Yıl: 2006 Cilt: 23 Sayı: 1-3supl Sayfa Aralığı: 387 - 392 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi

Öz:
Su ürünlerinin, beslenmede, hayvansal protein kaynağı oluşu nedeniyle taşıdığı önem büyüktür. Ancak ülkemizde, hızla artan nüfus oranı ve dengeli beslenmemizde görülen ciddi sıkıntılara rağmen su ürünlerinden halen yeterince faydalanılmaması düşündürücüdür. Bu çalışmada, doğal avcılığı ve aynı zamanda da kültür balıkçılığı ile dikkat çeken Çanakkale ilinde, halkın balık tüketim davranışlarının incelenmesi düşünülmüş ve bu amaçla da 680 kişiye anket yapılmıştır. Ankete katılanların beyaz eti birinci sırada (%47,5) balık etini ikinci sırada (%29,85), kırmızı eti ise üçüncü sırada (%22,05) tükettikleri tespit edilmiştir. En çok sevilen balığın lüfer, en çok tüketilen balığın ise sırasıyla istavrit, hamsi, sardalya ve çipura olduğu saptanmıştır. Katılımcıların % 65'inin balığı taze olarak tükettiği, tüketim şekli olarak da kızartma (% 45,73) veya ızgara (% 39,08) tercih ettiği saptanmıştır. Ailelerin çoğunluğunun (% 87,46) ayda 1 -6 kg arasında balık tükettikleri tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime: gıda tüketimi tüketici davranışları anket su ürünleri Türkiye deniz ürünleri tüketici tercihi Çanakkale

Konular: Balıkçılık Zooloji

The evaluation of fish consumption in Çanakkale

Öz:
The evaluation offish consumption in Çanakkale. Fish products are an important diet in human consumption because of its animal protein source. In spite of the increasing population and the problems in balanced diet, fish products are not enough consumed in our country. In this study, in order to determine fish consumption habit a public survey was carried out on 680 people in Çanakkale, an important fishing and aquaculture farming area. Survey results showed that the most people prefer to consume red poultry (47,5 %), fish (29,85 %) and red meat (22,05 %) respectively. The consumption rate of fish was horse mackerel (Trachurus trachurus), anchovy (Engraulis encrausicolus), sardina (Sardina pilchardus) and seabream (Sparus auratus) respectively. As the consumption form, it was established 65 % of people prefer to consume fish as fresh, for instance as a fried (45,73 %) or grill (39,08 %). Most of the families (87,46 %) consumed 1-6 kg fish in a month.
Anahtar Kelime: Turkey seafoods consumer preferences Canakkale food consumption consumer behaviour questionnaires aquatic products

Konular: Balıkçılık Zooloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Altekruse S.F. Yang, S., Timbo, B.B. Angulo, F.J. 1999. A multi-state survey of consumer food-handling and food-consumption practices, Am J.Prev.Med. 16(39.216-21.
  • Angelio I.F. Foresta M.R., Scozzafava C, Pavia M. 2001. Consumers and foodbom diseases: knowledge, attidutes and reported behavior in one region of Italy, Int. J. Food microbiol. 28; 64 (1-2): 161-6.
  • Clayton D.A., Griffith C.J. Price, P., Peters, A.C. 2002. Food Handlers' beliefs and self-reported practices, int. J. Environ.Health Res. 12(1 ):25-39.
  • DIE, 2002. Fishery Statistics, (in Turkish), T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Ankara. 45 pp.
  • FAO, 2002. Food Agriculture Organization. Fishery FAO Fishery Information, Data and Statistics Unit (FAO-FIDI), Rome.
  • GFGM, Statistical Bulletin, Nominal Catches 2003. FAO Bull. Of Fishery Statistics, Rome.
  • Medeiros L.C. Kendall, P.A., Hillers, V.N., Chen, G. Dmascola, S. 2001. Identification and classification of consumer food-handling behaviors for food safety education. J.Am.Diet. Assoc, 101 (11): 1326-39.
APA ÇOLAKOĞLU F, İşmen A, ÖZEN Ö, ÇAKIR F, YIĞIN C, Ormancı H (2006). Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. , 387 - 392.
Chicago ÇOLAKOĞLU Fatma Arık,İşmen Ali,ÖZEN Özcan,ÇAKIR FIKRET,YIĞIN CAHİDE ÇİĞDEM,Ormancı Hasan Basri Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. (2006): 387 - 392.
MLA ÇOLAKOĞLU Fatma Arık,İşmen Ali,ÖZEN Özcan,ÇAKIR FIKRET,YIĞIN CAHİDE ÇİĞDEM,Ormancı Hasan Basri Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. , 2006, ss.387 - 392.
AMA ÇOLAKOĞLU F,İşmen A,ÖZEN Ö,ÇAKIR F,YIĞIN C,Ormancı H Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. . 2006; 387 - 392.
Vancouver ÇOLAKOĞLU F,İşmen A,ÖZEN Ö,ÇAKIR F,YIĞIN C,Ormancı H Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. . 2006; 387 - 392.
IEEE ÇOLAKOĞLU F,İşmen A,ÖZEN Ö,ÇAKIR F,YIĞIN C,Ormancı H "Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi." , ss.387 - 392, 2006.
ISNAD ÇOLAKOĞLU, Fatma Arık vd. "Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi". (2006), 387-392.
APA ÇOLAKOĞLU F, İşmen A, ÖZEN Ö, ÇAKIR F, YIĞIN C, Ormancı H (2006). Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. Su Ürünleri Dergisi, 23(1-3supl), 387 - 392.
Chicago ÇOLAKOĞLU Fatma Arık,İşmen Ali,ÖZEN Özcan,ÇAKIR FIKRET,YIĞIN CAHİDE ÇİĞDEM,Ormancı Hasan Basri Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. Su Ürünleri Dergisi 23, no.1-3supl (2006): 387 - 392.
MLA ÇOLAKOĞLU Fatma Arık,İşmen Ali,ÖZEN Özcan,ÇAKIR FIKRET,YIĞIN CAHİDE ÇİĞDEM,Ormancı Hasan Basri Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. Su Ürünleri Dergisi, vol.23, no.1-3supl, 2006, ss.387 - 392.
AMA ÇOLAKOĞLU F,İşmen A,ÖZEN Ö,ÇAKIR F,YIĞIN C,Ormancı H Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. Su Ürünleri Dergisi. 2006; 23(1-3supl): 387 - 392.
Vancouver ÇOLAKOĞLU F,İşmen A,ÖZEN Ö,ÇAKIR F,YIĞIN C,Ormancı H Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. Su Ürünleri Dergisi. 2006; 23(1-3supl): 387 - 392.
IEEE ÇOLAKOĞLU F,İşmen A,ÖZEN Ö,ÇAKIR F,YIĞIN C,Ormancı H "Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi." Su Ürünleri Dergisi, 23, ss.387 - 392, 2006.
ISNAD ÇOLAKOĞLU, Fatma Arık vd. "Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi". Su Ürünleri Dergisi 23/1-3supl (2006), 387-392.