Yıl: 2005 Cilt: 11 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 13 - 24 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım

Öz:
Sürdürülebilir tarım, uzun dönemde doğal kaynakların korunması yanında çevreye zarar vermeyen tarımsal teknolojilerin kullanıldığı bir tarımsal yapının oluşturulmasıdır. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de, bir yandan sentetik üretim girdileri denetimsizce kullanılırken, bir yandan da işleme teknik ve teknolojilerinin oluşturdukları olumsuz sonuçlar düşünülmeden kullanılan yoğun (konvansiyonel ya da entansif) tarımsal üretim yapılmaktadır. Günümüzde bu uygulamalar doğal dengenin bozulmasına olan etkileri ve besin zinciri yoluyla insanın yanı sıra tüm canlılara ulaşabilen yaşam tehlikesi yaratma özelliği ile artık sanayi ya da kentsel kirlilikler kadar dikkati çekmeye başlamıştır. Bu nedenle de sürdürülebilir tarımda, henüz doğallığını kaybetmemiş tekniklerin kullanılması bir gereklilik haline gelmiştir. Burada, ilaç, sentetik gübre gibi doğal olmayan girdilerin kullanılmasından kaçınılarak kalite, sağlık ve çevresel standartlarla buluşan organik tarım teknikleri anahtar rol oynamaktadır. Sürdürülebilir tarımın pratiğe yansıması açısından önem taşıyan organik tarım, özellikle son yıllarda çevre bilincinin de gelişmesiyle birlikte bir zorunluluk olarak görülmeye başlamıştır. Bunun yanısıra sürdürülebilir tarım anlayışında, özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde bazı tarımsal ürünleri tanımak ve korumak amacıyla seçilmiş ürünler kayıt altına alınmaktadır. Bu sistemde seçilmiş olan ürünler PDO, PGI ve TSG olarak adlandırılan ve özel logoları bulunan bir takım standartlar altında toplanmaktadırlar. Böylece tarımsal ürünlerde çeşitlilik korunarak ürün içerikleri saptanıp, gıdaların kaliteleri belirlenmekte ve bu yolla da tüketicilere gıda güvencesi sağlanmaktadır. Bu çalışmada, sürdürülebilir tarım için gerekli olduğuna inandığımız organik tarım ile; PDO, PGI, TSG sistemleri ve temel prensipleri açıklanarak, bu konuda ülkemizde de yapılması gereken uygulamalar vurgulanmaya çalışılacaktır.
Anahtar Kelime: sürdürülebilirlik organik tarım

Konular: Biyoloji Tarımsal Ekonomi ve Politika Çevre Çalışmaları Coğrafya Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Çevre Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi

Sustainability in agriculture and organic farming

Öz:
Sustainable agriculture is to constitute an agricultural structure, which conserve the natural-resources with using the non-damaging agricultural technics. Like in most developed countries around the world, the synthetic production inputs are being used without control in Turkey. On the other hand, without considering the results constituted by the processing techniques and technologies, intensive farming techniques are being used. Nowadays, these kind of applications, which are characterise by negative effects on both damaging the natural balance and causing a vital danger by infecting not only human-beings but also all living organisms through food linkage, are become more conspicuous. Hence, using the technics (methods) that have not lost its naturalness become a necessity, in sustainable agriculture. In this aspect, by avoiding the use of unnatural inputs like chemicals or synthetical fertilizers; preferring the organic agriculture technics (methods) for quality, health and environmental standards will be key factor. Organic agriculture has become more important in terms of the application of sustainable agriculture in to practice. By developing the environment consciousness, organic agriculture become a necessity. In addition to this, according to the sustainable agriculture concept, to recognize and protect some selected agricultural products especially some of the EU countries have been taken in to account. In this system, the chosen products are gathered with some standards and named by using some special logos, as PDO, PGI and TSG. Thus, by protecting the varieties of agricultural products, the product contents and quality are determined and by this way, the food guaranty is obtained for consumers. In this study, the care principles of this system (i.e. PDO, PGI and TSG logos in organic agriculture) will be explained and the required for Turkey will be recommended.
Anahtar Kelime: sustainability organic farming

