Yıl: 2006 Cilt: 23 Sayı: 1-2supl Sayfa Aralığı: 219 - 222 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yavru kalkan balığının (Psetta maeotica) beslenmesinde taze hamsinin değerlendirilmesi

Öz:
Bu araştırmada, pelet yem (%50 ham protein ve % 18 ham yağ), taze hamsi (Engraulis encrasicholus; %20,8 ham protein ve %9,2 ham yağ) veya her iki yemle beraber beslemenin, kalkan balığı (Psetta maeotica) yavrularının büyüme ve yem değerlendirme üzerine etkisi incelenmiştir. Üç farklı diyetin iki tekerrürlü olarak incelendiği bu çalışmada, ortalama ağırlığı 41 g olan toplam 90 adet kalkan balığı yavrusu (15 adet/tank) kullanılmıştır. 45 gün süren deneme sonunda, gruplardaki ortalama balık ağırlıkları sadece peletle beslenen grupta (PL) 62,30+2,22 g, hamsi ve peletle yemlenen grupta (HP) 63,54±1,89 g ve sadece hamsi ile beslenen grupta (HS) 62,90±0,89 g olarak tespit edilmiştir. Gruplar arasındaki fark istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur (P>0,05). Günlük yem tüketimi (%, g kuru yem/ g balık ağırlığı) ve yem değerlendirme değerleri (g tüketilen kuru yem/g ağırlık artışı) PL grubunda 0,77±0,01 ve 0,86±0,07, HP grubunda 0,78±0,01 ve 0,82±0,09 ve HS grubunda 0,75±0,02 ve 0,79±0,06 olarak tespit edilmiş ve gruplar arasında fark bulunmamıştır (P>0,05). Araştırma sonuçlarına göre, kalkan balığı yetiştiriciliğinde farklı besleme uygulamalarının büyüme ve yem değerlendirme üzerinde benzer etki gösterdiği görülmüş ve balıkların beslenmesinde sadece pelet yem, sadece hamsi veya pelet yemle birlikte taze hamsi verilebileceği sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelime: canlı yem kalkan balığı büyüme performansı Psetta maeotica hamsi yemler yem değerlendirmesi Engraulis encrasicolus balık beslenmesi

Konular: Balıkçılık Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Zooloji

Evaluation of anchovy as a feed for turbot (Psetta maeotica)

Öz:
Evaulation of anchovy as a feed for turbot (Psetta maeotica). In this study, the effects of feeding young turbot (Psetta maeotica) with either dry pellet (50% crude protein and 18% crude oil), fresh anchovy (Engraulis encrasicholus; 20.8% crude protein and 9.2% crude oil) or combination of both on growth and feed efficiency rate (FCR) were investigated. A total of 90 turbot fry (15 fish per tank) with a mean of initially weight of 41 g were used. At the end of 45 day, the mean weights of fish with dry pellet (PL), fresh anchovy (HS) or combination of both (HP) were 62,30 ± 2,22 g, 63,54 ± 1,89 g and 62,90±0,89 g, respectively. No significant differences were observed among treatments (P>0.05). Daily food consumption (g dry feed/ g fish weight) and FCR (g dry feed/g weight gain) values for as follows: 0,77±0,01 ve 0,86±0,07for PL, 0,78±0,01 ve 0,82±0,09 for HP, and 0,75±0,02 ve 0,79±0,06 for HS. There were no differences between any treatments (P>0.05). Our findings indiciated that of feedings turbot with HP, PL and HP had similar effects on growth and FCR. Turbot can be fed either dry pellet or fresh anchovy or combinating of both.
Anahtar Kelime: anchovies feeds feed evaluation Engraulis encrasicolus fish feeding live baits turbot growth performance Psetta maeotica

