Yıl: 2019 Cilt: 34 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 11 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.7161/omuanajas.473656 İndeks Tarihi: 26-11-2019

Farklı ışık ve sıcaklık şartlarının sera biber yetiştiriciliğinde büyüme parametreleri üzerine kantitatif etkilerinin modellenmesi

Öz:
Bu çalışma, farklı dönemlerde serada yetiştirilen biber bitkisinin (Capsicum annuum L.) vejetatif büyümeözellikleri üzerine farklı ışık ve sıcaklık şartlarının kantitatif etkilerinin belirlenmesi amacıylayürütülmüştür. Araştırma, cam ve plastik serada, dört farklı dikim döneminde (Mayıs, Ağustos, Ekim veMart) gölgeli ve gölgesiz şartlarda gerçekleştirilmiştir. Gölgeleme materyali olarak %50 ışık geçirgenliğiolan plastik ağ örtüden yararlanılmıştır. Çalışmada, Çetinel 150 biber çeşidi kullanılmıştır. Işık vesıcaklığın, biber bitkisinde vegetatif büyüme parametreleri olan bitki boyu, bitki gövde çapı, yapraksayısı, toplam bitki vejetatif kuru ağırlığı, yaprak alanı, oransal yaprak ağırlığı, oransal gövde ağırlığı,oransal kök ağırlığı, oransal yaprak alanı, net asimilasyon oranı ve nispi büyüme hızı üzerine olan etkileriayrıntılı olarak incelenmiştir. İncelenen tüm özelliklerden elde edilen verilerin çoklu regresyon analizlerisonucunda matematiksel modeller elde edilmiş ve oluşturulan modeller 3 boyutlu grafikleredönüştürülmüştür. Çalışmada, 14-28 ° C sıcaklık ve 70-1500 μmol m -2 s -1 ışık şiddeti sınırlarında incelenenbüyüme parametrelerindeki önemli değişimler, grafiklerden faydalanılarak açıklanmıştır. Çokluregresyon analizi sonucunda gerçek ve tahmin edilen büyüme parametreleri arasında istatistiksel olarakönemli düzeyde bir ilişkinin olduğu bulunmuştur. Büyüme parametreleri için üretilen denklemlerinregresyon katsayıları (R 2 ), 0.72 (oransal gövde ağırlığı) ile 0.94 (yaprak sayısı) arasında değişimgöstermiştir. Biber bitkisinde, bitki boyu ve yaprak alanı artan sıcaklık ve azalan ışıkla beraber eğriselolarak artmıştır. Artan sıcaklık ve artan ışık şartlarında, bitki gövde çapı eğrisel olarak artış göstermiştir.Nispi büyüme hızı (NBH) için optimum sıcaklığın ışık şiddetine bağlı olarak 24-27 °C arasında olduğusaptanmıştır. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar ile özellikle kontrollü seralarda biber üretimplanlamasının oluşturulması yönünde ilk adım atılmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Ziraat, Toprak Bilimi

Modelling of the quantitative effects of different light and temperature values on growth parameters of pepper grown in greenhouse

Öz:
This study was carried out to determine the quantitative effects of different light and temperature conditions on vegetative growth characteristics of pepper plant (Capsicum annuum L.) grown in greenhouses in different periods. Plants were grown under shaded and unshaded conditions in four different planting periods (May, August, October and March) in glass and plastic greenhouse. 50% transparent green polyethylene netting cover was used for shading. In the study, Çetinel 150 pepper variety was used. The effects of light and temperature on plant growth parameters (plant height, stem diameter, leaf number, total plant dry weight, leaf area, root weight ratio, stem weight ratio, leaf weight ratio, leaf area ratio, net assimilation rate and relative growth rate) were determined in detail. As a result of multiple regression analysis of the data obtained from all parameters, mathematical models were obtained and the models were converted to 3D graphics. The effects of temperature and light on all the parameters examined were explained depending on the light integral (70-1500 μmol m -2 s -1 ) and temperature (14-28 ° C) by using these graphs. As a result of the multi-regression analysis, it was found that there was a close relationship between actual and predicted growth parameters. The regression coefficients of the newly produced equations for growth parameters for pepper changed between 0.72 (stem weight ratio) and 0.99 (leaf number). The results obtained from the present study shown that the plant height and leaf area were increased curvilinearly with increasing temperature and decreasing light intensity. With the increasing temperature and light conditions, the stem diameter increased curvilinear. The optimum temperature for the relative growth rate (NBH) was determined to be between 24-27 ° C depending on the light intensity. With the results obtained from this research, the first step was taken to establish pepper production planning especially in controlled greenhouses.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Acock, B., Charles Edwards, D.A., Fitter, D.J., Hand, D.W., Ludwig, L.J., Wilson Warren, J., Withers, A.C., 1978. The contribution of leaves from different levels within a tomato crop to canopy net photosynthesis: An experimental examination of two canopy models. Journal of Experimental Botany, 29(4): 815-827.