Konular: Biyoloji Tarımsal Ekonomi ve Politika Çevre Çalışmaları Coğrafya Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Çevre Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonim, 2004, Organic Agriculture Worldwide, Statistics and Future Prospects, February 2004 (http://www.soel.de)
  • Anonim, 2000, Agribusiness and Sustainable Agriculture, NRM,P/L, Griffin.
  • Atış, E., 2004, Çevre ve Sürdürülebilir Boyutlarıyla Organik Tarım, Buğday Dergisi, 2004-2005, İstabul.
  • Buttel, G.A., G. B. Gillespie, R. Janke, B. Caldwell, M. SARRANTONIP, 1986, Reduced Input Agricultural Systems: Rationale and Prospects, American Journal of Alternative Agriculture, Vol:l,No:2, s. 58-64.
  • Commins, K., 2002, Status of National Organic Regulation, The Organic Standarts, Grolink AB, ISSUE 11 March, 2002.
  • Crucefix, D., 1998, Organic Agriculture and Sustainable Rural Livelihoods in Developing Countries, Bristol, UK:
  • Daitota, I., 1989, Organik Farm Makes A Comeback and Money, Development Forum, Vol. 17,No:5,p.24.
  • Günaydın, G., 2005, Türkiye Tarımı ve Değişme Eğilimleri, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Ankara.
  • Gündüz, M., 1994, Organik Ürün Pazarları ve Türkiye Açısından Değerlendirilmesi, Dünyada ve Türkiye'de Organik Tarım, İGEME, Ankara.
  • Gaskell M.„ 2000, Organic Certification, Farm Production Planning and MarketingVegetable Research and Information Center, University of California, Publication 7274.
  • Lohr, L., 2001, Factor Affecting International Demand and Trade in Organik Food Products; Changing Structure of Global Food Consumption and Trade AER/USDA, 2001.
  • Rehber, E., 1991, Alternatif Tarım Üzerine Bir Tartışma, U.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt: 8, s. 153-160, Bursa.
  • Rehber E., 1998,Vertical Integration in Agriculture and Contract Farming, Working Paper,46, May 1998, A Joint USDA Land Grant University Research Project, Food Marketing Policy Center, University Research Project, Food Marketing Policy Center, University of California, USA.
  • Rehber E., B. Çetin, 1999, Organic Farming in EU and Turkey, Proceedings XXVII COASTA-C1GR V Congress; Work Science in Sustainable Agriculture, Horsens Denmark, June 14-17,1999.
  • Rehber E. , 2000, Vertical Coordination in the Agro-Food Industry and Contract Farming: A Comparative Study of Turkey and the USA. Food Marketing policy Center Research Report No:52, Department of Agricultural and Resource Economics University of Connecticut, USA, February, 2000.
  • Rehber E., ve Ş. Turhan, 2001, Prospects and Challenges for Developing Countries in Trade and Production of Organic Food and Fibers: The Case of Turkey, 72nd EAAE Seminar Organic Food and Marketing Trends, Chania, Greece, 7-10 June 2001.
  • Rundgren, G., 2000, Guaranteeing the Organic Quality Standart, Inspection, Certification, Accreditation and Regulation, "Entering Wold Organic Trade" Bangkok, 28 November.
  • Verschuur, G., and E.A.P. van Well, 2001, Stimilation Organic Farming in the EU with Economical and Fiscal Instruments, Center for Agriculture and Environment, Utrecht, September 2001 (CLM 503-2001) Vol.74.
  • Wilier H., and M. Yussefi, 2001, Organic Agriculture Worldwide, Statistics and Future Prospects, SOL, Nr.74, web: http://www.soel.de
APA TURHAN Ş (2005). Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım. , 13 - 24.
Chicago TURHAN Şule Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım. (2005): 13 - 24.
MLA TURHAN Şule Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım. , 2005, ss.13 - 24.
AMA TURHAN Ş Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım. . 2005; 13 - 24.
Vancouver TURHAN Ş Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım. . 2005; 13 - 24.
IEEE TURHAN Ş "Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım." , ss.13 - 24, 2005.
ISNAD TURHAN, Şule. "Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım". (2005), 13-24.
APA TURHAN Ş (2005). Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım. Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(1), 13 - 24.
Chicago TURHAN Şule Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım. Tarım Ekonomisi Dergisi 11, no.1 (2005): 13 - 24.
MLA TURHAN Şule Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım. Tarım Ekonomisi Dergisi, vol.11, no.1, 2005, ss.13 - 24.
AMA TURHAN Ş Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım. Tarım Ekonomisi Dergisi. 2005; 11(1): 13 - 24.
Vancouver TURHAN Ş Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım. Tarım Ekonomisi Dergisi. 2005; 11(1): 13 - 24.
IEEE TURHAN Ş "Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım." Tarım Ekonomisi Dergisi, 11, ss.13 - 24, 2005.
ISNAD TURHAN, Şule. "Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım". Tarım Ekonomisi Dergisi 11/1 (2005), 13-24.