‘Granny Smith Challenger’ Elma Çeşidinin Biyoaktif İçeriği Üzerine Gölgeleme Uygulamalarının Etkisi

Yıl: 2018 Cilt: 35 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 30 - 37 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.13002/jafag4505 İndeks Tarihi: 03-03-2020

‘Granny Smith Challenger’ Elma Çeşidinin Biyoaktif İçeriği Üzerine Gölgeleme Uygulamalarının Etkisi

Öz:
Bu çalışma ‘Granny Smith Challenger’ (Malus domestica Borkh.) elma çeşidinin toplam fenolik ve bazı bireyselfenolik bileşikleri ile antioksidan aktivitesi (DPPH ve FRAP testine göre) üzerine farklı ışık geçirgenliğine sahip siyahrenkli örtü materyali ile yapılan gölgeleme uygulamalarının [%0 (kontrol), %15, %20, %35, %55] etkilerini belirlemekamacı ile 2015 ve 2016 yılları arasında Samsun ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Kontrol ile karşılaştırıldığındatoplam fenolik, bireysel fenolik bileşikler ve antioksidan aktivitesi üzerine örtü uygulamalarının önemli derecede etkisitespit edilmiştir. Her iki deneme yılında örtü ile muamele edilmiş elma meyvelerinin toplam fenolik içeriği kontrole göredaha düşük belirlenmiştir. Toplam fenolik içeriğinin aksine hem DPPH (2015 yılında %55 hariç) hem de FRAP testinegöre %20, %35 ve %55 geçirgenliğe sahip meyvelerden kontrol meyvelerine göre daha yüksek antioksidan aktivitesisaptanmıştır. İncelenen elma çeşidinde genellikle kontrol uygulamasında diğer uygulamalara göre klorojenik asit,epikateşin ve rutin hidrat içeriğinin diğer bireysel fenolik bileşiklere nazaran daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.Hemen hemen tüm bireysel fenolik bileşiklerin içeriğinde toplam fenolik bileşiğe benzer şekilde gölgeleme oranı arttıkçaönemli derecede azalış gözlemlenmiştir. Sonuç olarak insan sağlığı üzerine önemli derecede etkisi olan fenolikbileşiklerin değişiminin gölgeleme oranı ile direkt ilişkili olduğu, bu yüzden olağan dışı renklenme, güneş yanığı veyadolu zararından korunmak amacı ile yapılan örtü uygulamalarında bu hususun göz önünde bulundurulması tavsiyeedilmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Entomoloji

Effect of Different Shading Treatment on Bioactive Content of ‘Granny Smith Challenger’ Apple Cultivar

Öz:
This study was conducted to investigate the effect of shading treatments with black shading material with different light transmittance [control (0%), 15%, 20%, 35% and 55%] on antioxidant activity (according to DPPH and FRAP test) and total phenolic compounds and some individual phenolic compounds of 'Granny Smith Challenger' apple cultivar (Malus domestica Borkh.) in Samsun ecological conditions during 2015 and 2016 year. The shading treatments had significant effects on total phenolic and individual phenolic compounds and antioxidant activity in comparison to the control. The total phenolic content of apple fruits treated with shading was lower in both experimental periods than control. In contrast to the total phenolic content, higher antioxidant activity was observed in fruits obtained from 20%, 35% and 55% shading treatments than the control fruits according to DPPH (except 55% in 2015) and FRAP test. In the investigated apple cultivar, the content of chlorogenic acid, epicatechin and rutine hydrate were generally higher than other individual phenolic compounds in the control. The content of almost all individual phenolic compounds was significantly reduced as the increasing shading rate, similar to the total phenolic compound. As a result, the change in phenolic compounds, which are important effects on human health, is directly related to the shading rate, thus it is recommended that this matter could be taken into account in the shading treatments to protect against extreme discoloration, sunburn or hail damage.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Entomoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Amarante CVT, Steffens CA and Argenta LC (2011). Yield and fruit quality of ‘Gala’ and ‘Fuji’ apple trees protected by white anti-hail net. Scientia Horticulturae, (Amsterdam) 129 (1): 79–85.