  • Ağaoğlu, S.Y., Ayfer, M., Fidan, F., Köksal, İ., Çelik, M., Abak, K., Çelik, H., Kaynak, L., Gülşen, Y., 1995. Bahçe bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 1009, Ankara.
  • Aybak, H.Ç., 2002. Biber yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık.İstanbul
  • Balkaya, A., 2004. Modelling the effect of temperature on the germination speed in some legume crops. Journal of Agronomy, 3(3): 179-183.
  • Balkaya, A., Kandemir, D., Sarıbaş, H., 2015. Türkiye sebze fidesi üretimindeki son gelişmeler. Türkiye Tohumcular Birliği Dergisi, 4(13): 4-8.
  • Bruggink, G.T., Heuvelink, E., 1987. Influence of light on the growth of young tomato, cucumber and sweet pepper plants in the greenhouse: Effects on relative growth rate, net assimilation rate and leaf area ratio. Scientia Horticulturae, 31(3-4): 161-174.
  • Bruggink, G.T., 1992. A comparative analysis of the influence of light on growth of young tomato and carnation plants. Scientia Horticulturae, 51: 71-81.
  • Caliskan, Ö., Odabas M.S., Cirak, C., 2009. The modeling of the relation among the temperature and light intensity of growth in Ocimum basilicum L.. Journal of Medicinal Plants Research, 3(11): 965- 977.
  • Cemek, B., 2002. Farklı Sera örtü malzemelerinin bitki büyüme, gelişme, verim ve sera içi çevre koşullarına etkisi. Doktora Tezi. OMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Cockshull, K.E., Graves, C.J., Carol, R.J., 1992. The influence of shading on yield of glasshouse tomatoes. Journal of Horticultural Science, 67(1): 11-24.
  • Demirsoy, H., Demirsoy, L., Uzun, S., Ersoy, B., 2004. Non-destructive leaf area estimation in peach. European Journal of Horticultural Science, 69(4): 144-146.
  • Demirsoy, M., Balkaya, A., Uzun, S., 2016. Farklı ışık kaynağı ve renk uygulamalarının patlıcan (Solanum melongena L.) fidelerinin büyüme parametreleri üzerine etkileri. Selçuk Tarım Bilimleri Dergisi, 3(2): 238-247.
  • Diaz Perez, J.C., 2013. Bell pepper (Capsicum annum L.) crop as affected by shade level: micro environment, plant growth, leaf gas exchange, and leaf mineral nutrient concentration. HortScience, 48(2): 175-182.
  • Eriş, A., 1990. Bahçe bitkileri fizyolojisi. Uludağ Üniversitesi Ders Notları, No: 11, Bursa.
  • Fierro, A., Tremblay, N., Gosselin, A., 1994. Supplemental carbon dioxide and light improved tomato and pepper seedling growth and yield. HortScience, 29(3): 152-154.
  • Fitter, A.H., Hay, R.K.M., 2001. Environmental Physiology of Plants. Academic Press, London.
  • Grimstadt, S.O., Frimanslund, E., 1993. The effect of different day and night regimes on greenhouse cucumber young plant production, flower bud formation and early yield. Scientia Horticulturae, 53(3): 191-204.
  • Grimstadt, S.O., 1995. Low temperature pulse affects growth and development of young cucumber and tomato plants. J. Hort. Sci., 70: 75-80.
  • Günay, A., 1982. Genel sebze yetiştiriciliği Cilt I. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Ankara.
  • Heuvelink, E., 1989. Influence of sub-optimal temperature on tomato growth and yield: A review. Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 80(6): 652-659.
  • Hunt, R., Warron, L., Hand, D.W., Sweeney, D.G., 1984. Integrated analysis of growth and light interception in winter lettuce. I. analytical methods and environmental influences. Annals of Botany, 39: 745- 755.
  • Kandemir, D., Kurtar, E.S., Demirsoy, M., 2016. Türkiye örtüaltı domates yetiştiriciliğindeki gelişmeler. Türkiye Tohumcular Birliği Dergisi, 5(17): 22-27.
  • Köse B., 2014. Effect of light intensity and temperature on growth and quality parameters of grafted vines. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 42(2): 507-515.