Konular: Balıkçılık Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Zooloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alverson D L, Freeberg M K, Murawski S A and Pope J G., 1994. A global assessment of fisheries bycatch and discards. FAO Fisheries Technical Paper No: 339 Rome.
  • Atay, D., Erdem, M. ve Ş. Büyükhatipoğlu, 1982. Alabalık üretiminde değişik yemleme tekniklerinin karşılaştırılması üzerine araştırmalar. Ankara Univ., Zir.Fak. yayınları: 811.
  • Burel C, Person-Le Ruyet J., Gaumet F., Le Roux A., Severe A. and G. Boeuf, 1996. Effects of temperature on growth and metabolism in juvenile turbot. J. Fish Biol., 49:678-692.
  • Dosdat A., Servais F., Metailler R., Huelvan C. and E. Desbruyeres, 1996. Comparison of nitrogenous losses in five teleost fish species. Aquaculture, 141:107-127.
  • De Silva, S.S. and Anderson, T.A., 1998. Fish Nutrition in Aquaculture. Chapman and Hall, London, UK. 319 pp.
  • FAO, 1999. The State of World Fisheries and Aquaculture 1998. FAO, Rome, Italy.
  • Edgar C. Amar and Celia R. Lavilla-Pitogo., 2004. Chapter 5. Nutritional Diseases. In: Nagasawa, K. and E.R. Cruz-Lacierda (eds.): Diseases of Cultured Grouper. SEAFDEC Aquacuiture Department, lloilo.'
  • Edwards, P., Tuan, L. A. and Allan, G.L., 2004. A survey of marine trash fish and fish meal as aquacuiture feed ingredients in Vietnam. ACIAR Working Paper No. 57 (printed version published in 2004).
  • Ergün, S., Bircan, R., Türker A. ve Baki, B., 2000. Sentetik renk maddesi ilave edilen yarı yaş yemlerle beslenen gökkuşağı alabalığında (Oncorhynchus mykiss) pigmentasyon. Su Ürünleri Sempozyumu, Sinop- 2000 (20-22 Eylül).
  • Erteken A. and G. Nezaki, 2002. Effects of feeding stimulants, and diet pH on r the growth of Black Sea turbot, Psetta maxima. Turkish J.Fish.Aquatic Sci., 2:19-22.
  • Fernandez F., Miquel A.G., Guinea J. and Martinez, R., 1998. Digestion and digestibility in gilthead sea bream (Spams aurata): the effect of diet composition and ration size. Aquacuiture 166, pp. 67-84.
  • Moteki M., Yoseda K., Sahin T., Ustundag C. and H. Kohno, 2001. Transition from endogenous to exogenous nutritional sources in larval Black Sea turbot Psetta maxima. Fish. Sci., 67:571-578.
  • Person-Le Ruyet J., 1993. L'elevage du turbot en Europe. La Pisciculture Française, 112:5-22.
  • Person-Le Ruyet J., Pichavant K., Vacher C, Le Bayon N., Severe A. and G. Boeuf, 2002. Effects of 02 supersaturation on metabolism and growth in juvenile turbot (Scophthalmus maximus L). Aquacuiture, 205:373-383.
  • Pichavant K., Person-Le Ruyet J., Le Bayon N., Severe A., Le Roux A., Quemener L, Maxime V., Nonnotte G. and G. Boeuf, 2000. Effects of hypoxia on growth and metabolism of juvenile turbot. Aquacuiture, 188:103-114.
  • Ruohonen, K., Vielma, J. and Grove, D.J., 1998. Growth and food utilisation of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed low-fat herring and dry diets enriched with fish oil. Aquacuiture 163_1998.275-283
  • Stefansson, M.Ö., FitzGerald, R.D. and Cross, T.F., 2002. Growth, feed utilization and growth heterogeneity in juvenile turbot Scopthalmus maximus (Rafinesque) under different photoperiod regimes. Aquacuiture Research, 33:177-187 p.
  • Şahin, T., 2001. Larval Rearing of the Black Sea Turbot, Scophthalmus maximus (Linnaeus, 1758), under Laboratory Conditions. Turk J. Zool., 55:69-76.
  • Türker, A., Yigit, M., Ergun, S., Karaali, B. and Erteken, A., 2005a. Potential of poultry by-product meal as a substitute forfishmeal in diets for Black Sea Turbot (Scopthalmus maeticus): Growth and nutrient utilization in winter. The Israeli Journal of Aquacuiture- Bamidgeh, 57(1), 2005,49-61.49
  • Türker, A., Yigit, M., Ergun, S., 2005b. Growth and Feed Utilization in Juvenile Black Sea Turbot (Psetta maeotica) under Different Photoperiod Regimes. Turk. J. Vet. Anim. Sci., 29 (5), 1203-1208.
