Amaç: Akut bronşiolit, iki yaşından küçük çocuklarda sıklıkla viral etkenlerin neden olduğu, akut solunum hastalığıdır.Akut bronşiolit döneminde inflamasyon ile birlikte ortalama trombosit hacminde (MPV) artış olabilmektedir. Bu çalışmada,hastanemiz acil servisinde akut bronşiolit tanısı alan olguların klinik, laboratuvar ve tedavi özelliklerinin incelenmesi ayrıcabronşiolit dönemi ile sağlıklı dönemdeki MPV değerlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Çocuk acil servisine 01.01.2015- 12.12.2017 tarihleri arasında akut bronşiolit tanısı alan olgulargeriye dönük olarak değerlendirildi.Bulgular: Çalışmaya alınan 314 olgunun ortanca yaşı (IQR), 14.0 (7.0-20.0 ay) olup, 199’u (%63.4) erkek cinsiyetteydi.Başvuruda en sık şikayetlerin 298 (%94.9) öksürük, 196 (%62.4) burun akıntısı ve 107 (%34.1) ateş olduğu saptandı.En sık fizik muayene bulguları sırasıyla wheezing (%58.3), retraksiyon (%46.2) ve ral (29.3)’di. Olguların 132’si (%42.0)ilk bronşiolit atağı ile başvurmuştu, 182’sinin (%58.0) tekrarlayan bronşioliti vardı. Tekrarlayan bronşioliti olan olgulardaortanca atak sayısı 2’di. Ortalama ilk atak yaşının 6.92±3.81 ay (1-19 ay) olduğu saptandı. Olguların 137’si (%43.6)hafif, 121’i (38.5) orta, 56’sı (17.9) ağır atak olarak değerlendirildi; 182’si (% 58.0) acilden taburcu edildi, 1 tanesi sevkedidi, 131’i (%41.7) yatırılarak izlendi. Bronşiolit ve sağlıklı dönemdeki platelet (/mm3) ve MPV (fl) (ortanca, minimummaksimum) değerleri sırasıyla 129.6 (110.0- 1140.0); 349.9 (131.0- 967.0) ve 7.7 (6.1-12.1); 7.7 (5.6-11.2)’di. Bronşiolitve sağlıklı dönemdeki platelet ve MPV değerleri arasında fark saptanmadı (sırasıyla p= 0.655, p= 0.855).Sonuç: Bronşiolit tanısı öykü ve fizik muayene bulgularıyla konulur, hastalık şiddetinin belirlenmesinde MPV değerinin birönemi saptanmamıştır.
|
Objective: Food allergen sensitization patterns vary among patients with atopic dermatitis in different countries. Theaim of this study was to determine the food sensitization patterns of infants with food-triggered atopic dermatitis.Material and Methods: The study was a retrospective evaluation of atopic dermatitis patients who were followed atthe Pediatric Allergy and Immunology Clinic of our hospital. Among these patients, those who had both positive skinprick test and positive serum specific IgE to a food were included in the study. The diagnosis of food sensitization wasconfirmed upon improvement with an elimination dietResults: A total of 204(74.5% boys) atopic dermatitis patients less than 1 year of age were found to have food-trigerredatopic dermatitis. Median age at diagnosis was 3 months(interquartile range: 1-5.8). When skin prick test and serumspecific IgE results were analyzed, we found sensitivity to egg in 85.8%, milk in 35.5%, wheat in 3.9%, walnut in 1.5%,peanut in 2.5%, and fish in 2% of the patients. None of the patients showed sensitivity to soybean.Conclusion: Our findings indicated that a large portion of our patients were male, egg was the most common foodsensitivity, the prevalence of peanut sensitivity was less than other countries and none of the patients had soy sensitivity
|