Yıl: 2019 Cilt: 19 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 69 - 81 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.31467/uluaricilik.535658 İndeks Tarihi: 09-06-2020

KARAÇALI (Paliurus spina-christi Mill.) BALININ KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ

Öz:
Yapılan bu çalışma ile Türkiye'nin Marmara bölgesinin farklı lokasyonlarında üretilen karaçalı (Paliurusspina-christi Miller) ballarının karakteristik özellikleri ile biyolojik aktif değerleri aydınlatılmıştır. 2018yılında bal hasat sezonunda toplanan 18 adet karaçalı balları, Bursa, Edirne ve Kırklareli'nin tecrübeliarıcılardan ve çevresindeki üreticilerden temin edilmiştir. Balların melissopalinolojik analizleri,fizikokimyasal parametre olarak, pH, nem, renk, iletkenlik ve optik rotasyon değerleri, kimyasalparametre olarak, prolin, şeker bileşenleri, toplam fenolik, flavonoid, tanen miktarları ve fenolik profilanalizleri yapılmıştır. Biyolojik aktif özellik olarak antioksidan ve antimikrobiyal aktivite çalışılmıştır.Çalışmanın palinolojik analiz sonuçlarına göre balların %69.5 ile %96 arasında monofloral özelliğesahip olduğu bulunmuştur. Karaçalı ballarının çalışılan 10 farklı patojenik mikroorganizmaya karşıManuka balları ve standart antibiyotiklere göre oldukça yüksek antibakteriyel ve antifungal aktiviteleritespit edilmiştir. Sonuç olarak, monofloral özellikteki Karaçalı ballarının yüksek biyolojik aktivitedeğerlerine sahip olduğu ve apiterapi uygulamaları için iyi bir ajan olduğu düşünülmektedir.
Anahtar Kelime:

Characteristic Properties of Jerusalem Thorn (Paliurus spina-christi Mill.) Honey

Öz:
In this study characteristic properties of Jerusalem thorn, Christ’s thorn or Garland thorn honey (Paliurus spina-christi Mill.) were investigated that obtained from different locations of Marmara and Trakya regions of Turkey. Eighteen honey samples were collected from Bursa, Edirne and Kırklareli regions by experienced beekeepers in 2018. Melissopalynological analysis, physicochemical parameters, pH, moisture, color, conductivity and optical rotation values, chemical parameters, proline, sugar components, total phenolic, flavonoid, tannin amounts and phenolic profile analyzes were analyzed of the honey samples Antioxidant and antimicrobial activities were tested as biological activities. According to the results of the study, it was found that the honey has a highly monofloral properties ranged from 69.5% and 96%. Antimicrobial activity values of the honey were compared with standard antibiotics and two different Manuka honeys. It was found that the honeys were showed higher antimicrobial and antifungal activities against 10 different pathogenic than Manuka honeys. As a result, it is thought that Jerusalem thorn honey have high biological active potential as monofloral honey for apitherapy applications.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akdeniz, G., Şahin, S., Yılmaz, Ö., Karataş, Ü., Karmaz, E., Kabakçı, D., & Yaşar, N. (2013). Karaçalı (Paliurus spina-christi Miller) ve Ayçiçeği (Helianthus annuus L.) Ballarının Mikroskobik Yapısı ve Biyokimyasal Özelliklerinin Karşılaştırılması. Arıcılık Araştırma Dergisi, 5(9), 22-25.
  • Alimentarius C. Revised codex standard for honey. Codex Stan. 2001,12:1982.
  • Al-Mamary, M., Al-Meeri, A., & Al-Habori, M. (2002). Antioxidant activities and total phenolics of different types of honey. Nutrition research, 22(9), 1041-1047.
  • Anklam, E. (1998). A review of the analytical methods to determine the geographical and botanical origin of honey. Food Chem, 63, 549-562.
  • Anonim. (2012). Türk Gıda Kodeksi, Bal Tebliği (2012/58). Başbakanlık Basımevi, Ankara.
  • Benzie, I.F., Strain, J.J. (1996). The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of antioxidant power the FRAP assay. Analytical biochemistry, 239(1). 70-76.
  • Brand-Williams, W., Cuvelier, M. E., & Berset, C. L. W. T. (1995). Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. LWT-Food science and Technology, 28(1), 25-30.
