7 3

Proje Grubu: TOGTAG Sayfa Sayısı: 23 Proje No: TOGTAG-2812 Proje Bitiş Tarihi: 15.08.2003 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Pervaporasyon sisteminin kurularak meyve suyu konsantrasyonu sırasında kaybolan bileşenlerinin toplanması

Öz:
Vişne suyunda bulunan en önemli aroma bileşenleri (benzaldehid ve eugenol) kullanılarak hazırlanan model çözeltilerinin pervaporasyonu çalışılmıştır. Pervaporasyon işlemi hidrofobik membran kullanılarak yapılmış, farklı besleme çözeltisi kompozisyonunun (Benzaldehid - $H_20$ ve Benzaldehid - Eugenol - $H_20$), sıcaklığın (35°C, 45°C) ve basıncın (8 mbar, 10 mbar, 12 mbar) etkisi incelenmiştir. Benzaldehid- $H_20$ çözeltisi pervaporasyon işlemine tabii tutulduğunda akı sıcaklığın artmasıyla artarken basıncın artması ile azalmıştır. Seçicilik hem sıcaklık hem de basınç artışı ile azalmıştır. İkili çözelti ile karşı laştınldığında Benzaldehid - Eugenol - $H_20$ çözeltisinde akı çok fazla değişmemiştir. Üçlü çözeltide daha düşük seçicilik değerleri elde edilmiştir. Optimum çalışma şartı olarak 35°C sıcaklık, 8 mbar basınç seçilmiş ve bu şartlarda vişne suyu ile çalışılmıştır. Model çözeltiler ile yapılan çalışmalar ile karşılaştırıldığında benzaldehid ve euganol, gerçek meyve suyunda daha düşük seçicilik değeri vermişlerdir. Gerçek vişne suyu ile yapılan deneyler pervaporasyon işleminin meyve suyu endüstrisinde kaybolan aroma bileşenlerinin geri kazanımında kullanılabileceğini göstermiştir.
Anahtar Kelime:

Pervaporasyon sisteminin kurularak meyve suyu konsantrasyonu sırasında kaybolan bileşenlerinin toplanması

Öz:
Pervaporation of model solutions prepared by using the most important aroma compounds (benzaldehyde ve eugenol) in sour cherry juice was studied. Hydrophobic membrane was used in the process. The effects of different feed composition (Benzaldehyde - $H_20$ and Benzaldehyde - Eugenol - $H_20$ ), different temperatures (35°C, 45°C) and pressures (8 mbar, 10 mbar, 12 mbar) were studied. In the case of pervaporation of benzaldehyde- $H_20$ solution, flux increased with temperature but decreased with pressure. Selectivity decreased as temperature or pressure increased. Flux did not change significantly but lower selectivity values were obtained when benzaldehyde-eugenol- $H_20$solution was pervaporated. Pervaporation at 35°C temperature and 8 mbar pressure was chosen as optimum condition and at this condition pervaporation of sour cherry juice was studied. Benzaldehyde and euganol, gave lower selectivity values in the case of sour cherry juice as compared to the pervaporation of model solution. Pervaporation can be used to recover lost aroma compounds in fruit juice industry.
Anahtar Kelime:

Erişim Türü: Erişime Açık
APA ŞAHİN S, SONSUZER S (2003). Pervaporasyon sisteminin kurularak meyve suyu konsantrasyonu sırasında kaybolan bileşenlerinin toplanması. , 1 - 23.
Chicago ŞAHİN Serpil,SONSUZER Serap Pervaporasyon sisteminin kurularak meyve suyu konsantrasyonu sırasında kaybolan bileşenlerinin toplanması. (2003): 1 - 23.
MLA ŞAHİN Serpil,SONSUZER Serap Pervaporasyon sisteminin kurularak meyve suyu konsantrasyonu sırasında kaybolan bileşenlerinin toplanması. , 2003, ss.1 - 23.
AMA ŞAHİN S,SONSUZER S Pervaporasyon sisteminin kurularak meyve suyu konsantrasyonu sırasında kaybolan bileşenlerinin toplanması. . 2003; 1 - 23.
Vancouver ŞAHİN S,SONSUZER S Pervaporasyon sisteminin kurularak meyve suyu konsantrasyonu sırasında kaybolan bileşenlerinin toplanması. . 2003; 1 - 23.
IEEE ŞAHİN S,SONSUZER S "Pervaporasyon sisteminin kurularak meyve suyu konsantrasyonu sırasında kaybolan bileşenlerinin toplanması." , ss.1 - 23, 2003.
ISNAD ŞAHİN, Serpil - SONSUZER, Serap. "Pervaporasyon sisteminin kurularak meyve suyu konsantrasyonu sırasında kaybolan bileşenlerinin toplanması". (2003), 1-23.
APA ŞAHİN S, SONSUZER S (2003). Pervaporasyon sisteminin kurularak meyve suyu konsantrasyonu sırasında kaybolan bileşenlerinin toplanması. , 1 - 23.
Chicago ŞAHİN Serpil,SONSUZER Serap Pervaporasyon sisteminin kurularak meyve suyu konsantrasyonu sırasında kaybolan bileşenlerinin toplanması. (2003): 1 - 23.
MLA ŞAHİN Serpil,SONSUZER Serap Pervaporasyon sisteminin kurularak meyve suyu konsantrasyonu sırasında kaybolan bileşenlerinin toplanması. , 2003, ss.1 - 23.
AMA ŞAHİN S,SONSUZER S Pervaporasyon sisteminin kurularak meyve suyu konsantrasyonu sırasında kaybolan bileşenlerinin toplanması. . 2003; 1 - 23.
Vancouver ŞAHİN S,SONSUZER S Pervaporasyon sisteminin kurularak meyve suyu konsantrasyonu sırasında kaybolan bileşenlerinin toplanması. . 2003; 1 - 23.
IEEE ŞAHİN S,SONSUZER S "Pervaporasyon sisteminin kurularak meyve suyu konsantrasyonu sırasında kaybolan bileşenlerinin toplanması." , ss.1 - 23, 2003.
ISNAD ŞAHİN, Serpil - SONSUZER, Serap. "Pervaporasyon sisteminin kurularak meyve suyu konsantrasyonu sırasında kaybolan bileşenlerinin toplanması". (2003), 1-23.