Yıl: 1999 Cilt: 41 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 410 - 413 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Uzun süreli kalori kısıtlamasının lipid peroksidasyonuna etkisi

Öz:
Türe özgü ortalama ve maksimum yaşam sürelerini uzatan ve yaşa bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkları geciktirdiği bilinen en etkili yöntem olan uzun süreli kalori kısıtlamasının (KK) etki mekanizmasıyla ilgili hipotezlerden biri de serbest radikal oluşumunun azalmasıdır. Bu çalışmada, KK'nın farelerde lipid peroksidasyonuna etkisini incelemek için kas dokusunda TBARS (Tiyobarbitürikasit ile reaksiyona giren maddeler) düzeyleri ölçüldü. KK uygulanan grupta, TBARS düzeyleri kontrol grubuna göre daha düşük olarak tespit edildi (p=0.0248) ve bu bulgunun yaşlanmanın serbest radikal hasarı teorisiyle uyumlu olabileceği değerlendirildi.
Anahtar Kelime: Zaman faktörleri Tiyobarbitürik asit reaktif maddeleri Yaş faktörü Diyet Yaşlanma Besin yoksunluğu Kaslar Serbest radikaller Lipid peroksidasyonu Enerji alımı

Konular: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji

Effect of long term caloric restriction on lipid peroxidation

Öz:
Long term caloric restriction (CR) is the best method known which increases species specific maximum life span and postpones age dependent diseases. One of the hypotheses about the mechanism of the OR's effect is the reduction of free radical production. In this study, in order to investigate the effect of CR on lipid peroxidation, muscle tissue TBARS (Thiobarbituric acid reaction substances) levels were measured. In the CR group TBARS levels were found significantly low than the control group (p=0.0248). This finding has been thought to be evaluated in accordance with the free radical theory of aging.
Anahtar Kelime: Diet Aging Food Deprivation Muscles Free Radicals Lipid Peroxidation Energy Intake Time Factors Thiobarbituric Acid Reactive Substances Age Factors

Konular: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA Kisa U, OLGUN A, AKMAN Ş, KUTLUAY T (1999). Uzun süreli kalori kısıtlamasının lipid peroksidasyonuna etkisi. , 410 - 413.
Chicago Kisa Ucler,OLGUN Abdullah,AKMAN Şerif,KUTLUAY Türker Uzun süreli kalori kısıtlamasının lipid peroksidasyonuna etkisi. (1999): 410 - 413.
MLA Kisa Ucler,OLGUN Abdullah,AKMAN Şerif,KUTLUAY Türker Uzun süreli kalori kısıtlamasının lipid peroksidasyonuna etkisi. , 1999, ss.410 - 413.
AMA Kisa U,OLGUN A,AKMAN Ş,KUTLUAY T Uzun süreli kalori kısıtlamasının lipid peroksidasyonuna etkisi. . 1999; 410 - 413.
Vancouver Kisa U,OLGUN A,AKMAN Ş,KUTLUAY T Uzun süreli kalori kısıtlamasının lipid peroksidasyonuna etkisi. . 1999; 410 - 413.
IEEE Kisa U,OLGUN A,AKMAN Ş,KUTLUAY T "Uzun süreli kalori kısıtlamasının lipid peroksidasyonuna etkisi." , ss.410 - 413, 1999.
ISNAD Kisa, Ucler vd. "Uzun süreli kalori kısıtlamasının lipid peroksidasyonuna etkisi". (1999), 410-413.
APA Kisa U, OLGUN A, AKMAN Ş, KUTLUAY T (1999). Uzun süreli kalori kısıtlamasının lipid peroksidasyonuna etkisi. Gülhane Tıp Dergisi, 41(4), 410 - 413.
Chicago Kisa Ucler,OLGUN Abdullah,AKMAN Şerif,KUTLUAY Türker Uzun süreli kalori kısıtlamasının lipid peroksidasyonuna etkisi. Gülhane Tıp Dergisi 41, no.4 (1999): 410 - 413.
MLA Kisa Ucler,OLGUN Abdullah,AKMAN Şerif,KUTLUAY Türker Uzun süreli kalori kısıtlamasının lipid peroksidasyonuna etkisi. Gülhane Tıp Dergisi, vol.41, no.4, 1999, ss.410 - 413.
AMA Kisa U,OLGUN A,AKMAN Ş,KUTLUAY T Uzun süreli kalori kısıtlamasının lipid peroksidasyonuna etkisi. Gülhane Tıp Dergisi. 1999; 41(4): 410 - 413.
Vancouver Kisa U,OLGUN A,AKMAN Ş,KUTLUAY T Uzun süreli kalori kısıtlamasının lipid peroksidasyonuna etkisi. Gülhane Tıp Dergisi. 1999; 41(4): 410 - 413.
IEEE Kisa U,OLGUN A,AKMAN Ş,KUTLUAY T "Uzun süreli kalori kısıtlamasının lipid peroksidasyonuna etkisi." Gülhane Tıp Dergisi, 41, ss.410 - 413, 1999.
ISNAD Kisa, Ucler vd. "Uzun süreli kalori kısıtlamasının lipid peroksidasyonuna etkisi". Gülhane Tıp Dergisi 41/4 (1999), 410-413.