Yıl: 2007 Cilt: 54 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 133 - 138 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi

Öz:
Bu çalışma Kırıkkale yöresinde üretilen ve yem hammaddesi olarak karma yem üretiminde kullanılan bazı bitkisel kaynaklı yem maddelerinde ham besin madde miktarları ile metabolize olabilir enerji (ME) düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünleri (mısır, arpa, buğday, elekaltı buğday, fiğ, mürdümük, buğday kepeği, selektör artığı) kullanılmıştır. Yem örneklerinde kuru madde, ham protein, ham kül, ham yağ ve azotsuz öz madde analizleri Weende analiz sistemine göre ve ham selüloz Crampton ve Maynard metoduna göre yapılmıştır. Yem maddelerinde ME değerlerinin hesaplanması için kanatlılarda Carpenter ve Clegg formülü, ruminantlarda ise TSE tarafından önerilen formül kullanılmıştır.
Anahtar Kelime: ham protein dane yemler Triticum Zea mays kuru madde Hordeum vulgare arpa besin maddesi içeriği mısır Türkiye metabolize olabilir enerji Kırıkkale buğday

Konular: Biyoloji Çevre Bilimleri Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bitki Bilimleri

The determination of nutrient contents and metabolizable energy levels of some grains and grain by-products produced in Kırıkkale region

Öz:
This experiment was carried out to determine the nutrient contents and metabolizable energy (ME) levels of some plant origin feedstuffs produced in Kırıkkale Region. Some grains and by-products including corn, barley, wheat, screening wheat, vetch, chickling vetch, wheat bran, selector leftover wheat were used in this experiment. In this study dry matter, crude protein, ether extract, crude ash and nitrogen free extract levels of feed samples were determined by Weende Analysis methods and crude fiber levels by Crampton and Maynard’s method. The equations developed by Carpenter and Clegg was used to calculate the ME values of feeds for poultry and the equation by Turkish Standard Institute was used to calculate the ME values of feeds for ruminants.
Anahtar Kelime: maize Turkey metabolizable energy Kirikkale wheat crude protein feed grains Triticum Zea mays dry matter Hordeum vulgare barley nutrient content

Konular: Biyoloji Çevre Bilimleri Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bitki Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Alp M, Kocabağlı N, Kahraman R, Yetim M, Şenel HS (1996): Kanatlı beslenmesinde kullanılan yem hammaddelerinin ve karma yemlerin besin maddeleri ve enerji kapsamları yönünden değerlendirilmesi. İstanbul Üniv Vet Fak Derg, 22, 9-22.
  • 2. Anonim (2003): Kırıkkale Tarım Master Planı. TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Araştırma Planlama Koordinasyon Kurulu Başkanlığı, Çetin Ofset, Kırıkkale.
  • 3. Anonim (2004): 2004 Yılı İl İstatistik Raporu. TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kırıkkale İl Müdürlüğü, Kırıkkale.
  • 4. AOAC (1984): Official Methods of Analysis. 14th ed., Association of Official Agricultural Chemists, Washington. D.C.
  • 5. Carpenter KJ, Clegg KM (1956): The metabolizable energy of poultry feedingstuffs in relation to their chemical composition. J Sci Food Agric, 7, 45-51.
  • 6. Crampton EW, Maynard L (1983): The relation of cellulose and lignin content to nutritive value of animal feeds., J Nutr, 15, 383-395.
  • 7. Dale N, Batal A (2005): Feedstuffs Reference Issue and Buyers Guide, 76, 16-22.
  • 8. Ensminger ME, Oldfield JE, Heinemann WW (1990): Feeds and Nutrition. 2nd Ed, The Ensminger Publishing Company Clovis, California.
  • 9. Ergün A, Tuncer ŞD, Çolpan İ, Yalçın S, Yıldız G, Küçükersan MK, Küçükersan S, Şehu A (2004): Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi. 2. Baskı, Pozitif Matbaacılık, Ankara.
  • 10. Pond WG, Church DC, Pond KR (1995): Basic Animal Nutrition and Feeding. 5th ed, John Wiley & Sons Inc, Hoboken, NJ.
  • 11. TC Resmi Gazete (1978): Nişasta Tayini. 29 Temmuz 1978. Sayı: 16361. Başbakanlık Basımevi, Ankara.
  • 12. TC Resmi Gazete (1978): Şeker Tayini. 29 Temmuz 1978. Sayı: 16361. Başbakanlık Basımevi, Ankara.
  • 13. TSE (1991): Hayvan Yemleri Metabolik (Çevrilebilir) Enerji Tayini (Kimyasal Metod). TSE 9610, Bakanlıklar-Ankara.
APA güngör t, BAŞALAN M, AYDOĞAN İ (2007). Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi. , 133 - 138.
Chicago güngör tülin,BAŞALAN MEHMET,AYDOĞAN İLKAY Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi. (2007): 133 - 138.
MLA güngör tülin,BAŞALAN MEHMET,AYDOĞAN İLKAY Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi. , 2007, ss.133 - 138.
AMA güngör t,BAŞALAN M,AYDOĞAN İ Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi. . 2007; 133 - 138.
Vancouver güngör t,BAŞALAN M,AYDOĞAN İ Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi. . 2007; 133 - 138.
IEEE güngör t,BAŞALAN M,AYDOĞAN İ "Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi." , ss.133 - 138, 2007.
ISNAD güngör, tülin vd. "Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi". (2007), 133-138.
APA güngör t, BAŞALAN M, AYDOĞAN İ (2007). Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 54(2), 133 - 138.
Chicago güngör tülin,BAŞALAN MEHMET,AYDOĞAN İLKAY Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 54, no.2 (2007): 133 - 138.
MLA güngör tülin,BAŞALAN MEHMET,AYDOĞAN İLKAY Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.54, no.2, 2007, ss.133 - 138.
AMA güngör t,BAŞALAN M,AYDOĞAN İ Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2007; 54(2): 133 - 138.
Vancouver güngör t,BAŞALAN M,AYDOĞAN İ Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2007; 54(2): 133 - 138.
IEEE güngör t,BAŞALAN M,AYDOĞAN İ "Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi." Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 54, ss.133 - 138, 2007.
ISNAD güngör, tülin vd. "Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 54/2 (2007), 133-138.