  • Brantner, A.H., and Males, Z. (1999). Quality assessment of Paliurus spina-christi extracts. Journal of ethnopharmacology, 66(2), 175- 179.
  • Can, Z., Yildiz, O., Sahin, H., Turumtay, E. A., Silici, S., & Kolayli, S. (2015). An investigation of Turkish honeys: their physico-chemical properties, antioxidant capacities and phenolic profiles. Food Chemistry, 180, 133- 141.
  • Carter, D. A., Blair, S. E., Cokcetin, N. N., Bouzo, D., Brooks, P., Schothauer, R., & Harry, E. J. (2016). Therapeutic manuka honey: no longer so alternative. Frontiers in microbiology, 7, 569.
  • Çakır, H., Şirin, Y., Zehra, C. A. N., & Kolayli, S. (2017) Doğu Karadeniz Bölgesi Salgi Balinin Karakteristik Özellikleri. Aricilik Araştirma Dergisi, 9(1), 24-31.
  • Daniela, K., Ljiljana, P., Dragan, B., Frane, Č., and Ivan, C. (2008). Palynological And Physicochemical Characterisation Of Croatian Honeys-Christ’s Thorn (Paliurus spina-christi Mill.) Honey Palinološka I Fizikalno-Kemijska Karakterizacija Hrvatskog Meda–Dračin (Paliurus Spina Christi Mill.) Med. Journal Of Central European Agriculture, 9(4), 689-696.
  • De Villiers, A., Lynen, F., Crouch, A., Sandra, P. (2004). Development of a solid-phase extraction procedure for the simultaneous determination of polyphenols. organic acids and sugars in wine. Chromatographia, 59(7- 8),403-409.
  • Deligöz, A., Gültekin, H., Yildiz, D., Gültekin, Ü., Genç M. (2007). Karaçali (Paliurus SpinaChristi Mill.) ve Hünnap (ZizyphusJujuba Mill.) Tohumlarinin Çimlendirilmesi Üzerine Ga3, Çitlatma ve Ekim Zamaninin Etkileri. Turkish Journal Of Forestry, 2,51-60.
  • Fukumoto, L.R., Mazza, G. (2000). Assessing antioxidant and prooxidant activities of phenolic compounds. Journal Agriculture Food Chemistry, 48, 3597-3604.
  • Gonzales., A.P., Burin L., Buera, M.P. (1999). Color changes during storage of honeys in relation to their composition and initial color, Food Research International, 32, 185-191.
  • Gülçin, İ. (2006). Antioxidant activity of caffeic acid (3, 4-dihydroxycinnamic acid). Toxicology, 217(2-3), 213-220.
  • Güner, N.D. (2005). Paliurus spina-chiristi Mill. Üzerinde Farmakognozik Araştırmalar, MSc, Hacettepe University Institute of Medical Sciences, Ankara.
  • Julkunen-Tiitto R. (1985). Phenolic constituents in the leaves of northern willows: methods for the analysis of certain phenolics. J Agr Food Chem, 33, 213-217.
  • Kaygusuz, H., Tezcan, F., Erim, F. B., Yildiz, O., Sahin, H., Can, Z., & Kolayli, S. (2016). Characterization of Anatolian honeys based on minerals, bioactive components and principal component analysis. LWT-Food Science and Technology, 68, 273-279.
  • Kenjerić, D., PrimoracL, j., Bubalo, D., Čačić, F., Corn, I. (2008): Palynological and physicochemical characterisation of Croatian honeys-Christ’s thorn (Paliurus spina Christi Mill.) honey. J. Cent. Eur. Agric, 9(4): 689- 696.
  • Khalafi, R., Goli, S.A.H., & Behjatian, M. (2016). Characterization and classification of several monofloral iranian honeys based on physicochemical properties and antioxidant activity. International journal of food properties,19(5), 1065-1079.
  • Kolaylı, S., Boukraâ, L., Şahin, H., & Abdellah, F. (2012). Sugars in honey. Dietary sugars: Chemistry, analysis, function and effects, 3- 15.