  • Awad MA, de Jager A and van Westing LM (2000). Flavonoid and chlorogenic acid levels in apple fruit: characterization of variation. Scientia Horticulturae, 83: 249–263.
  • Bengoechea ML, Sancho AI and Bartolome B (1997). Phenolic composition of industrially manufactured purees and concentrates from peach and apple fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 45: 4071–4075.
  • Benzie IFF and Strain JJ (1996). Strain the ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of “antioxidant power”: the FRAP assay. Analytical Biochemistry, 239: 70-76.
  • Biedrzycka E and Amarowicz R (2008). Diet and Health: Apple Polyphenols as Antioxidants Apple Polyphenols as Antioxidants. Food Reviews International, 24:235–251.
  • Colaric M, Stampar F, Solar A and Hudina M (2006). Influence of branch bending on sugar, organic acid and phenolic content in fruits of ‘Williams’ pears (Pyrus communis L.). Journal of Science Food and Agriculture, 86: 2463–2467.
  • Cortell JM and Kennedy JA (2006). Effect of shading on accumulation of flavonoid compounds in (Vitis vinifera L.) pinot noir fruit and extraction in a model system. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 54: 8510−8520
  • Dayıoğlu A and Hepaksoy S (2016). Effects of shading nets on sunburn and quality of ‘Granny Smith’ apple fruits. Acta Horticulturae, 1139: 523-528.
  • Del Castillo MD, Ames JM and Gordon MH (2000). Effects of roasting on the antioxidant activity of coffee brews. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 50:3698–3703.
  • FAO (2014). FAOSTAT Statistical Database. http://www.fao.org/faostat (Erişim Tarihi, 15.10.2017)
  • Gindaba J and Wand SJE (2005). Comparative effects of evaporative cooling, kaolin particle film and shade net on sunburn and fruit quality in apples. HortScience, 40: 592–596.
  • Gindaba J and Wand SJE (2008). Comparison of Climate Ameliorating Measures to Control Sunburn on ‘Fuji’ Apples. Acta Horticulturae, 772: 59-64.
  • Gorinstein S, Drzewiecki J, Leontowicz J, Leontowicz M, Najman K, Jastrzebski Z, Zachwieja Z, Barton H, Shtabsky B, Katrich E and Trakhtenberg S (2005). Comparison of the bioactive compounds and antioxidant potentials of fresh and cooked Polish, Ukrainian, and Israeli garlic. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 53:2726–2732.
  • Guyot S, Le Bourvellec C, Marnet N and Drilleau JF (2002). Procyanidins are the most abundant polyphenols in dessert apples at maturity. Lebensm.- Wiss. U.-Technology, 35: 289–291.
  • Huang D, Ou B and Prior LR (2005). The chemistry behind Antioxidant Capacity Assays. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53:1841-1856.
  • Iamsub K, Sekozawa Y, Sugaya S, Gemma H and Kamuro Y (2009). Alleviating sunburn injury in apple fruit using natural and fertilizer forms of S-abscisic acid and its under lying mechanism. Journal of Food, Agriculture and Environment, 7(2): 446-452.
  • Iglesias J and Alegre S (2006). The effect of anti-hail nets on fruit protection, radiation, temperature, quality and profitability of ‘Mondial Gala’ apples. Journal of Applied Horticulture, 8: 91-100.
  • Imeh U and Khokhar S (2002). Distribution of conjugated and free phenols in fruits: antioxidant activity and cultivar variations. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 50: 6301–6306.
  • Jackson JE (2003). Biology of apples and pears. Cambridge University Press, Cambridge, UK. Jakopic J, Stampar F and Veberic R (2009). The influence of exposure to light on the phenolic content of ‘Fuji’ apple. Scientia Horticulturae, 123: 234–239.
