Dimetil Benzantrasen Uygulanan Ratlarda Tunceli Dağ Sarımsağı (Allium tuncelianum) ve Vitamin E‘nin Bağırsak Dokusundaki Lipit Peroksidasyonu ve Antioksidan Enzim Aktivitelerine Etkisi

Yıl: 2019 Cilt: 8 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 191 - 197 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 21-02-2020

Dimetil Benzantrasen Uygulanan Ratlarda Tunceli Dağ Sarımsağı (Allium tuncelianum) ve Vitamin E‘nin Bağırsak Dokusundaki Lipit Peroksidasyonu ve Antioksidan Enzim Aktivitelerine Etkisi

Öz:
Bu çalışmada; 7,12-dimethyl benzanthracene (DMBA) ile indüklenen ratlara Tunceli Dağ Sarımsağı (Allium tuncelianum) ve vitamin E uygulamasının, rat bağırsak dokusundaki lipit peroksidasyon ve antioksidan enzim aktivitelerine etkisinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada, Wistar albino tipi dişi ratlar kullanıldı. Her grupta 8 adet (n=8) hayvan olmak üzere, 5 grup oluşturuldu. 1.Grup; Kontrol grubu, 2.Grup; 7,12-dimethyl benzanthracene (DMBA) verilen grup, 3.Grup; 7.12-DMBA’ya ilaveten 250 mg/kg/gün Tunceli Dağ Sarımsağı (TDS) verilen grup, 4.Grup; 7.12-DMBA’ya ilaveten 500 mg/kg/gün TDS verilen grup ve 5.Grup; 7.12-DMBA’ya ilaveten 200 mg/kg (haftada iki kez) E vitamini verilen gruptu. 30 günlük deneme sonunda; ratlara ötenazi uygulandı ve bağırsak dokusu çıkarılarak homojenize edildi. Bağırsak doku homojenatındaki lipit peroksidasyon ve antioksidan enzim düzeyi spektrofotometrik yöntemle ölçüldü. Çalışma sonucunda DMBA uygulanan grubun (Grup 2) bağırsak dokusunda: katalaz (CAT), total glutatyon (GSH) ve süperoksit dismutaz (SOD) enzim aktivitesinin kontrol grubuna göre anlamlı olarak azaldığı (P<0.05), MDA düzeyinin ise anlamlı olarak arttığı (P<0.05) belirlendi. DMBA ile birlikte TDS'nın düşük dozunun uygulandığı grupta (Grup 3) CAT ve SOD enzim düzeylerinde kontrol grubuna göre anlamlı artış (P<0.05) belirlendi. Bu grup, vitamin E verilen grupla kıyaslandığında ise; CAT ve SOD düzeylerinde anlamlı artış (P<0.05), GSH ve MDA düzeylerinde ise anlamlı azalma (P<0.05) saptandı. DMBA ile birlikte TDS'nın yüksek dozunun uygulandığı grupta (Grup 4); CAT ve SOD enzim düzeylerinde, hasta grupla kıyaslandığında önemli bir artış görülmezken, GSH ve MDA düzeylerinde ise anlamlı bir azalma (P<0.05) olduğu belirlendi. Bu grup, vitamin E verilen grupla kıyaslandığında ise sadece MDA düzeylerinde anlamlı bir azalma (P<0.05) olduğu belirlendi. Sonuç olarak A. tuncelianum'un ratların bağırsak dokusunda, antioksidan enzim aktivitelerini ve lipit peroksidasyonunu olumlu bir şekilde değiştirdiği belirlendi. Böylece oksidatif hasara karşı, enzim aktivitelerini düzenleyerek ve lipit hasarını önleyerek katkı sağlayabileceği kanaatine varıldı.
Anahtar Kelime:

Konular: Kimya, Tıbbi Biyokimya ve Moleküler Biyoloji

The Effect of Tunceli Mountain Garlic (Allium tuncelianum) and Vitamin E on Lipid Peroxidation and Antioxidant Enzyme Activities in the Intestinal Tissue of Dimethyl Benzanthracene-Administered Rats

