Yıl: 1998 Cilt: 13 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 35 - 50 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Samsun'da yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinde elle ve kimyasal maddelerle yapılan seyreltme uygulamalarının meyve seyrelmesi ve kalite üzerine etkileri

Öz:
Bu araştırma 1991-1993 yılları arasında Samsun'un Çarşamba ilçesinde yürütülmüştür. Cardinal, Redhaven ve Glohaven şeftali çeşitlerinde NAA, Carbaryl ve Thioüre uygulamalarıyla çiçek ve elle küçük meyve seyreltmesi yapılmıştır. Thioürenin % 1'in üzerindeki konsantrasyonları sürgünlerde yanmalara neden olmuştur. Elle seyreltme ve Thioüre uygulamaları NAA ve Carbaryl'e göre daha fazla meyve seyrelmesine neden olmuştur. Aynı zamanda elle seyreltme ve Thioüre uygulamaları meyve ağırlık ve hacmini, meyve eti/çekirdek oranı ve SÇKM içeriklerini olumlu etkilemiştir.
Anahtar Kelime: çiçekler çeşitler büyüme uyaranları bitki büyüme düzenleyicileri NAA meyveler hasar Türkiye şeftali thioüre ılıman iklim meyveleri karbaril kültür çeşitleri Samsun kalite seyreltme

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Entomoloji

Effect on hand and chemical thinning on fruit thinning and quality of some peaches grown in Samsun

Öz:
This research was carried on Çarşamba, Samsun during 1991-1993. By using NAA, Carbaryl and Thiourea at Cardinal, Redhaven and Glohaven peach varieties, the flower thinning was done. Small fruit thinning was done by hand with the same varieties. Thiourea at a concentration above 1 % caused some dieback of small twigs. Hand thinning and Thiourea application were more effective than NAA and Carbaryl applications at fruit thinning experiments. In additions to this, hand thinning and Thiourea application positively affected on fruit weight and volume, fruit fresh/pit ratio and TSS (Total soluble solid) content.
Anahtar Kelime: injuries Turkey peaches thiourea temperate fruits carbaryl cultivars Samsun quality thinning flowers varieties growth stimulators plant growth regulators NAA fruits

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Entomoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA BİLGİNER Ş, BEYHAN N, DEMİRSOY H (1998). Samsun'da yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinde elle ve kimyasal maddelerle yapılan seyreltme uygulamalarının meyve seyrelmesi ve kalite üzerine etkileri. , 35 - 50.
Chicago BİLGİNER Şükriye,BEYHAN Neriman,DEMİRSOY Hüsnü Samsun'da yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinde elle ve kimyasal maddelerle yapılan seyreltme uygulamalarının meyve seyrelmesi ve kalite üzerine etkileri. (1998): 35 - 50.
MLA BİLGİNER Şükriye,BEYHAN Neriman,DEMİRSOY Hüsnü Samsun'da yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinde elle ve kimyasal maddelerle yapılan seyreltme uygulamalarının meyve seyrelmesi ve kalite üzerine etkileri. , 1998, ss.35 - 50.
AMA BİLGİNER Ş,BEYHAN N,DEMİRSOY H Samsun'da yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinde elle ve kimyasal maddelerle yapılan seyreltme uygulamalarının meyve seyrelmesi ve kalite üzerine etkileri. . 1998; 35 - 50.
Vancouver BİLGİNER Ş,BEYHAN N,DEMİRSOY H Samsun'da yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinde elle ve kimyasal maddelerle yapılan seyreltme uygulamalarının meyve seyrelmesi ve kalite üzerine etkileri. . 1998; 35 - 50.
IEEE BİLGİNER Ş,BEYHAN N,DEMİRSOY H "Samsun'da yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinde elle ve kimyasal maddelerle yapılan seyreltme uygulamalarının meyve seyrelmesi ve kalite üzerine etkileri." , ss.35 - 50, 1998.
ISNAD BİLGİNER, Şükriye vd. "Samsun'da yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinde elle ve kimyasal maddelerle yapılan seyreltme uygulamalarının meyve seyrelmesi ve kalite üzerine etkileri". (1998), 35-50.
APA BİLGİNER Ş, BEYHAN N, DEMİRSOY H (1998). Samsun'da yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinde elle ve kimyasal maddelerle yapılan seyreltme uygulamalarının meyve seyrelmesi ve kalite üzerine etkileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi), 13(3), 35 - 50.
Chicago BİLGİNER Şükriye,BEYHAN Neriman,DEMİRSOY Hüsnü Samsun'da yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinde elle ve kimyasal maddelerle yapılan seyreltme uygulamalarının meyve seyrelmesi ve kalite üzerine etkileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi) 13, no.3 (1998): 35 - 50.
MLA BİLGİNER Şükriye,BEYHAN Neriman,DEMİRSOY Hüsnü Samsun'da yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinde elle ve kimyasal maddelerle yapılan seyreltme uygulamalarının meyve seyrelmesi ve kalite üzerine etkileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi), vol.13, no.3, 1998, ss.35 - 50.
AMA BİLGİNER Ş,BEYHAN N,DEMİRSOY H Samsun'da yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinde elle ve kimyasal maddelerle yapılan seyreltme uygulamalarının meyve seyrelmesi ve kalite üzerine etkileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi). 1998; 13(3): 35 - 50.
Vancouver BİLGİNER Ş,BEYHAN N,DEMİRSOY H Samsun'da yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinde elle ve kimyasal maddelerle yapılan seyreltme uygulamalarının meyve seyrelmesi ve kalite üzerine etkileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi). 1998; 13(3): 35 - 50.
IEEE BİLGİNER Ş,BEYHAN N,DEMİRSOY H "Samsun'da yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinde elle ve kimyasal maddelerle yapılan seyreltme uygulamalarının meyve seyrelmesi ve kalite üzerine etkileri." Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi), 13, ss.35 - 50, 1998.
ISNAD BİLGİNER, Şükriye vd. "Samsun'da yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinde elle ve kimyasal maddelerle yapılan seyreltme uygulamalarının meyve seyrelmesi ve kalite üzerine etkileri". Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi) 13/3 (1998), 35-50.