  • Jakopic J, Veberic R and Stampar F (2007). The effect of reflective foil and hail nets on the lighting, color and anthocyanins of ‘Fuji’ apple. Scientia Horticulturae, 115: 40-46.
  • Kacar B, Katkat AV ve Öztürk Ş (2006). Bitki Fizyolojisi. Nobel Yayınevi (II. Baskı), Ankara.
  • Kim SH, Lee JR, Hong ST, Yoo YK, An G and Kim SR (2003). Molecular cloning and analysis of anthocyanin biosynthesis genes preferentially expressed in apple skin. Plant Science, 165: 403–413.
  • Kırbay E ve Özer H (2015). Farklı gölgeleme uygulamalarının örtüaltında organik olarak yetiştirilen hıyarın (Cucumis sativus L.) verim ve kalite üzerine etkisi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 1(1): 7-14.
  • Lee KW, Kım YJ, Kim D, Lee HJ and Lee CY (2003). Major phenolics in apple and their contribution to the total antioxidant capacity. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 51: 6516-6520.
  • Li P, Ma F and Cheng L (2013). Primary and secondary metabolism in the sun-exposed peel and the shaded peel of apple fruit. Physiologia Plantarum, 148: 9–24.
  • Oh MM, Carey EE and Rajashekar CB (2009). Environmental stresses induce health promoting phytochemicals in lettuce. Plant Physiology and Biochemistry, 47: 578-583.
  • Özcağıran R, Ünal A, Ozeker E ve İsfendiyaroğlu M (2004). Armut. Ilıman İklim Meyve Türleri (Yumuşak Çekirdekli Meyveler). Ege Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları Bornova-İzmir.
  • Özongun Ş, Dolunay EM, Öztürk G, Karatuş A, Pektaş M, Kaymak S ve Eren İ (2007). Eğirdir koşullarında bazı yerli ve yabancı elma çeşitlerinde elma adaptasyon denemesi. Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 4-7 Eylül 2007, Cilt 1 s. 536-540, Erzurum.
  • Schieber A, Keller P and Carle R (2001). Determination of phenolic acids and flavonoids of apple and pear by high-performance liquid chromatography. Journal of Chromatography A. 910: 265–273.
  • Singleton VL and Rossi JL (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic–phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture, 16:144-158.
  • Solomakhin A and Blanke M (2010). Can colored hail nets improve taste (sugar, sugar: acid ratio), consumer appeal (coloration) and nutritional value (anthocyanin, vitamin C) of apple fruit? Food Science and Technology, 43: 1277-1284.
  • Somporn C, Kamtuo A, Theerakulpisut P and Siriamornpun S (2012). Effect of shading on yield, sugar content, phenolic acids and antioxidant property of coffee beans (Coffea arabica L. cv. Catimor) harvested from north-eastern Thailand. Journal of Science Food and Agriculture, 92: 1956–1963.
  • Soylu A (2006). Ilıman İklim Meyveleri-II. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders notları No: 72. III. Baskı, Bursa.
  • Stampar F, Veberic R, Zadravec P, Hudina M, Usenik V, Solar A and Osterc G (2002). Yield and fruit quality of apples cv. ‘Jonagold’ under hail protection nets. Gartenbauwissenschaft, 67: 205-210.
  • Taiz L ve Zeiger E (2008). Bitki Fizyolojisi (Üçüncü Baskı). Çeviri Editörü: İ. Türkan, Palme Yayıncılık, Ankara, 690s.
  • Veberic R, Trobec M, Harbinger K, Hofer M, Grill D and Stampar F (2005). Phenolic compounds in some apple (Malus domestica Borkh) cultivars of organic and integrated production. Journal of Science Food and Agriculture, 85: 1687–1694.
  • Veberic R, Zadravec P and Stampar F (2007). Fruit quality of ‘Fuji’ apple (Malus domestica Borkh) strains. Journal of Science Food and Agriculture, 87: 593–599.
