Ksilanaz enziminin ekstraksiyon ile ayrıştırılması: Ekstraksiyon parametrelerinin incelenerek sürecin optimizasyonu

2 1

Proje Grubu: MİSAG Sayfa Sayısı: 49 Proje No: MİSAG-177 Proje Bitiş Tarihi: 01.03.2003 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ksilanaz enziminin ekstraksiyon ile ayrıştırılması: Ekstraksiyon parametrelerinin incelenerek sürecin optimizasyonu

Öz:
Bu çalışmanın amacı, değişik mikroorganizmalardan elde edilen ksilanazlann, polietilen glikol (PEG) ve potasyum fosfattan oluşan sulu iki faz sistemi kullanarak fermantasyon ortamından ekstrakte edilmesi (özütlenmesi)dir. Özütleme işleminin optimizasyonu sıcaklık, polimer konsantrasyonu ve moleküler ağırlığı, tuz çeşidi, ortamın iyonik gerilimi ve sistemin pH'ı gibi parametrelerin etkileri araştırılarak yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, Bacillus ksilanazalannın üst faza yoğunlaşarak ve kısmen saflaştığını göstermiştir. En iyi sonuçlar %5.6 PEG4000, %18 potasyum fosfat, %9 Ki, pH 8.5 ve %3.5 PEG4000, %14 potasyum fosfat, %9 Ki, pH 9'dan oluşan sistemlerde elde edilmiştir. İlk kompozisyon, % 76 ksilanaz geri kazanımı ile enzim korunumu için; ikincisi ise 5 kat saflık ve 10 kat konsantrasyon ile enzim saflaştırılması için uygun bulunmuştur. Rhizopus oryzae ksilanazlarının ayrışmasında kullanılan %4.7 PEG4000, %20.3 potasyum fosfat ve Ki içeren sistemle, enzimler başarıyla üst fazda toplanmış, % 85 enzim geri alımı, 111 kat saflaştırma ve 6 kat konsantrasyon elde edilmiştir. Son olarak, ksilanazlar bakteriyel hücreleri ihtiva eden fermantasyon ortamından ekstrakte edilmiştir. Tüm Bacillus hücreleri alt faza çekilmiştir; aynı zamanda da ksilanazlann %69u geri kazanılarak 6 kat saflaştmlmış ve 4 kat konsantre edilmiştir. Çalışmalar Sulu İki-Faz Sisteminin, enzim izolasyonu, konsantrasyonu ve kısmi saflaştırma işlemleri için hücre içeren fermantasyon ortamından bile yüksek enzim verimliliği ile sonuçlanan iyi bir yöntem olduğunu göstermiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Kimya, Uygulamalı Mühendislik, Kimya Malzeme Bilimleri, Biyomalzemeler

Ksilanaz enziminin ekstraksiyon ile ayrıştırılması: Ekstraksiyon parametrelerinin incelenerek sürecin optimizasyonu

Öz:
The aim of this study was to extract different microbial xylanases from fermentation broths by using an aqueous two-phase system composed of polyethylene glycol (PEG) and potassium phosphate. The partitioning was optimized by investigating the effect of parameters including temperature, polymer concentration, molecular weight, salt type, ionic strength and pH of the system. The results showed that Bacillus xylanases partition completely to the top phase being purified and concentrated at the same time. The systems composed of 5.6% PEG4000, 18% potassium phosphate, 9% KI, pH 8.5 and 3.5% PEG4000, 14% potassium phosphate, 9% KI, pH 9 were found to be the most successful ones. The former composition was suitable for enzyme recovery obtaining 76% of the xylanases, while the latter composition was applicable when enzyme purification is considered giving 5-fold purification and 10-fold concentration. Xylanases produced by Rhizopus oryzae were successfully partitioned to the top phase with 85% enzyme recovery, 111 fold purification and 6 fold concentration with an aqua two-phase system composed of 4.7% PEG4000, 20.3% potassium phosphate and KI. Finally, xylanases were extracted from crude fermentation medium containing Bacillus cells. All the Bacillus cells were removed to'the bottom phase, while xylanases were partitioned to the top phase with 69% recovery and being 6-fold purification and 4-fold concentration. Consequently, ATPS is an excellent tool for enzyme recovery, concentration and partial purification purposes even from the crude fermentation medium containing microbial cells giving a high enzyme yield.
Anahtar Kelime:

Konular: Kimya, Uygulamalı Mühendislik, Kimya Malzeme Bilimleri, Biyomalzemeler
Erişim Türü: Erişime Açık
APA BAKIR U (2003). Ksilanaz enziminin ekstraksiyon ile ayrıştırılması: Ekstraksiyon parametrelerinin incelenerek sürecin optimizasyonu. , 1 - 49.
Chicago BAKIR Ufuk Ksilanaz enziminin ekstraksiyon ile ayrıştırılması: Ekstraksiyon parametrelerinin incelenerek sürecin optimizasyonu. (2003): 1 - 49.
MLA BAKIR Ufuk Ksilanaz enziminin ekstraksiyon ile ayrıştırılması: Ekstraksiyon parametrelerinin incelenerek sürecin optimizasyonu. , 2003, ss.1 - 49.
AMA BAKIR U Ksilanaz enziminin ekstraksiyon ile ayrıştırılması: Ekstraksiyon parametrelerinin incelenerek sürecin optimizasyonu. . 2003; 1 - 49.
Vancouver BAKIR U Ksilanaz enziminin ekstraksiyon ile ayrıştırılması: Ekstraksiyon parametrelerinin incelenerek sürecin optimizasyonu. . 2003; 1 - 49.
IEEE BAKIR U "Ksilanaz enziminin ekstraksiyon ile ayrıştırılması: Ekstraksiyon parametrelerinin incelenerek sürecin optimizasyonu." , ss.1 - 49, 2003.
ISNAD BAKIR, Ufuk. "Ksilanaz enziminin ekstraksiyon ile ayrıştırılması: Ekstraksiyon parametrelerinin incelenerek sürecin optimizasyonu". (2003), 1-49.
APA BAKIR U (2003). Ksilanaz enziminin ekstraksiyon ile ayrıştırılması: Ekstraksiyon parametrelerinin incelenerek sürecin optimizasyonu. , 1 - 49.
Chicago BAKIR Ufuk Ksilanaz enziminin ekstraksiyon ile ayrıştırılması: Ekstraksiyon parametrelerinin incelenerek sürecin optimizasyonu. (2003): 1 - 49.
MLA BAKIR Ufuk Ksilanaz enziminin ekstraksiyon ile ayrıştırılması: Ekstraksiyon parametrelerinin incelenerek sürecin optimizasyonu. , 2003, ss.1 - 49.
AMA BAKIR U Ksilanaz enziminin ekstraksiyon ile ayrıştırılması: Ekstraksiyon parametrelerinin incelenerek sürecin optimizasyonu. . 2003; 1 - 49.
Vancouver BAKIR U Ksilanaz enziminin ekstraksiyon ile ayrıştırılması: Ekstraksiyon parametrelerinin incelenerek sürecin optimizasyonu. . 2003; 1 - 49.
IEEE BAKIR U "Ksilanaz enziminin ekstraksiyon ile ayrıştırılması: Ekstraksiyon parametrelerinin incelenerek sürecin optimizasyonu." , ss.1 - 49, 2003.
ISNAD BAKIR, Ufuk. "Ksilanaz enziminin ekstraksiyon ile ayrıştırılması: Ekstraksiyon parametrelerinin incelenerek sürecin optimizasyonu". (2003), 1-49.