2 2

Proje Grubu: TOGTAG Sayfa Sayısı: 25 Proje No: TARP-2285 Proje Bitiş Tarihi: 01.10.2001 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Fındık yağından yağ asitlerinin süperkritik karbondioksit ile izolasyonu

Öz:
Bu araştırmanın amacı, fındık yağının süperkritik karbon dioksit ($SC-CO_2$) içindeki çözünürlüğünün ve ekstraksiyon veriminin süreç parametreleri ile (fındık parça büyüklüğü ve nem oranı, ekstraksiyon basınç ve sıcaklığı, $SC-CO_2$ akış hızı ve ekstraksiyon süresi) ile nasıl değiştiğinin belirlenmesi, linoleik asitçe (C18:2) zengin fındık yağı fraksiyonlarının elde edilebilirliğinin araştırılmasıdır. Fındık yağının kesişme basıncı 200 ile 250 bar arasındadır. Kesişme basıncının altında fındık yağının $SC-CO_2$ içindeki çözünürlüğü artan sıcaklık ile azalmakta, üstünde ise artan sıcaklık ile artmaktadır. Ekstraksiyon süreci hızlı ve yavaş ekstraksiyon devresi olarak ikiye ayrılmaktadır. Her iki devrede de ekstraksiyon verimi zaman ile doğrusal olarak artmaktadır. Yavaş ekstraksiyon devresinde elde edilen verim hızlı ekstraksiyon devresinde elde edilene göre ekonomik olarak önemsizdir. Ekstraksiyon verimi fındık parça büyüklüğü, basınç, sıcaklık, ve $SC-CO_2$ akış hızı ile artmaktadır. Ekstraksiyon veriminin en yüksek olduğu ekstraksiyon koşulları 450 bar, 60 °C ve 5 gr/dak. $SC-CO_2$ akış hızıdır. Bu koşullarda parça büyüklüğü 0,850 mm den küçük olan fındık parçalarının 10 dakikalık ekstraksiyonu sonunda elde edilen verim 0.19 g yağ/gr fındıktır (%34). Bu durumda hızlı ekstraksiyon devresinde ulaşılması beklenen %92 verime yaklaşık 27 dakikada ulaşılabilir. Linoleik asitçe (C 18:2) zengin fındık yağı fraksiyonları elde edilememiştir. Bunun muhtemel nedeni fındık yağının yüksek oleik asit (C18:l) içeriğidir (%80).
Anahtar Kelime:

Konular: Gıda Bilimi ve Teknolojisi Mühendislik, Kimya

Fındık yağından yağ asitlerinin süperkritik karbondioksit ile izolasyonu

Öz:
The purpose of this research was to determine the solubility of hazelnut oil in supecritical carbon dioxide ($SC-CO_2$), the effects of parameters (particle size and moisture content of hazelnut, extraction pressure, temperature, $SC-CO_2$ flow rate and time) on extraction yield and to investigate the posibility of obtaining linoleic acid (C18:2) rich fractions. The crossover pressure of hazelnut oil was between 200 and 250 bar. The solubility of hazelnut oil in $SC-CO_2$ decreased with temperature under the crossover pressure and increased with temperature above the crossover pressure. Extraction occured in two distinct periods as fast and slow extraction periods. The change of extraction yield with time was linear in both periods. Extraction yield in the slow extraction period was economically insignificant compared to that in the fast extraction period. Extraction yield increased with particle size, pressure, temperature and $SC-CO_2$ flow rate. Extraction yield was highest at 450 bar, 60 °C and 5 gr/min $SC-CO_2$ flow rate. Extraction yield of hazelnut particles (particle diameter<0,850 mm) during 10 minutes of extraction was 0.19 g oil/g hazelnut (34%). 27 minutes of extraction would be sufficient to reach the expected 92% yield at the end of the fast extraction period. Linoleic acid (C18:2) rich fractions could not'be obtained possibly due to the high oleic acid (C18:l) content (80%) of hazelnut oil.
Anahtar Kelime:

Konular: Gıda Bilimi ve Teknolojisi Mühendislik, Kimya
Erişim Türü: Erişime Açık
APA YENER M, Mehmetoğlu Ü, Özkal S, SALGIN U (2001). Fındık yağından yağ asitlerinin süperkritik karbondioksit ile izolasyonu. , 1 - 25.
Chicago YENER MERYEM ESRA,Mehmetoğlu Ülkü,Özkal Sami Gökhan,SALGIN Uğur Fındık yağından yağ asitlerinin süperkritik karbondioksit ile izolasyonu. (2001): 1 - 25.
MLA YENER MERYEM ESRA,Mehmetoğlu Ülkü,Özkal Sami Gökhan,SALGIN Uğur Fındık yağından yağ asitlerinin süperkritik karbondioksit ile izolasyonu. , 2001, ss.1 - 25.
AMA YENER M,Mehmetoğlu Ü,Özkal S,SALGIN U Fındık yağından yağ asitlerinin süperkritik karbondioksit ile izolasyonu. . 2001; 1 - 25.
Vancouver YENER M,Mehmetoğlu Ü,Özkal S,SALGIN U Fındık yağından yağ asitlerinin süperkritik karbondioksit ile izolasyonu. . 2001; 1 - 25.
IEEE YENER M,Mehmetoğlu Ü,Özkal S,SALGIN U "Fındık yağından yağ asitlerinin süperkritik karbondioksit ile izolasyonu." , ss.1 - 25, 2001.
ISNAD YENER, MERYEM ESRA vd. "Fındık yağından yağ asitlerinin süperkritik karbondioksit ile izolasyonu". (2001), 1-25.
APA YENER M, Mehmetoğlu Ü, Özkal S, SALGIN U (2001). Fındık yağından yağ asitlerinin süperkritik karbondioksit ile izolasyonu. , 1 - 25.
Chicago YENER MERYEM ESRA,Mehmetoğlu Ülkü,Özkal Sami Gökhan,SALGIN Uğur Fındık yağından yağ asitlerinin süperkritik karbondioksit ile izolasyonu. (2001): 1 - 25.
MLA YENER MERYEM ESRA,Mehmetoğlu Ülkü,Özkal Sami Gökhan,SALGIN Uğur Fındık yağından yağ asitlerinin süperkritik karbondioksit ile izolasyonu. , 2001, ss.1 - 25.
AMA YENER M,Mehmetoğlu Ü,Özkal S,SALGIN U Fındık yağından yağ asitlerinin süperkritik karbondioksit ile izolasyonu. . 2001; 1 - 25.
Vancouver YENER M,Mehmetoğlu Ü,Özkal S,SALGIN U Fındık yağından yağ asitlerinin süperkritik karbondioksit ile izolasyonu. . 2001; 1 - 25.
IEEE YENER M,Mehmetoğlu Ü,Özkal S,SALGIN U "Fındık yağından yağ asitlerinin süperkritik karbondioksit ile izolasyonu." , ss.1 - 25, 2001.
ISNAD YENER, MERYEM ESRA vd. "Fındık yağından yağ asitlerinin süperkritik karbondioksit ile izolasyonu". (2001), 1-25.