  • Kurtar, E.S., Odabaş, M.S., 2010. Modelling the yield of cucumber (Cucumis sativus L.) using light intensity, temperature and SPAD value. Advances in Food Sciences 32(3): 170-174.
  • Kürklü, A. 1994. Energy management in greenhouses using phase change materials. PhD Thesis. The University of Reading, London.
  • Leskovar, D.I., Daniel, J.C., 1994. Transplant production systems influence growth and yield of fresh-market tomatoes. Journal of the American Society for Horticultural Science, 119(4): 662-668.
  • McCall, D., 1992. Effect of supplementary light on tomato transplant growth and the after effects on yield. Scientia Hort., 51(1-2): 65-70.
  • Monteith, J.L., 1996. The quest for balance in crop modelling. Agronomy Journal, 88(5): 695-697.
  • Odabaş, M., Gülümser, A., Uzun, S., 2007. The quantitative effects of temperature and light on growth, development and yield of faba bean (Vicia faba L.): I. growth. International Journal of Agricultural Research, 2(9): 765-775.
  • Öner, F., Sezer, İ., 2007. Işık ve sıcaklığın mısırda (Zea mays L.) büyüme parametreleri üzerine kantitatif etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(1): 55- 64.
  • Özbakır, M., Balkaya, A., Uzun, S., 2012. Samsun ekolojik koşullarında sonbahar dönemi alabaş (Brassica oleracea var. gongylodes L.) yetiştiriciliğinde değişik tohum ekim zamanlarının büyüme üzerine kantitatif etkileri. Anadolu Tarım Bilim. Dergisi, 27(2): 55-63.
  • Özkaplan, M., 2018. Serada topraksiz domates yetiştiriciliğinde büyüme, gelişme ve verim üzerine işik ve sicakliğin kantitatif etkilerinin modellenmesi. Doktora Tezi. OMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Özkaraman F., 2004. Sera koşullarında sıcaklık, ışık ve farklı budamaların kavunda (Cucumis melo L.) büyüme, gelişme ve verime kantitatif etkileri. Doktora Tezi. OMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Öztürk, A., Demirsoy, L., 2014. Değişik gölgeleme uygulamalarının ‘Sweet Charlie’ çilek çeşidinde büyüme etkisinin kantitatif analizlerle incelenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 29(2): 87-99.
  • Öztürk A., Demirsoy L., Demirsoy, H., 2014. Çilekte net asimilasyon oranı ve nispi büyüme hızı üzerine değişik gölgeleme uygulamalarının etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 29(3): 167–173.
  • Picken, A.J.F., Stewart K., 1986. Germination and vegetative development. In: Atherton, J.G., Rudich, J. (Eds), The Tomato Crop. Chapman and Hall, London,
  • Sarıbaş, H.Ş., 2013. Organik domates ve patlıcan fidesi üretiminde fide kalitesi ile çevre şartları arasındaki ilişkilerin belirlenmesi ve üretimin planlanması. Yüksek Lisans Tezi. OMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • TÜİK, 2018. Türkiye İstatistik Kurumu, www.tüik.gov.tr (Erişim tarihi: 10 Eylül 2018).
  • Tüzel, Y., Gül, A., Daşgan, H.Y., Öztekin, G.B., Engindemiz, S., Boyacı, H.F., 2015. Örtüaltı yetiştiriciliğinde değişimler ve yeni arayışlar. Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi, Bildiriler Kitabı-I, 12-16 Ocak, Ankara.
  • Uzun, S., 1996. The quantitative effects of temperature and light environment on the growth, development and yield of tomato and aubergine. PhD Thesis. The University of Reading, London,
  • Uzun, S., Demir, Y., 1996. Sıcaklık ve ışığın bitki büyüme, gelişme ve verimine etkisi. (II. Gelişme). OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(3): 201-212.
  • Uzun, S., 1997. Sıcaklık ve ışığın bitki büyüme, gelişme ve verimine etkisi (I. Büyüme). OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1): 147-156.
  • Uzun, S., Demir, Y., Özkaraman, F., 1998. Bitkilerde ışık kesimi ve kuru madde üretimi. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(2): 133-154.
  • Uzun, S., Çelik, H., 1999. Leaf area prediction models (Uzcelik-I) for different horticultural plants. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23: 645-650.
  • Uzun, S., 2000. Sıcaklık ve ışığın bitki büyüme, gelişme ve verimine etkisi (III. Verim). OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(1): 105-108.
  • Uzun, S., 2001. Serada domates ve patlıcan yetiştiriciliğinde bazı büyüme ve verim parametreleri ile sıcaklık ve ışık arasındaki ilişkiler. 6. Ulusal Seracılık Sempozyumu, 5-7 Eylül, Muğla.