  • Uyan, O. ve Aral, O., 2000. Gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss) beslenmesinde yaş yem olarak hamsi (Engraulis encrasicolus) kullanımı. Su Ürünleri Sempozyumu, Sinop-2000,20-22 Eylül. 112-124 s.
  • Yıldırım, Ö., 2006. Sinop İli Balık Unu-Yağı Fabrikalarının Mevcut Durumu ve Türkiye Balık Unu-Yağı Üretimindeki Yeri. Fırat Üniv. Fen ve Müh. Bil. Der., 18 (2), 197-203.
  • Yiğit M., Koshio S., Aral O., Karaali B. and S. Karayucel, 2003. Ammonia nitrogen excretion rate - An index for evaluating protein quality of three feed fishes for the Black Sea turbot. Israeli J. Aquacult. -Bamidgeh, 25 (2001)447-452
  • Yiğit, M., Ergün, S., Türker, A., Karaali, B. ve Bilgin, S., 2005. Using Ammonia Nitrogen Excretion Rates as an Index for Evaluating Protein Quality of Prawns in Turbot (Psetta maeotica) Nutrition. Turk. J. Vet. Anim. Sci., 29 (), 1343-1349.
  • Zengin, M., 2000. Hamsiye dayalı olarak üretim faaliyetinde bulunan balık unu-yağı fabrikalarının bugünkü durumu ve bu fabrikalar için alternatif hammadde oluşturabilecek balıkçılık kaynakları. Su Ürünleri Semp.- Sinop-2000,327-341 s.
  • Zhou, Y. and Yimin, Y., 1996. Estimation of discards and bycatch in Chinese fisheries - In Report on the Technical Consultation on Reduction of Wastage in Fisheries. (Clucas IJ and D James - Eds.) Tokyo, Japan, 28 October -1 November 1996. FAO Fisheries Report. No 547 supplement. Rome, FAO.
APA Ergun S, Yigit M, Türker A, ÖNAL U (2006). Yavru kalkan balığının (Psetta maeotica) beslenmesinde taze hamsinin değerlendirilmesi. , 219 - 222.
Chicago Ergun Sebahattin,Yigit Murat,Türker Ali,ÖNAL Umur Yavru kalkan balığının (Psetta maeotica) beslenmesinde taze hamsinin değerlendirilmesi. (2006): 219 - 222.
MLA Ergun Sebahattin,Yigit Murat,Türker Ali,ÖNAL Umur Yavru kalkan balığının (Psetta maeotica) beslenmesinde taze hamsinin değerlendirilmesi. , 2006, ss.219 - 222.
AMA Ergun S,Yigit M,Türker A,ÖNAL U Yavru kalkan balığının (Psetta maeotica) beslenmesinde taze hamsinin değerlendirilmesi. . 2006; 219 - 222.
Vancouver Ergun S,Yigit M,Türker A,ÖNAL U Yavru kalkan balığının (Psetta maeotica) beslenmesinde taze hamsinin değerlendirilmesi. . 2006; 219 - 222.
IEEE Ergun S,Yigit M,Türker A,ÖNAL U "Yavru kalkan balığının (Psetta maeotica) beslenmesinde taze hamsinin değerlendirilmesi." , ss.219 - 222, 2006.
ISNAD Ergun, Sebahattin vd. "Yavru kalkan balığının (Psetta maeotica) beslenmesinde taze hamsinin değerlendirilmesi". (2006), 219-222.
APA Ergun S, Yigit M, Türker A, ÖNAL U (2006). Yavru kalkan balığının (Psetta maeotica) beslenmesinde taze hamsinin değerlendirilmesi. Su Ürünleri Dergisi, 23(1-2supl), 219 - 222.
Chicago Ergun Sebahattin,Yigit Murat,Türker Ali,ÖNAL Umur Yavru kalkan balığının (Psetta maeotica) beslenmesinde taze hamsinin değerlendirilmesi. Su Ürünleri Dergisi 23, no.1-2supl (2006): 219 - 222.
MLA Ergun Sebahattin,Yigit Murat,Türker Ali,ÖNAL Umur Yavru kalkan balığının (Psetta maeotica) beslenmesinde taze hamsinin değerlendirilmesi. Su Ürünleri Dergisi, vol.23, no.1-2supl, 2006, ss.219 - 222.
AMA Ergun S,Yigit M,Türker A,ÖNAL U Yavru kalkan balığının (Psetta maeotica) beslenmesinde taze hamsinin değerlendirilmesi. Su Ürünleri Dergisi. 2006; 23(1-2supl): 219 - 222.
Vancouver Ergun S,Yigit M,Türker A,ÖNAL U Yavru kalkan balığının (Psetta maeotica) beslenmesinde taze hamsinin değerlendirilmesi. Su Ürünleri Dergisi. 2006; 23(1-2supl): 219 - 222.
IEEE Ergun S,Yigit M,Türker A,ÖNAL U "Yavru kalkan balığının (Psetta maeotica) beslenmesinde taze hamsinin değerlendirilmesi." Su Ürünleri Dergisi, 23, ss.219 - 222, 2006.
ISNAD Ergun, Sebahattin vd. "Yavru kalkan balığının (Psetta maeotica) beslenmesinde taze hamsinin değerlendirilmesi". Su Ürünleri Dergisi 23/1-2supl (2006), 219-222.