Yıl: 2003 Cilt: 9 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 49 - 52 Metin Dili: İngilizce İndeks Tarihi: 29-07-2022

Evaluation of microbiological and chemical quality of ayran samples marketed in Kars and Ankara cities in Turkey

Öz:
Bu araştırmada Kars ve Ankara illerinden temin edilen toplam 100 adet ayran örneği kimyasal ve mikrobiyolojik olarak incelendi. Tuz oranı tüm örneklerde standardın üzerinde bulundu. İncelenen örneklerin asillik ve yağ değerleri standartlar dahilindeydi. Toplam kuru madde miktarı sadece ev yapımı ayranlarda düşük bulundu. Mikrobiyolojik ve kimyasal bakımdam ambalajlı ayranlar ev yapımı ayranlardan daha kaliteli bulundu. Koliform grubu bakteri ve maya-küf sayıları standardın üzerinde bu'undu. Ankara ilinde satışa sunulan ayranların daha iyi kalitede oldukları, ancak her iki ilde de üretilen ayranların halk sağlığı bakımından risk oluşturabileceği ve kalitenin artırılması gerektiği sonucuna varıldı.
Anahtar Kelime: microbiological quality salt fat coliform bacteria microbiology total solids milk products acidity yeasts moulds chemical properties Kars ayran microbial contamination Ankara