  • Wu J, Gao H, Zhao L, Liao X, Chen F, Wang Z and Hu X (2007). Chemical compositional characterization of some apple cultivars. Food Chemistry, 103: 88–93.
APA OZTÜRK A (2018). ‘Granny Smith Challenger’ Elma Çeşidinin Biyoaktif İçeriği Üzerine Gölgeleme Uygulamalarının Etkisi. , 30 - 37. 10.13002/jafag4505
Chicago OZTÜRK AHMET ‘Granny Smith Challenger’ Elma Çeşidinin Biyoaktif İçeriği Üzerine Gölgeleme Uygulamalarının Etkisi. (2018): 30 - 37. 10.13002/jafag4505
MLA OZTÜRK AHMET ‘Granny Smith Challenger’ Elma Çeşidinin Biyoaktif İçeriği Üzerine Gölgeleme Uygulamalarının Etkisi. , 2018, ss.30 - 37. 10.13002/jafag4505
AMA OZTÜRK A ‘Granny Smith Challenger’ Elma Çeşidinin Biyoaktif İçeriği Üzerine Gölgeleme Uygulamalarının Etkisi. . 2018; 30 - 37. 10.13002/jafag4505
Vancouver OZTÜRK A ‘Granny Smith Challenger’ Elma Çeşidinin Biyoaktif İçeriği Üzerine Gölgeleme Uygulamalarının Etkisi. . 2018; 30 - 37. 10.13002/jafag4505
IEEE OZTÜRK A "‘Granny Smith Challenger’ Elma Çeşidinin Biyoaktif İçeriği Üzerine Gölgeleme Uygulamalarının Etkisi." , ss.30 - 37, 2018. 10.13002/jafag4505
ISNAD OZTÜRK, AHMET. "‘Granny Smith Challenger’ Elma Çeşidinin Biyoaktif İçeriği Üzerine Gölgeleme Uygulamalarının Etkisi". (2018), 30-37. https://doi.org/10.13002/jafag4505
APA OZTÜRK A (2018). ‘Granny Smith Challenger’ Elma Çeşidinin Biyoaktif İçeriği Üzerine Gölgeleme Uygulamalarının Etkisi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 35(4), 30 - 37. 10.13002/jafag4505
Chicago OZTÜRK AHMET ‘Granny Smith Challenger’ Elma Çeşidinin Biyoaktif İçeriği Üzerine Gölgeleme Uygulamalarının Etkisi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 35, no.4 (2018): 30 - 37. 10.13002/jafag4505
MLA OZTÜRK AHMET ‘Granny Smith Challenger’ Elma Çeşidinin Biyoaktif İçeriği Üzerine Gölgeleme Uygulamalarının Etkisi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.35, no.4, 2018, ss.30 - 37. 10.13002/jafag4505
AMA OZTÜRK A ‘Granny Smith Challenger’ Elma Çeşidinin Biyoaktif İçeriği Üzerine Gölgeleme Uygulamalarının Etkisi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2018; 35(4): 30 - 37. 10.13002/jafag4505
Vancouver OZTÜRK A ‘Granny Smith Challenger’ Elma Çeşidinin Biyoaktif İçeriği Üzerine Gölgeleme Uygulamalarının Etkisi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2018; 35(4): 30 - 37. 10.13002/jafag4505
IEEE OZTÜRK A "‘Granny Smith Challenger’ Elma Çeşidinin Biyoaktif İçeriği Üzerine Gölgeleme Uygulamalarının Etkisi." Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 35, ss.30 - 37, 2018. 10.13002/jafag4505
ISNAD OZTÜRK, AHMET. "‘Granny Smith Challenger’ Elma Çeşidinin Biyoaktif İçeriği Üzerine Gölgeleme Uygulamalarının Etkisi". Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 35/4 (2018), 30-37. https://doi.org/10.13002/jafag4505