Farkl> kavurma süreleri (0, 5, 10, 15, 20, 30, 45, 60, 75 ve 90 dakika) ve s>cakl>klar>n>n (135, 150 ve 165°C) keçiboynuzu tozunun görünür renk de¤iflimi ve a¤>rl>k kayb> üzerine etkisi araflt>r>lm>flt>r. Kavurma süresi ve s>cakl>¤> örneklerin renk parametrelerinden olan L ve b de¤erleri ile a¤>rl>k kayb>n> önemli derecede (P<0.05) etkilemifltir. Ancak, renk parametrelerinden a de¤eri sadece kavurma süresinden etkilenmifltir. S>cakl>¤>n 135'den 165°C'ye artmas> ile toplam renk de¤ifliminde %60'l>k bir art>fl görülmüfltür. Ayr>ca a¤>rl>k kayb> ve renk parametrelerindeki önemli de¤iflikliklerin üç boyutlu modellere uygunlu¤u test edilmifltir. Keçiboynuzu tozunun a¤>rl>k kayb> ve toplam renk de¤ifliminin tan>mlanmas>nda Gaussian modeli en uygun model olarak belirlenirken, paraboloid model ise renk parametrelerinden L de¤erindeki de¤iflim için en uygun model olarak belirlenmifltir.
|
Bu çalışma, farklı tuzluluk seviyelerinin (0.7, 4.0, 8.0, 12.0, 16.0 dS m-1) karpuz yetiştiriciliğinde anaç olarak kullanılan bazı ticari hibrit kabak çeşitlerine ait (Obez F1, Ferro F1, RS841 F1) fizyolojik parametreler üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Tuzlu sulama suları; NaCl ve CaCl2 tuzlarının şebeke suyuna karıştırılmasıyla elde edilmiştir. Bitkiler 3-4 yapraklı döneme geldikten sonra farklı tuzluluk seviyelerinin uygulamasına geçilmiştir. Bitkiler çiçeklenme aşamasında hasat edilmiştir. Tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde yürütülen araştırmada anaçlar ana konu iken, sulama suyu tuzluluk seviyeleri ise alt konuları oluşturmuş ve her konu 3 kez tekrarlanmıştır. Üç anaçta da, tuzluluk seviyesi arttıkça fizyolojik parametrelere ait değerlerin azaldığı belirlenmiştir. Kontrol ve tuz uygulamaları birlikte değerlendirildiğinde, bitki boyları 14.4-107.1 cm arasında değişirken, bitki yaprak alanları 152.0-2182.7 cm2 arasında ölçülmüştür. Klorofil-a, klorofil-b ve toplam karotenoid değerlerinin tuzluluk seviyesi arttıkça azaldığı belirlenmiştir. En yüksek klorofil ve karotenoid ölçümlerinin elde edildiği kontrol uygulaması hariç tutulduğunda, en yüksek klorofil-a, klorofil-b ve toplam karotenoid değerleri sırasıyla 14.8 mg l-1, 12.8 mg l-1 ve 0.28 mg g-1 fw ile Obez F1 çeşidinin 4.0 dS m-1 dozundaki tuz uygulamasından elde edilmiştir.
|
Bu çalışma, berrak siyah üzüm suyu üretimi sırasında kullanılan çeşitli prosesler açısından toplam fenolik madde ve toplam antosiyanin içeri¤i ile bulanıklık düzeyindeki de¤işiklikleri de¤erlendirmektedir. Üzüm suyunun ileri düzeyde berraklaştırma işlemi 50 kDa ayırma sınırında membran kullanılarak ultrafiltrasyonla gerçekleştirilmiştir. Ultrafiltrasyon, toplam fenolik madde içeri¤i ve bulanıklık de¤erinde sırasıyla % 30.9 ve % 99.0 olmak üzere önemli azalmaya neden olmuştur. Proses sırasında toplam antosiyanin içeri¤inin sadece % 10.5 i kaybedilmiştir.
|