  • Kolaylı, S., Can, Z., Yildiz, O., Sahin, H., Alpay Karaoglu, S. (2016). A comparative study of the antihyaluronidase, antiurease, antioxidant, antimicrobial and physicochemical properties of different unifloral degrees of chestnut (Castanea sativa Mill.) honeys. Journal of Enzyme Inhibition Medicinal Chemistry. 31, 3, 96-104.
  • Louveaux, J., Maurizio, A., & Vorwohl, G. (1978). Methods of melissopalynology. Bee World, 59(4), 139-157.
  • Machado De-Melo, A.A., Almeida-Muradian, L.B.D., Sancho, M.T., & Pascual-Maté, A. (2018). Composition and properties of Apis mellifera honey: A review. Journal of Apicultural Research, 57(1), 5-37.
  • Matejczyk, M., Świsłocka, R., Golonko, A., Lewandowski, W., & Hawrylik, E. (2018). Cytotoxic, genotoxic and antimicrobial activity of caffeic and rosmarinic acids and their lithium, sodium and potassium salts as potential anticancer compounds. Advances in medical sciences, 63(1), 14-21.
  • Mayworm, M. A., Lima, C. A., Tomba, A. C., Fernandes-Silva, C. C., Salatino, M. L., & Salatino, A. (2014). Does propolis contain tannins? Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2014.
  • Molan, P.C. (1997). Honey as an antimicrobial agent. In Bee Products (pp. 27-37). Springer, Boston, MA.
  • Moniruzzaman, M., Yung An, C., Rao, P. V., Hawlader, M. N. I., Azlan, S. A. B. M., Sulaiman, S. A., & Gan, S. H. (2014). Identification of phenolic acids and flavonoids in monofloral honey from Bangladesh by high performance liquid chromatography: determination of antioxidant capacity. BioMed research international, 2014.
  • Nyokat, N., Yen, K. H., Hamzah, A. S., Lim, I. F., & Saaidin, A. S. (2017). Isolation and synthesis of pinocembrin and pinostrobin from Artocarpus odoratissimus. Malaysian Journal of Analytical Sciences, 21(5), 1156-1161.
  • Ough C. (1960). Rapid determination of proline in grapes and wines, Journal Food Science, 34, 228-230.
  • Özenirler, Ç. (2018). Karahindiba Balı: Türkiye Monofloral Balları İçin Yeni Bir Kayıt. U. Arı D. / U. Bee J., 18(2), 87-93.
  • Ronald, MA. (1990). Microbiologia, Compania Editorial Continental S.A. de C.V., Mexico, D. F. p.505.
  • Samarghandian, S,. Afshari, J.T., Davoodi, S. (2011). Chrysin reduces proliferation and induces apoptosis in the human prostate cancer cell line pc-3.Clinics(Sao aulo).66(6):1073-9.
  • Saral Ö., Yildiz O., Aliyazicioğlu R., Yuluğ E., Canpolat S., Öztürk F., Kolayli, S. (2016). Apitherapy Products Enhances The Recovery of CCl4-Induced Hepatic Damages In Rats, Turkish J. Med. Sci,194-202.
  • Singleton V.L., Orthofer R. ve Lamuela-Raventos R.M. (1999). Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of folin-ciocalteu reagent, Methods in Enzymology, 299, 152-178.
  • Singleton, V.L., & Rossi, J.A. (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdicphosphotungstic acid reagents. American journal of Enology and Viticulture, 16(3), 144- 158.
  • Sorkun, K. (2008) Türkiye’nin Nektarlı Bitkileri, Polenleri ve Balları, Palme Yayıncılık, 341. Şen, A. (2018). Antioxidant and anti-inflammatory activity of fruit, leaf and branch extracts of Paliurus spina-christi P. Mill. Marmara Pharmaceutical Journal, 22(2).
  • Takım, K. (2018). Effect Of Karacali Fruit Extracts On Some Blood Parameters In Diabetic Rats Induced By Streptozotocin. Kahramanmaras Sutcu Imam University Journal Of Natural Sciences, 21(2), 148-156.
  • Wodehouse, R.P. (1935). “Pollen Grains”, Mc Graw, Hill N. Y., 106-109 pp.
  • Yıldız, İ. (2016). Çam, Pamuk, Yayla Ve Ayçiçeği Ballarinin Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Uludağ Arıcılık Dergisi, 16(1), 12-19.
