Yıl: 2006 Cilt: 23 Sayı: 1-2supl Sayfa Aralığı: 243 - 246 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Deniz alglerinin insan beslenmesinde kullanılması

Öz:
Denizin önemli canlı kaynaklarından biri de alglerdir. Alglerden besin, tarım, tıp, eczacılık, kozmetik ve değişik endüstri dallarında faydalanılmaktadır. Nüfusun hızla çoğaldığı, beslenme sorununun giderek arttığı günümüzde, alglerden yararlanma çalışmaları da artmaktadır. Deniz alglerinden, agar-agar, alginat ve carragean gibi önemli ekstraksiyon ürünleri elde edilmekte, ayrıca doğrudan beslenme amacıyla kullanılmaktadır. Deniz algleri taze (salata şeklinde), kurutulmuş olarak ve pişirilerek (yemek, çorba, sos şeklinde) tüketilmektedir. Agar-agar, alginat, carragean jelleştirici, yoğunlaştırıcı, süspansiyon haline getirici özellikleriyle reçel, marmelat, krema, jöle yapımında, dondurmacılıkta kristal oluşumunu engelleyici olarak kullanılmaktadır.
Anahtar Kelime: gıda katkı maddeleri algler insan beslenmesi besin maddeleri gıda araştırmaları gıda sanayi

Konular: Biyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi

The usage of sea algae in human nutrition

Öz:
One of the most important living sources of sea is algae. Nutrition, agriculture, medicine, pharmacy, cosmetics and various industrial branchies benefit from algae. Nowadays, with increasing world population and nutrional problems, there is also an increase in studies of utilizing of algae, important extractions like agar-agar, alginat and carragean are obtained from sea algae which are also used directly in nutritional aim. Sea algae are consumed as fresh (like salad), dried and cooked (like meal, soup and sauce). Sea algae has agar-agar, alginat and carragean gelatination, and causation of condense suspension, therefore they are used for making jam, marmalade, cream and jelly and, in icecream sector, as blocking of cristalization.
Anahtar Kelime: human nutrition nutrients food research food industry food additives algae

Konular: Biyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonim, 2005. http://www.spirulina.rom/SPBenefits.html.
  • Atay, D. 1974. A study on variations in the chemical composition of cystoseira barbata (seaweed) from Eastern Black Sea and using them as supplements for rations for chicks and chickens, (in Turkish). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınları, 540, Ankara, 104s.
  • Atay, D. 1978. Seaweeds and means of evaluation, (in Turkish). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınları, başbakanlık basımevi, Ankara, 128s.
  • Atay, D. 1984. Hantal aquaculture and their production technique, (in Turkish). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınları, 905,253, Ankara, 203s.
  • Cirik, Ş. 1981. Algae in Turkish sea and their means of evaluation, (in Turkish). Çevre haberleri, Boğaziçi Üniversitesi yayınları, İstanbul, (9): 65-68.
  • Dyeberg, J., and H.O. Bang. 1979. Haemostatic function and platelet polyunsaturated fatty acids in eskimos. Lancet, (1979): 433-5.
  • Fujiwara, M. 1984. Purification and chemical and physical characterization of an antitumour polysaccharide from seaweed, Sargassum fulvellum. Carbohydr. Res., (125): 97-106.
  • Güven, C.K., N. Zeybek, ve Ş. Cirik. 1991. Studies on Turkish sea algae between 1899 and 1990, (in Turkish). Istanbul Üniversitesi, Deniz Bil. ve Coğr. Enst. Bull., İstanbul, (7): 51-58.
  • Kanazawa, A. 1963. Vitamins in algae. Bull. Jap. Soc. Sci. Fish., (29): 713-31.
  • Nisizawa, K. 1985. Preparation and marketing of seaweeds as foods. Chapter 4. http://www.fao.org/docrep/X5822E/x5822e06.htm.
  • Noda, H. 1971. Biochemical studies on marine algae. 3. relation between quality and inorganic constituents of hoshi nori (dried Porphyra yezoensis). Bull. Jap. Soc. Sci. Fish., (in Japanese), (37): 35-9.
  • Noda, H., Y. Horiguchi, and S. Araki. 1975. Studies on the flavor substances of nori, the dried laver Porphyra sp. 2. Free Amino Acids and 5'-nucleotides. Bull. Jap. Soc. Sci-Fish., (41):1299-1303.
  • Haug, A. 1964. Composition and properties of alginates. Norwegian institute of seaweed research, report No:16,1-13.
  • Jensen, A. 1966. Carotenoids of norwegian brown seaweeds and seaweed meals. Norwegian institute of seaweed recearch, report No: 31,1-138.
  • Myklestad, S. 1963. Experiments with seaweed as supplemental fertilizer. Bergaman pres, London, 432- 438.
  • Soeder, C. J. 1976. Zur verwendung von mikroalgen fur emahrungszwocke. Natur-wissenschaften, (63): 131-138.
  • Yamamoto, I. 1982. Antitumour activity of crude extracts from edible marine algae against L-1210 leukemia. Bot. mar., (25:455-7.
APA KABA N, ÇAĞLAK E (2006). Deniz alglerinin insan beslenmesinde kullanılması. , 243 - 246.
Chicago KABA Nilgün,ÇAĞLAK EMRE Deniz alglerinin insan beslenmesinde kullanılması. (2006): 243 - 246.
MLA KABA Nilgün,ÇAĞLAK EMRE Deniz alglerinin insan beslenmesinde kullanılması. , 2006, ss.243 - 246.
AMA KABA N,ÇAĞLAK E Deniz alglerinin insan beslenmesinde kullanılması. . 2006; 243 - 246.
Vancouver KABA N,ÇAĞLAK E Deniz alglerinin insan beslenmesinde kullanılması. . 2006; 243 - 246.
IEEE KABA N,ÇAĞLAK E "Deniz alglerinin insan beslenmesinde kullanılması." , ss.243 - 246, 2006.
ISNAD KABA, Nilgün - ÇAĞLAK, EMRE. "Deniz alglerinin insan beslenmesinde kullanılması". (2006), 243-246.
APA KABA N, ÇAĞLAK E (2006). Deniz alglerinin insan beslenmesinde kullanılması. Su Ürünleri Dergisi, 23(1-2supl), 243 - 246.
Chicago KABA Nilgün,ÇAĞLAK EMRE Deniz alglerinin insan beslenmesinde kullanılması. Su Ürünleri Dergisi 23, no.1-2supl (2006): 243 - 246.
MLA KABA Nilgün,ÇAĞLAK EMRE Deniz alglerinin insan beslenmesinde kullanılması. Su Ürünleri Dergisi, vol.23, no.1-2supl, 2006, ss.243 - 246.
AMA KABA N,ÇAĞLAK E Deniz alglerinin insan beslenmesinde kullanılması. Su Ürünleri Dergisi. 2006; 23(1-2supl): 243 - 246.
Vancouver KABA N,ÇAĞLAK E Deniz alglerinin insan beslenmesinde kullanılması. Su Ürünleri Dergisi. 2006; 23(1-2supl): 243 - 246.
IEEE KABA N,ÇAĞLAK E "Deniz alglerinin insan beslenmesinde kullanılması." Su Ürünleri Dergisi, 23, ss.243 - 246, 2006.
ISNAD KABA, Nilgün - ÇAĞLAK, EMRE. "Deniz alglerinin insan beslenmesinde kullanılması". Su Ürünleri Dergisi 23/1-2supl (2006), 243-246.