Yıl: 2006 Cilt: 0 Sayı: 29 Sayfa Aralığı: 152 - 165 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz

Öz:
Bilgi varlıklarının günümüzde zenginliğin yeni kaynağı olması ve sermaye yoğun üretim anlayışının bilgi yoğun üretim anlayışına dönüşmesi, bu varlıkların ölçülmesini ve muhasebeleştirilmesini gereklilik haline getirmiştir. Günümüzde uygulandığı şekliyle muhasebe, ortaya çıkan yeni anlayışı yansıtma ve ölçülmesi zor olan bilgi varlıklarını raporlama yeteneğini kaybetmiştir. Oysa ki bugün, entelektüel sermaye olarak adlandırılan ve işletmelerin finansal tablolarında görünmeyen bilgi varlıkları veya maddi olmayan varlıklar firma değerinin yarısından fazlasını oluşturmaktadır. Entelektüel sermayenin artan bu önemi bu sermayenin ölçüm ve değerlemesini zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, literatürde yer alan ve günümüzde yaygın olarak kullanılan entelektüel sermaye ölçüm ve değerleme modellerini karşılaştırmalı olarak sunmaktır. Modellerle ilgili kavramsal çerçeve verildikten sonra modellerin üstün ve zayıf yönleri incelenecektir.
Anahtar Kelime: bilgi değerleme entellektüel sermaye yönetimi maddi olmayan duran varlıklar ölçme yöntemleri

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Acar Durmuş, Dalğar Hüseyin, “Entelektüel Sermayenin Ölçülmesinde Muh. Bilgi Siste-minin Katkısı, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, Yıl: 4, Sayı:14,, Ocak 2005
  • Ahmed Ben Mohamed, “Investing in the Intellectual Capital: Today’s challenge, To-morrow’s Assets”, Presented to ICT Visioning Meeting, ECA, Ford Foundation, Addis Ababa, 14-16 June 2003.
  • Akdemir Ali, “Entelektüel Sermaye Konsep-tinin İşletmecilik Anlayışındaki Dönüşümleri”, Süleyman Demirel Üniversitesi, İİBF Dergisi, Yıl:1998, Sayı:3 (Güz).
  • Akgül Ataman Başak, “İşletmelerde Yeni Performans Ölçümleme Sistemleri”, MUFAD, Sayı: 24, Ekim 2004.
  • Akın Adnan, “Bilgi Çağı İşletmelerinde Yeni Örgütsel Yapılanma”, Atatürk Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt:17, Sayı:3-4, 2003.
  • Akpınar Ali Talip, “Entelektüel Sermaye Kavramı”, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:1, Kocaeli 2000.
  • Argun Doğan, Ekonomik Katma Değer (EVA), Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, Yıl: 4, Sayı:11, Ocak 2004.
  • Bontis N., Dragonetti N.C. and Roos G., “The Knowledge Toolbox: A Review of the Tools Available to Measure and Manage Intangible Resources”, Europen Management Journal, 1999, 17.
  • Bontis Nick, “Assesing Knowledge Assets: A Review of the Models Used to Measure Intellectual Capital”, International Journal of Managemet Review, Volume: 3 Issue: 1.
  • Brennan N., Connel B., “Intellectual Capital: Current Issues and Policy Implication”, Journal of Intellectual Capital, 1(3).
  • Bukh P.N., Larsen H.T., Mouritsen J., “Constructing Intellectual Capital Statement”, Skandinavian Journal of Management, Issue:17, 2001
  • Chen S., Dodd J.L., “Operating Income, Residual Income and EVA: Which Metric Is More Value Relevant”, Journal of Managerial Issues, 13(1).
  • Çakıcı Cemal, “Muhasebede Yeni Bir Yaklaşım: Balanced Scorecard”, Vergi Dünyası, Sayı: 261, Mayıs 2003, s.160.
  • Çıkrıkçı Mustafa, Daştan Abdulkerim, “En-telektüel Sermayenin Temel Finansal Tablolar Aracılığıyla Sunulması”, Bankacılar Dergisi, Sayı: 43, 2002.