  • Zor, M., Aydin, S., Güner, N. D., Başaran, N., & Başaran, A. A. (2017). Antigenotoxic properties of Paliurus spina-christi Mill fruits and their active compounds. BMC complementary and alternative medicine, 17(1), 229.
APA Malkoç M, KARA Y, ÖZKÖK A, ERTÜRK Ö, KOLAYLI S (2019). KARAÇALI (Paliurus spina-christi Mill.) BALININ KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ. , 69 - 81. 10.31467/uluaricilik.535658
Chicago Malkoç Meltem,KARA Yakup,ÖZKÖK ASLI,ERTÜRK Ömer,KOLAYLI Sevgi KARAÇALI (Paliurus spina-christi Mill.) BALININ KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ. (2019): 69 - 81. 10.31467/uluaricilik.535658
MLA Malkoç Meltem,KARA Yakup,ÖZKÖK ASLI,ERTÜRK Ömer,KOLAYLI Sevgi KARAÇALI (Paliurus spina-christi Mill.) BALININ KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ. , 2019, ss.69 - 81. 10.31467/uluaricilik.535658
AMA Malkoç M,KARA Y,ÖZKÖK A,ERTÜRK Ö,KOLAYLI S KARAÇALI (Paliurus spina-christi Mill.) BALININ KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ. . 2019; 69 - 81. 10.31467/uluaricilik.535658
Vancouver Malkoç M,KARA Y,ÖZKÖK A,ERTÜRK Ö,KOLAYLI S KARAÇALI (Paliurus spina-christi Mill.) BALININ KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ. . 2019; 69 - 81. 10.31467/uluaricilik.535658
IEEE Malkoç M,KARA Y,ÖZKÖK A,ERTÜRK Ö,KOLAYLI S "KARAÇALI (Paliurus spina-christi Mill.) BALININ KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ." , ss.69 - 81, 2019. 10.31467/uluaricilik.535658
ISNAD Malkoç, Meltem vd. "KARAÇALI (Paliurus spina-christi Mill.) BALININ KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ". (2019), 69-81. https://doi.org/10.31467/uluaricilik.535658
APA Malkoç M, KARA Y, ÖZKÖK A, ERTÜRK Ö, KOLAYLI S (2019). KARAÇALI (Paliurus spina-christi Mill.) BALININ KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ. Uludağ Arıcılık Dergisi, 19(1), 69 - 81. 10.31467/uluaricilik.535658
Chicago Malkoç Meltem,KARA Yakup,ÖZKÖK ASLI,ERTÜRK Ömer,KOLAYLI Sevgi KARAÇALI (Paliurus spina-christi Mill.) BALININ KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ. Uludağ Arıcılık Dergisi 19, no.1 (2019): 69 - 81. 10.31467/uluaricilik.535658
MLA Malkoç Meltem,KARA Yakup,ÖZKÖK ASLI,ERTÜRK Ömer,KOLAYLI Sevgi KARAÇALI (Paliurus spina-christi Mill.) BALININ KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ. Uludağ Arıcılık Dergisi, vol.19, no.1, 2019, ss.69 - 81. 10.31467/uluaricilik.535658
AMA Malkoç M,KARA Y,ÖZKÖK A,ERTÜRK Ö,KOLAYLI S KARAÇALI (Paliurus spina-christi Mill.) BALININ KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ. Uludağ Arıcılık Dergisi. 2019; 19(1): 69 - 81. 10.31467/uluaricilik.535658
Vancouver Malkoç M,KARA Y,ÖZKÖK A,ERTÜRK Ö,KOLAYLI S KARAÇALI (Paliurus spina-christi Mill.) BALININ KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ. Uludağ Arıcılık Dergisi. 2019; 19(1): 69 - 81. 10.31467/uluaricilik.535658
IEEE Malkoç M,KARA Y,ÖZKÖK A,ERTÜRK Ö,KOLAYLI S "KARAÇALI (Paliurus spina-christi Mill.) BALININ KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ." Uludağ Arıcılık Dergisi, 19, ss.69 - 81, 2019. 10.31467/uluaricilik.535658
ISNAD Malkoç, Meltem vd. "KARAÇALI (Paliurus spina-christi Mill.) BALININ KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ". Uludağ Arıcılık Dergisi 19/1 (2019), 69-81. https://doi.org/10.31467/uluaricilik.535658