Öz:
The aim of this study was to determine the effect of Tunceli Mountain Garlic (Allium tuncelianum) and vitamin E on lipid peroxidation and antioxidant enzyme activities in rat intestinal tissue. Wistar albino type female rats were used in the study. Five groups, included 8 animals (n=8) in each, were formed. Group 1; Control group, Group 2; 7,12-dimethyl benzanthracene (DMBA) given group, Group 3; 7,12-DMBA in addition to 250 mg/kg/day Tunceli Mountain Garlic (TDS) given group, Group 4; 7,12-DMBA plus 500 mg/kg/day TDS given group and Group 5; 7,12-DMBA in addition to vitamin E 200 mg/kg (twice a week) was formed as a group. At the end of the 30-days trial rats were euthanized and intestinal tissue was removed and homogenized.Lipid peroxidation and antioxidant enzyme levels were measured in intestinal tissue homogenate by spectrophotometric method. At the end of the study, it was determined that catalase (CAT), total glutathione (GSH) and superoxide dismutase (SOD) enzyme activities in intestinal tissue of DMBA given group (Group 2) significantly decreased compared to the control group (P <0.05) while MDA level significantly increased (P <0.05). A significant increase (P <0.05) was observed in CAT and SOD levels in the group given low dose DDS and TDS (Group 3). When this group was compared with the vitamin E group, CAT and SOD levels were significantly increased (P <0.05) and GSH and MDA levels were significantly decreased (P <0.05). There was no significant increase in CAT and SOD enzyme levels in the group with high dose DDS and TDS (Group 4) compared with the patient group while there was a significant decrease in GSH and MDA levels (P <0.05). When this group is compared with the vitamin E group, only MDA levels were significantly decreased (P <0.05). In conclusion, it was determined that A. tuncelianum positively changed the antioxidant enzyme activities and lipid peroxidation in the intestinal tissue of rats. Thus, it was concluded that it can contribute to oxidative damage by regulating enzyme activities and preventing lipid damage.
Anahtar Kelime:

Konular: Kimya, Tıbbi Biyokimya ve Moleküler Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akerboom TPM, Helmut S, 1981: Assay of glutathione, glutathione disulfide, and glutathione mixed disulfides in biological samples. Method Enzymol, 77(C): 373-82.
  • Ates B, Dogru IM, Gul M, Erdogan A, Dogru AK, Yilmaz I, Esrefoglu M, 2006: Protective role of caffeic acid phenethyl ester in the liver of rats exposed to cold stress. Fundam Clin Pharmacol, 20(3), 283-289.
  • Banerjee SK, Maulik K, Mancahanda SC, Dinda AK, Gupta SK, Maulik SK, 2002: Dose-dependent induction of endogenous antioxidants in rat heart by chronic administration of garlic. Life Sciences, 70(13), 1509-1518.
  • Banerjee SK, Pulok K, Mukherjee Maulik SK, 2003: Garlic as an antioxidant: The good, the bad and the ugly. Phytotherapy Research, 17(2), 97-106.
  • Baldi A, 2005: Vitamin E in dairy cows. Livest Prod Sci, 98:117-122.
  • Bisgin A, Boga I, Yilmaz MA, Bingol G, Altintas D, 2018: The utility of next-generation sequencing for primary immunodeficiency disorders: experience from a clinical diagnostic laboratory. Biomed Res Int, ID 9647253.
  • Bradford MM, 1976: A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Anal Biochem, 72(1-2), 248-54.
  • Desai VG, Casciano D, Feuers RJ, Aidoo A, 2001: Activity profile of glutathione-dependent enzymes and respiratory chain complexes in rats supplemented with antioxidants and treated with carcinogens. Arch of Biochem and Biophys, 394(2), 255-264.
  • Dinis TCP, Maderia VMC, Almeida LM, 1994: Action of phenolic derivatives (acetaminophen, salicylate, and 5-aminosalicylate) as ınhibitors of membrane lipid peroxidation and as peroxyl radical scavengers. Arch Biochem Biophys, 315(1), 161–69.
  • Takım K, 2015: Tunceli dağ sarımsağı’nın (allium tuncelianum) in vitro antioksidan kapasitesinin ölçülmesi, ratlarda antioksidan enzim aktiviteleri üzerine etkisi ve antikanser özelliğinin belirlenmesi. Doktora Tezi, İÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Malatya.
  • Kutlu T, Takım K, Karaaslan MG, Yılmaz MA, 2018: Effect of tunceli mountain garlic (allium tuncelianum) on rat heart tissue antioxidant enzyme levels and characterization of phenolic components. KSU J. Agric Nat, 21(4), 632–43.
  • Lück H,1965: Catalase, ın "Methods of enzymatic analysis (second printing, revised)." Ed; Bergmeyer HU,Elsevier Inc. Academic Press. Verlag Chemie GmbH.
  • Manivasagam T, Subramanian P, Suthakar G, Essa MM, 2005: The chemopreventive effect of diallyl disulphide on n-nitrosodiethylamine ınduced heptocarcinogenesis, J App Biomed, 3, 187-191
  • McCord JM, Fridovich I, 1969: Superoxide dismutase. an enzymic function for erythrocuprein (hemocuprein). J Biol Chem, 244(22), 6049–55.
  • Ozhatay N, Mathew B, 2007: New taxa and notes on the genus allium (alliaceae) in turkey and arabia. Kew Bulletin, 166(4), 723-731
  • Özhatay, Neriman. 2002: Diversity of bulbous monocots in turkey with special reference. chromosome numbers. Pure and Appl Chem, 74(4), 547-555.
  • Pinto JT, Rivlin RS, 2001: Antiproliferative effects of allium derivatives from garlic. The Jf Nut,131(3),1058S-1060S.
  • Fırat S, 2005: Alkole bağlı karaciğer hasarının önlenmesinde sarımsak, vitamin E ve melatonin etkilerinin kıyaslanması. İÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Bitirme Tezi, Malatya.
  • Singh A, Shukla Y, 1998: Antitumour activity of diallyl sulfide on polycyclic aromatic hydrocarbon-ınduced mouse skin carcinogenesis. Cancer Lett, 131(2), 209-14.
  • Soares R, Costa C. 2009: Oxidative stress, ınflammation and angiogenesis in the metabolic syndrome. Springer, Netherlands.
  • Solmaz FÖK, 2011: 7.12-DMBA ıle indüklenen rat karaciğer dokusunda çeşitli sarimsak ekstrelerinin koruyucu etkilerinin incelenmesi. İÜ Sağlıl Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Malatya
  • Takım K, Yildirim I, Kutlu T, 2015:Comparison of antioxidant activity of rheum ribes fruits and seed methanolic extracts against protein oxidation and lipid peroxidation. Pakistan J Biol Sci, 18(5),232-39.