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1 Willett VC, Sacks F, Trichopoulou A, Drescher G, Ferro-Luzi A. Helsing E, Trichopoulous D: Mediterranean diet pyramid: A cultural model for healthy eating. Am J Clin Microbiol. 61(6): 1402. 1995.
  • 2 Internet. (2000) The Government Planning Agency website-Turkey (Http://ekutup.dpt.gov.tr/destek/2000)
  • 3 Eyers PHFM: Process for the manufacture of yoghurt drink. French Patent Application, 2:450-566. 1980.
  • 4 Hvlniar B. Pech Z, Kolar JM: Manufacture of drinking yogurt. Czechoslovak Patent. 179: 334 (C5). 1979.
  • 5 Morley KG: New and wersatile fluid dairy product. Yoghurt drink. 'American Dairy Review. 40(5):28-30. 1978.
  • 6 Turkish Standards TS6800: Ayran-Long shelf life. Necatibey Cad. No. 112 Bakanlıklar- Ankara. 1989.
  • 7 Turkish Standards, TS3810. Ayran. Necatibey Cad. No. 112. Bakanliklar-Ankara. 1982.
  • 8 Adam RC: Süt 111 (çeşitli ürün ve artıkları). Ege Üniv Ziraat Fak Yayınları 170. İzmir. 1971.
  • 9 Konar A, Yağmur C, Güven M: Sut ürünleri yönünden tüketici eğilimleri. 5. Türkiye Sütçülük Kongresi. 20-21 Mayıs Ankara. 1993.
  • 10 Çağlayan S, Acar L', Kasirga E, Kologlu F: Diluted yogurt (ayran) versus water in dissolving oral rehydration salts. Turk J Pediatr. 31(1 ):25-27. 1989.
  • 11 Kangaloğlıı _____): Istanbul piyasasında tüketime sunulan ayranların fiziko-kinıyasal ve mikrobiyolojik kalite kriterleri üzerinde bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Üniv Sağlık Bil Enst. Istanbul-Türkiye.
  • 12 Duru S, Özgüneş H: Ankara piyasasında satılan ayran ve yoğurt örneklerinin hijyenik kaliteleri üzerinde araştırmalar. Guta. 6(4): 19-23, 1981.
  • 13 Hitchiııs AD. Feng P. Watkins WD, Rippey SR. Chandler LA: Bacteriological Analytical Manual. Edition 8. Revision A. Chapter 4. U.S. Food & Drug Administration Center for Food Safety & Applied Nutrition. 1998.
  • 14 Aurand LW, Woods AF„ Wells MR: Food composition and analysis. Van Nostrand Reinhold, New York. N.Y. 10003. 1987.
  • 15 Özdemir C: Tekirdağ ilinin değişik üretim ve satış yerlerinden alınan ayran örneklerinin mikrobiyolojik, fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri. Yüksek lisans tezi. Trakya Üniv Fen Bil Enst. Edirne-Türkiye. 1995.
  • 16 Öztabak E: Bursa il merkezinde satışa sunulan ayranların kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri üzerine araştırmalar. Yüksek lisans tezi. Uludağ Üniv Fen Bil Ens. Bursa-Türkiye. 1996.
  • 17 Yaygın H. Galıım Y: Değişik kaynaklı yoğurtlardan yapılan ayranların bazı özellikleri üzerine bir araştırma. Ege Üniv Ziraat Fak Dert;. 20(3):83-90. 1983.
  • 18 Ergüllü E. Demiryol I: Yoğurda değişik oranlarda su katılarak vapılan ayranların bazı özellikleri üzerinde araştırmalar. Gıda. 8(5):203-208. 1983.
  • 19 Turantaş F. Ünlütürk A, Goktan D: Microbiological and compositional status of Turkish white cheese. Int .1 Food Microbiol. 8:19-24. 1989.
APA Gulmez M, GÜVEN A, SEZER Ç, DUMAN B (2003). Evaluation of microbiological and chemical quality of ayran samples marketed in Kars and Ankara cities in Turkey. , 49 - 52.
Chicago Gulmez Murat,GÜVEN Abamüslüm,SEZER Çiğdem,DUMAN BERNA Evaluation of microbiological and chemical quality of ayran samples marketed in Kars and Ankara cities in Turkey. (2003): 49 - 52.
MLA Gulmez Murat,GÜVEN Abamüslüm,SEZER Çiğdem,DUMAN BERNA Evaluation of microbiological and chemical quality of ayran samples marketed in Kars and Ankara cities in Turkey. , 2003, ss.49 - 52.
AMA Gulmez M,GÜVEN A,SEZER Ç,DUMAN B Evaluation of microbiological and chemical quality of ayran samples marketed in Kars and Ankara cities in Turkey. . 2003; 49 - 52.
Vancouver Gulmez M,GÜVEN A,SEZER Ç,DUMAN B Evaluation of microbiological and chemical quality of ayran samples marketed in Kars and Ankara cities in Turkey. . 2003; 49 - 52.
IEEE Gulmez M,GÜVEN A,SEZER Ç,DUMAN B "Evaluation of microbiological and chemical quality of ayran samples marketed in Kars and Ankara cities in Turkey." , ss.49 - 52, 2003.
ISNAD Gulmez, Murat vd. "Evaluation of microbiological and chemical quality of ayran samples marketed in Kars and Ankara cities in Turkey". (2003), 49-52.
APA Gulmez M, GÜVEN A, SEZER Ç, DUMAN B (2003). Evaluation of microbiological and chemical quality of ayran samples marketed in Kars and Ankara cities in Turkey. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 9(1), 49 - 52.
Chicago Gulmez Murat,GÜVEN Abamüslüm,SEZER Çiğdem,DUMAN BERNA Evaluation of microbiological and chemical quality of ayran samples marketed in Kars and Ankara cities in Turkey. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 9, no.1 (2003): 49 - 52.
MLA Gulmez Murat,GÜVEN Abamüslüm,SEZER Çiğdem,DUMAN BERNA Evaluation of microbiological and chemical quality of ayran samples marketed in Kars and Ankara cities in Turkey. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.9, no.1, 2003, ss.49 - 52.
AMA Gulmez M,GÜVEN A,SEZER Ç,DUMAN B Evaluation of microbiological and chemical quality of ayran samples marketed in Kars and Ankara cities in Turkey. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2003; 9(1): 49 - 52.
Vancouver Gulmez M,GÜVEN A,SEZER Ç,DUMAN B Evaluation of microbiological and chemical quality of ayran samples marketed in Kars and Ankara cities in Turkey. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2003; 9(1): 49 - 52.
IEEE Gulmez M,GÜVEN A,SEZER Ç,DUMAN B "Evaluation of microbiological and chemical quality of ayran samples marketed in Kars and Ankara cities in Turkey." Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 9, ss.49 - 52, 2003.
ISNAD Gulmez, Murat vd. "Evaluation of microbiological and chemical quality of ayran samples marketed in Kars and Ankara cities in Turkey". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 9/1 (2003), 49-52.