  • Uzun, S., Marangoz, D., Özkaraman, F., 2001. Modelling the time elapsing from seed sowing to emergence in some vegetable crops. Pakistan Journal of Biological Sciences, 4(4): 442-445.
  • Vardar, Y., 1975. Bitki fizyolojisine giriş. Ticaret Gazetesi Matbaası, İzmir.
  • Yıldız, D., 2013. Gölgelemenin sırık domates yetiştiriciliğinde verim, kalite ve bazı agronomik özellikler üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
APA Kandemir D, UZUN S (2019). Farklı ışık ve sıcaklık şartlarının sera biber yetiştiriciliğinde büyüme parametreleri üzerine kantitatif etkilerinin modellenmesi. , 1 - 11. 10.7161/omuanajas.473656
Chicago Kandemir Dilek,UZUN Sezgin Farklı ışık ve sıcaklık şartlarının sera biber yetiştiriciliğinde büyüme parametreleri üzerine kantitatif etkilerinin modellenmesi. (2019): 1 - 11. 10.7161/omuanajas.473656
MLA Kandemir Dilek,UZUN Sezgin Farklı ışık ve sıcaklık şartlarının sera biber yetiştiriciliğinde büyüme parametreleri üzerine kantitatif etkilerinin modellenmesi. , 2019, ss.1 - 11. 10.7161/omuanajas.473656
AMA Kandemir D,UZUN S Farklı ışık ve sıcaklık şartlarının sera biber yetiştiriciliğinde büyüme parametreleri üzerine kantitatif etkilerinin modellenmesi. . 2019; 1 - 11. 10.7161/omuanajas.473656
Vancouver Kandemir D,UZUN S Farklı ışık ve sıcaklık şartlarının sera biber yetiştiriciliğinde büyüme parametreleri üzerine kantitatif etkilerinin modellenmesi. . 2019; 1 - 11. 10.7161/omuanajas.473656
IEEE Kandemir D,UZUN S "Farklı ışık ve sıcaklık şartlarının sera biber yetiştiriciliğinde büyüme parametreleri üzerine kantitatif etkilerinin modellenmesi." , ss.1 - 11, 2019. 10.7161/omuanajas.473656
ISNAD Kandemir, Dilek - UZUN, Sezgin. "Farklı ışık ve sıcaklık şartlarının sera biber yetiştiriciliğinde büyüme parametreleri üzerine kantitatif etkilerinin modellenmesi". (2019), 1-11. https://doi.org/10.7161/omuanajas.473656
APA Kandemir D, UZUN S (2019). Farklı ışık ve sıcaklık şartlarının sera biber yetiştiriciliğinde büyüme parametreleri üzerine kantitatif etkilerinin modellenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 34(1), 1 - 11. 10.7161/omuanajas.473656
Chicago Kandemir Dilek,UZUN Sezgin Farklı ışık ve sıcaklık şartlarının sera biber yetiştiriciliğinde büyüme parametreleri üzerine kantitatif etkilerinin modellenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 34, no.1 (2019): 1 - 11. 10.7161/omuanajas.473656
MLA Kandemir Dilek,UZUN Sezgin Farklı ışık ve sıcaklık şartlarının sera biber yetiştiriciliğinde büyüme parametreleri üzerine kantitatif etkilerinin modellenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, vol.34, no.1, 2019, ss.1 - 11. 10.7161/omuanajas.473656
AMA Kandemir D,UZUN S Farklı ışık ve sıcaklık şartlarının sera biber yetiştiriciliğinde büyüme parametreleri üzerine kantitatif etkilerinin modellenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 2019; 34(1): 1 - 11. 10.7161/omuanajas.473656
Vancouver Kandemir D,UZUN S Farklı ışık ve sıcaklık şartlarının sera biber yetiştiriciliğinde büyüme parametreleri üzerine kantitatif etkilerinin modellenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 2019; 34(1): 1 - 11. 10.7161/omuanajas.473656
IEEE Kandemir D,UZUN S "Farklı ışık ve sıcaklık şartlarının sera biber yetiştiriciliğinde büyüme parametreleri üzerine kantitatif etkilerinin modellenmesi." Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 34, ss.1 - 11, 2019. 10.7161/omuanajas.473656
ISNAD Kandemir, Dilek - UZUN, Sezgin. "Farklı ışık ve sıcaklık şartlarının sera biber yetiştiriciliğinde büyüme parametreleri üzerine kantitatif etkilerinin modellenmesi". Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 34/1 (2019), 1-11. https://doi.org/10.7161/omuanajas.473656