  • Uchiyama M, Mihara M, 1978: Determination of malonaldehyde precursor in tissues by thiobarbituric acid test. Anal Biochem, 86(1),271-278.
  • Wu CC, Sheen LY, Chen HW, Tsai SJ, Lii CK, 2001: Effects of organosulfur compounds from garlic oil on the antioxidation system in rat liver and red blood cells. Food Chem Toxicol, 39(6), 563-69.
APA TAKIM K, KUTLU T (2019). Dimetil Benzantrasen Uygulanan Ratlarda Tunceli Dağ Sarımsağı (Allium tuncelianum) ve Vitamin E‘nin Bağırsak Dokusundaki Lipit Peroksidasyonu ve Antioksidan Enzim Aktivitelerine Etkisi. , 191 - 197.
Chicago TAKIM KASIM,KUTLU TÜRKAN Dimetil Benzantrasen Uygulanan Ratlarda Tunceli Dağ Sarımsağı (Allium tuncelianum) ve Vitamin E‘nin Bağırsak Dokusundaki Lipit Peroksidasyonu ve Antioksidan Enzim Aktivitelerine Etkisi. (2019): 191 - 197.
MLA TAKIM KASIM,KUTLU TÜRKAN Dimetil Benzantrasen Uygulanan Ratlarda Tunceli Dağ Sarımsağı (Allium tuncelianum) ve Vitamin E‘nin Bağırsak Dokusundaki Lipit Peroksidasyonu ve Antioksidan Enzim Aktivitelerine Etkisi. , 2019, ss.191 - 197.
AMA TAKIM K,KUTLU T Dimetil Benzantrasen Uygulanan Ratlarda Tunceli Dağ Sarımsağı (Allium tuncelianum) ve Vitamin E‘nin Bağırsak Dokusundaki Lipit Peroksidasyonu ve Antioksidan Enzim Aktivitelerine Etkisi. . 2019; 191 - 197.
Vancouver TAKIM K,KUTLU T Dimetil Benzantrasen Uygulanan Ratlarda Tunceli Dağ Sarımsağı (Allium tuncelianum) ve Vitamin E‘nin Bağırsak Dokusundaki Lipit Peroksidasyonu ve Antioksidan Enzim Aktivitelerine Etkisi. . 2019; 191 - 197.
IEEE TAKIM K,KUTLU T "Dimetil Benzantrasen Uygulanan Ratlarda Tunceli Dağ Sarımsağı (Allium tuncelianum) ve Vitamin E‘nin Bağırsak Dokusundaki Lipit Peroksidasyonu ve Antioksidan Enzim Aktivitelerine Etkisi." , ss.191 - 197, 2019.
ISNAD TAKIM, KASIM - KUTLU, TÜRKAN. "Dimetil Benzantrasen Uygulanan Ratlarda Tunceli Dağ Sarımsağı (Allium tuncelianum) ve Vitamin E‘nin Bağırsak Dokusundaki Lipit Peroksidasyonu ve Antioksidan Enzim Aktivitelerine Etkisi". (2019), 191-197.
APA TAKIM K, KUTLU T (2019). Dimetil Benzantrasen Uygulanan Ratlarda Tunceli Dağ Sarımsağı (Allium tuncelianum) ve Vitamin E‘nin Bağırsak Dokusundaki Lipit Peroksidasyonu ve Antioksidan Enzim Aktivitelerine Etkisi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 8(2), 191 - 197.
Chicago TAKIM KASIM,KUTLU TÜRKAN Dimetil Benzantrasen Uygulanan Ratlarda Tunceli Dağ Sarımsağı (Allium tuncelianum) ve Vitamin E‘nin Bağırsak Dokusundaki Lipit Peroksidasyonu ve Antioksidan Enzim Aktivitelerine Etkisi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 8, no.2 (2019): 191 - 197.
MLA TAKIM KASIM,KUTLU TÜRKAN Dimetil Benzantrasen Uygulanan Ratlarda Tunceli Dağ Sarımsağı (Allium tuncelianum) ve Vitamin E‘nin Bağırsak Dokusundaki Lipit Peroksidasyonu ve Antioksidan Enzim Aktivitelerine Etkisi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.8, no.2, 2019, ss.191 - 197.
AMA TAKIM K,KUTLU T Dimetil Benzantrasen Uygulanan Ratlarda Tunceli Dağ Sarımsağı (Allium tuncelianum) ve Vitamin E‘nin Bağırsak Dokusundaki Lipit Peroksidasyonu ve Antioksidan Enzim Aktivitelerine Etkisi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2019; 8(2): 191 - 197.
Vancouver TAKIM K,KUTLU T Dimetil Benzantrasen Uygulanan Ratlarda Tunceli Dağ Sarımsağı (Allium tuncelianum) ve Vitamin E‘nin Bağırsak Dokusundaki Lipit Peroksidasyonu ve Antioksidan Enzim Aktivitelerine Etkisi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2019; 8(2): 191 - 197.
IEEE TAKIM K,KUTLU T "Dimetil Benzantrasen Uygulanan Ratlarda Tunceli Dağ Sarımsağı (Allium tuncelianum) ve Vitamin E‘nin Bağırsak Dokusundaki Lipit Peroksidasyonu ve Antioksidan Enzim Aktivitelerine Etkisi." Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 8, ss.191 - 197, 2019.
ISNAD TAKIM, KASIM - KUTLU, TÜRKAN. "Dimetil Benzantrasen Uygulanan Ratlarda Tunceli Dağ Sarımsağı (Allium tuncelianum) ve Vitamin E‘nin Bağırsak Dokusundaki Lipit Peroksidasyonu ve Antioksidan Enzim Aktivitelerine Etkisi". Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 8/2 (2019), 191-197.