4 5

Proje Grubu: TOGTAG Sayfa Sayısı: 22 Proje No: TOGTAG-1482 Proje Bitiş Tarihi: 15.02.1997 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Gıda maddelerinde amino asit ve suda çözünen vitamin analizlerinin reverse phase HPLC ile yapılması

Öz:
TOGTAG 1482 no'lu proje kapsamında sağlanan destek ile yürütülen çalışmalar amacına ulaşmış olup sonuçlar alınmaya başlanmıştır. Proje altyapı destekleme projesi olup sağlanan destek halen Orta Doğu Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü aletli analiz laboratuvannda mevcut bulunan Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatograf (HPLC ) 'in suda çözünen vitamin analizlerinde kullanılabilmesi için gereken bazı yedek parça ve kimyasal madde eksiklerinin giderilmesinde kullanılmıştır. HPLC ile suda çözünen vitamin analizleri basan ile yürütülmekte olup Vitamin C analizleri rutin olarak yapılabilir aşamaya gelmiştir. Diğer suda çözünen vitamin analizler için de gerekli alet ve kimyasallar tamamlanmış olup analiz metodu belirleme çalışmaları sürmektedir. Proje kapsamında yapılan çalışmalarda mikrodalga finn ile uygulanan ısıl işlem sonucunda Vitamin C'nin bozunma kinetiği çalışmaları tamamlanmış, sözü edilen proses için birinci-derece reaksiyon kinetiği uygun bulunmuş ve k, z ve Ea değerleri belirlenmiştir. Bu değerler literatürde bulunan konvansiyonel ısıl işlemler için belirlenen değerlerle karşılaştırıldığında mikrodalga finnda uygulanan ısıl işlemin daha az vitamin C degredasyonuna neden olduğu saptanmıştır.
Anahtar Kelime:

Gıda maddelerinde amino asit ve suda çözünen vitamin analizlerinin reverse phase HPLC ile yapılması

Öz:
The project numbered 1482 supported by Agriculture and Foresty Research Grant Committee of The Scientific and Technical Research Council of Turkey was a substructural support project. Its objective was to supply some of the necessary spare parts for the HPLC which is already present at the Food Engineering Department of M.E.T.U. and to supply some chemicals to be used for the HPLC analysis of water soluble vitamins. The support was used to obtain the spare parts of the pre-column and the guard column used for the analysis of the water soluble vitamins. Also a few chemicals are obtained as use-up materials. Among the water soluble vitamins analysis of vitamin C was set up completely so that its analysis could be done routinely. The instrumentation for the HPLC determination of the other water soluble vitamins was also completed. A little bit more work has been needed on the method of analysis before the routine collection of data was possible. For this reason, the reaction kinetics of vitamin C which was processed thermally by a microwave oven has been carried out and the results were discussed in scope of this report. It was found that the degredation of vitamin C which was heated by microwaves followed a first-order reaction kinetics and the k, z and Ea values were calculated. When the results were compared with the k, z and Ea values found in literature for a conventional heating process of vitamin C it was observed that microwave heating caused less vitamin degradation.
Anahtar Kelime:

Erişim Türü: Erişime Açık
APA BAYINDIRLI A, UNGAN S, ESİN A, HAMAMCI H, ÖKMEN Z, ERTUGAY N, ŞAHİN S, ŞÜMNÜ G, SAİN S (1997). Gıda maddelerinde amino asit ve suda çözünen vitamin analizlerinin reverse phase HPLC ile yapılması. , 1 - 22.
Chicago BAYINDIRLI A. Levent,UNGAN SUAT,ESİN Ali,HAMAMCI Haluk,ÖKMEN Zinet Aytanga,ERTUGAY Nüzhet,ŞAHİN Serpil,ŞÜMNÜ Gülüm,SAİN Sibel Gıda maddelerinde amino asit ve suda çözünen vitamin analizlerinin reverse phase HPLC ile yapılması. (1997): 1 - 22.
MLA BAYINDIRLI A. Levent,UNGAN SUAT,ESİN Ali,HAMAMCI Haluk,ÖKMEN Zinet Aytanga,ERTUGAY Nüzhet,ŞAHİN Serpil,ŞÜMNÜ Gülüm,SAİN Sibel Gıda maddelerinde amino asit ve suda çözünen vitamin analizlerinin reverse phase HPLC ile yapılması. , 1997, ss.1 - 22.
AMA BAYINDIRLI A,UNGAN S,ESİN A,HAMAMCI H,ÖKMEN Z,ERTUGAY N,ŞAHİN S,ŞÜMNÜ G,SAİN S Gıda maddelerinde amino asit ve suda çözünen vitamin analizlerinin reverse phase HPLC ile yapılması. . 1997; 1 - 22.
Vancouver BAYINDIRLI A,UNGAN S,ESİN A,HAMAMCI H,ÖKMEN Z,ERTUGAY N,ŞAHİN S,ŞÜMNÜ G,SAİN S Gıda maddelerinde amino asit ve suda çözünen vitamin analizlerinin reverse phase HPLC ile yapılması. . 1997; 1 - 22.
IEEE BAYINDIRLI A,UNGAN S,ESİN A,HAMAMCI H,ÖKMEN Z,ERTUGAY N,ŞAHİN S,ŞÜMNÜ G,SAİN S "Gıda maddelerinde amino asit ve suda çözünen vitamin analizlerinin reverse phase HPLC ile yapılması." , ss.1 - 22, 1997.
ISNAD BAYINDIRLI, A. Levent vd. "Gıda maddelerinde amino asit ve suda çözünen vitamin analizlerinin reverse phase HPLC ile yapılması". (1997), 1-22.
APA BAYINDIRLI A, UNGAN S, ESİN A, HAMAMCI H, ÖKMEN Z, ERTUGAY N, ŞAHİN S, ŞÜMNÜ G, SAİN S (1997). Gıda maddelerinde amino asit ve suda çözünen vitamin analizlerinin reverse phase HPLC ile yapılması. , 1 - 22.
Chicago BAYINDIRLI A. Levent,UNGAN SUAT,ESİN Ali,HAMAMCI Haluk,ÖKMEN Zinet Aytanga,ERTUGAY Nüzhet,ŞAHİN Serpil,ŞÜMNÜ Gülüm,SAİN Sibel Gıda maddelerinde amino asit ve suda çözünen vitamin analizlerinin reverse phase HPLC ile yapılması. (1997): 1 - 22.
MLA BAYINDIRLI A. Levent,UNGAN SUAT,ESİN Ali,HAMAMCI Haluk,ÖKMEN Zinet Aytanga,ERTUGAY Nüzhet,ŞAHİN Serpil,ŞÜMNÜ Gülüm,SAİN Sibel Gıda maddelerinde amino asit ve suda çözünen vitamin analizlerinin reverse phase HPLC ile yapılması. , 1997, ss.1 - 22.
AMA BAYINDIRLI A,UNGAN S,ESİN A,HAMAMCI H,ÖKMEN Z,ERTUGAY N,ŞAHİN S,ŞÜMNÜ G,SAİN S Gıda maddelerinde amino asit ve suda çözünen vitamin analizlerinin reverse phase HPLC ile yapılması. . 1997; 1 - 22.
Vancouver BAYINDIRLI A,UNGAN S,ESİN A,HAMAMCI H,ÖKMEN Z,ERTUGAY N,ŞAHİN S,ŞÜMNÜ G,SAİN S Gıda maddelerinde amino asit ve suda çözünen vitamin analizlerinin reverse phase HPLC ile yapılması. . 1997; 1 - 22.
IEEE BAYINDIRLI A,UNGAN S,ESİN A,HAMAMCI H,ÖKMEN Z,ERTUGAY N,ŞAHİN S,ŞÜMNÜ G,SAİN S "Gıda maddelerinde amino asit ve suda çözünen vitamin analizlerinin reverse phase HPLC ile yapılması." , ss.1 - 22, 1997.
ISNAD BAYINDIRLI, A. Levent vd. "Gıda maddelerinde amino asit ve suda çözünen vitamin analizlerinin reverse phase HPLC ile yapılması". (1997), 1-22.