  • Eckstein Claire, “The Measurement and Recognition of Intangible Assets: Then and Now”, Accounting Forum, No: 28, 2004.
  • Edvinson L., Malone M.S., “Intellectual Capital: Realizing Your Company’s True Value by Finding its Hidden Brainpower”, Harper Business, New York 1997.
  • Edvinson Leif, “Developing Intellectual Capital at Skandia”, Long Range Planning, Vol: 30, June 1997.
  • Edvinsson Leif, Malone M., Intellectual Capital, Harper Collins Pub., USA, 1997. Erden Selman Aziz, “Yatırım Merkezi Başarı Değerlemesinde Kullanılan Ekonomik Katma Değer Ölçüsü İle Dengeli Değerleme Kartı (Balanced Scorecard) Uygulaması, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 20, Ekim 2003.
  • Ertuğrul Murat, “Bilgi Çağında İşletmelerin Yeni Kaynağı: Entelektüel Sermaye”, Active Dergisi, Ekim-Kasım 2000
  • Ertuğrul Murat, “Entelektüel Sermayenin Ölçülmesi ve Raporlanması”, http://www.bilgi yonetimi.org/cm/pages/mkl_gos.php
  • Ertuğrul Murat, “Entelektüel Sermayenin Piyasa Değeri Üzerine Etkisi”, http://www.bilgi yonetimi.org/cm/pages/mkl_gos.php
  • Evans M.H., “Creating Value Through Financial Management”, http://www.exinfm. com/training/pdfiles/course08.pdf
  • Gökçen Gürbüz, “EkonomikKatma Değer (EVA)”, MUFAD Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 24, Ekim 2004.
  • Guthrie James, “The Mnagement, Measure-ment and the Reporting of Intellectual Capital”, Journal of Intellectual Capital, Cilt: 2, Sayı:, 2001.
  • Harvey G. Mıchael, Lusch F.Robert, “Balancing the Intellectual Capital Books: Intangible Liabilities”, European Management Journal, Vol: 17, No: 1.
  • Jan Mouritsen, “Driving Growth: Economic Value Added versus Intellectual Capital” Management Accounting Research, 1998, 9.
  • Johanson Ulf, “Mobilising Change: Charac-teristics of Intangibles Proposed By 11 Swedish Firms”, OECD International Symposium, Measuring and ReportingIC, Amsterdam 1999.
  • Kahana Eran, “Protecting Intellectual Ca-pital In Startups: A Guide for Enterpreneurial Attorney In The New Economy”, William Mitchel Law Review, Vol: 28:3
APA ASLANOGLU S, ZOR İ (2006). Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz. , 152 - 165.
Chicago ASLANOGLU SUPHI,ZOR İsrafil Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz. (2006): 152 - 165.
MLA ASLANOGLU SUPHI,ZOR İsrafil Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz. , 2006, ss.152 - 165.
AMA ASLANOGLU S,ZOR İ Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz. . 2006; 152 - 165.
Vancouver ASLANOGLU S,ZOR İ Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz. . 2006; 152 - 165.
IEEE ASLANOGLU S,ZOR İ "Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz." , ss.152 - 165, 2006.
ISNAD ASLANOGLU, SUPHI - ZOR, İsrafil. "Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz". (2006), 152-165.
APA ASLANOGLU S, ZOR İ (2006). Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi), 0(29), 152 - 165.
Chicago ASLANOGLU SUPHI,ZOR İsrafil Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi) 0, no.29 (2006): 152 - 165.
MLA ASLANOGLU SUPHI,ZOR İsrafil Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi), vol.0, no.29, 2006, ss.152 - 165.
AMA ASLANOGLU S,ZOR İ Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi). 2006; 0(29): 152 - 165.
Vancouver ASLANOGLU S,ZOR İ Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi). 2006; 0(29): 152 - 165.
IEEE ASLANOGLU S,ZOR İ "Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz." Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi), 0, ss.152 - 165, 2006.
ISNAD ASLANOGLU, SUPHI - ZOR, İsrafil. "Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz". Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi) 29 (2006), 152-165.