 333-342.
  • SHALLEY, Christina; Lucy L. GILSON ve Terry C. BLUM (2000), “Matching Creativity Requirements and the Work Environment: Effects on Satisfaction and Intentions to Leave”, The Academy of Management Journal, 43(2), 215-223.
  • TUNCER, İlhami (2017), “Yiyecek İçecek İşletmelerinde Hizmet Kalitesi Boyutları ve Ölçeklerinin İncelenmesi”, International Journal of Academic Value Studies, 3(16), 321-329.
  • TUTAR, Hasan ve Mehmet ALTINÖZ (2010), "Örgütsel İklimin İşgören Performansı Üzerine Etkisi: Ostim İmalât İşletmeleri Çalışanları Üzerine Bir Araştırma", Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 65-2.
  • VAROL, Muharrem (1989), “Örgüt Kültürü ve Örgüt İklimi”, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 44 (1-2), 195-222.
  • YILMAZ, Kürşad ve Yahya ALTINKURT (2013), “Örgütsel İklim Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması”, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Vol 3; S.1, 1-11.
  • YÜCELER, Aydan (2009), “Örgütsel Bağlılık ve Örgüt İklimi İlişkisi: Teorik ve
  • Uygulamalı Bir Çalışma”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S.22, 445-458.
  • 11 05 2000 Tarih ve 24046 Sayı Numarası ile Resmi Gazete’de Yayınlanan Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği
APA Ak M (2018). KAMU SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÖRGÜTSEL İKLİM ANALİZİ: BARTIN 112 İSTASYONLARI ÖRNEĞİ. , 340 - 371.
Chicago Ak Murat KAMU SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÖRGÜTSEL İKLİM ANALİZİ: BARTIN 112 İSTASYONLARI ÖRNEĞİ. (2018): 340 - 371.
MLA Ak Murat KAMU SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÖRGÜTSEL İKLİM ANALİZİ: BARTIN 112 İSTASYONLARI ÖRNEĞİ. , 2018, ss.340 - 371.
AMA Ak M KAMU SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÖRGÜTSEL İKLİM ANALİZİ: BARTIN 112 İSTASYONLARI ÖRNEĞİ. . 2018; 340 - 371.
Vancouver Ak M KAMU SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÖRGÜTSEL İKLİM ANALİZİ: BARTIN 112 İSTASYONLARI ÖRNEĞİ. . 2018; 340 - 371.
IEEE Ak M "KAMU SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÖRGÜTSEL İKLİM ANALİZİ: BARTIN 112 İSTASYONLARI ÖRNEĞİ." , ss.340 - 371, 2018.
ISNAD Ak, Murat. "KAMU SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÖRGÜTSEL İKLİM ANALİZİ: BARTIN 112 İSTASYONLARI ÖRNEĞİ". (2018), 340-371.
APA Ak M (2018). KAMU SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÖRGÜTSEL İKLİM ANALİZİ: BARTIN 112 İSTASYONLARI ÖRNEĞİ. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 19(2), 340 - 371.
Chicago Ak Murat KAMU SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÖRGÜTSEL İKLİM ANALİZİ: BARTIN 112 İSTASYONLARI ÖRNEĞİ. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 19, no.2 (2018): 340 - 371.
MLA Ak Murat KAMU SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÖRGÜTSEL İKLİM ANALİZİ: BARTIN 112 İSTASYONLARI ÖRNEĞİ. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, vol.19, no.2, 2018, ss.340 - 371.
AMA Ak M KAMU SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÖRGÜTSEL İKLİM ANALİZİ: BARTIN 112 İSTASYONLARI ÖRNEĞİ. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2018; 19(2): 340 - 371.
Vancouver Ak M KAMU SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÖRGÜTSEL İKLİM ANALİZİ: BARTIN 112 İSTASYONLARI ÖRNEĞİ. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2018; 19(2): 340 - 371.
IEEE Ak M "KAMU SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÖRGÜTSEL İKLİM ANALİZİ: BARTIN 112 İSTASYONLARI ÖRNEĞİ." Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 19, ss.340 - 371, 2018.
ISNAD Ak, Murat. "KAMU SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÖRGÜTSEL İKLİM ANALİZİ: BARTIN 112 İSTASYONLARI ÖRNEĞİ". Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 19/2 (2018), 340-371.