Giriş: Kavak ve söğüt ağaçlarından havaya yayılan beyaz tüylü tohumlar (pamukçuklar) birçok kişi tara- fından polen zannedilmekte ve oluşan allerjik semp- tomların da bu tohumlar tarafından meydana geldiği yanılgısına düşülmektedir. Oysa bu ağaçlardan havaya dağılan tüysü yapıları polen üretmeyen dişi kavak ve söğüt ağaçları oluşturmaktadır. Kavak ve söğüt ağacı tohumlarının olgunlaştıkları ve dağıldıkları bu dö- nemde atmosferde bu bitkilere ait polen bulunma- maktadır. Her iki ağaca ait polenler özellikle ilkbahar döneminde görülmekte ve mevsimsel rinitli ve/veya astımlı birçok bireyde değişen oranlarda duyarlılığa neden olmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, ülkemizde Lan- zoni/Burkard cihazı kullanılarak yapılan volümetrik veya Durham cihazı kullanılarak gravimetrik yön- temle gerçekleştirilen 62 farklı bölgedeki atmosferik polen araştırmasında Salicaceae familyasına ait Popu- lus (kavak ağacı) ve Salix (söğüt ağacı) cinslerine ait po- lenlerin aylık değişim ve görülme oranları ile her iki taksona ait polen duyarlılığı üzerine yapılan çalışma- lar değerlendirilmiştir. Ayrıca, Bursa ilinde 2013 yılın- da Lanzoni cihazı kullanılarak kavak ve söğüt ağaçları polenlerinin günlük dağılımları da incelenmiştir. Bulgular: Atmosferik çalışmaların yapıldığı çoğu bölgede kavak ağacı polenleri mart-nisan, söğüt ağacı polenleri ise nisan-mayıs dönemlerinde havada bulun- muştur. Bursa ilinde ise ana polen sezonu kavak ağa- cında 27 Şubat-26 Nisan, söğüt ağacında 25 Mart-28 Nisan tarihleri arasındadır. Sonuç: Atmosferik polen araştırmalarının yapıldığı bölgelerin çoğunda kavak ve söğüt ağacı polenlerine az miktarda rastlanılmıştır. Bursa ilinde de diğer bölge- lerde olduğu gibi her iki taksona ait az miktarda polen tespit edilmiştir.
|
Giriş: Çam ağacı rüzgarla tozlaşan, çok miktarda polen üreten ve polenleri uzak mesafelere dağıtan bir bitki olmasına rağmen allerjenik etkisi düşük seviyeli veya nonallerjik olarak sınıflandırılmaktadır. Bunun yanı sıra son yıllarda yoğun çam polenine maruz kalan duyarlı bireylerin bazı semptomlar gösterdikleri kaydedilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, Türkiye’de Lanzoni/ Burkard cihazı kullanılarak yapılan volümetrik veya Durham cihazı kullanılarak gravimetrik yöntemle gerçekleştirilen 59 farklı bölgedeki atmosferik polen araştırmasında Pinus polenlerinin aylık değişim ve yıllık görülme oranları araştırılmıştır. Ayrıca Avrupa’da ve ülkemizde gerçekleştirilen Pinus polen duyarlılıkları hakkındaki çalışmalar da incelenerek değerlendirilmiştir. Bulgular: Ülkemizde yapılan atmosferik polen çalışmalarının hemen tümünde bu cinsin polenleri oldukça yüksek seviyelerde tespit edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre Pinus polenleri atmosferde tüm yıl boyunca görülebilmekte fakat özellikle nisan-mayıs aylarında yüksek seviyelerde bulunmaktadırlar. Sonuç: Çam poleni, bazı bölgelerde yıllık toplam polen miktarının %50 veya daha fazlası oranında bulunduğundan Türkiye’deki duyarlı bireyler açısından önem taşımaktadır.
|
Giriş: Plantago cinsine ait türlerin polenleri duyarlı bireylerde allerjik rinit, allerjik konjunktivit ve allerjik astım gibi allerjik rahatsızlıklara neden olmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, Türkiye’de Lanzoni/ Burkard cihazı kullanılarak yapılan volümetrik veya Durham cihazı kullanılarak gravimetrik yöntemle gerçekleştirilen 62 farklı bölgedeki atmosferik polen araştırmasında Plantago polenlerinin aylık değişim ve yıllık görülme oranları araştırılmıştır. Ayrıca, Avrupa’da ve ülkemizde gerçekleştirilen Plantago polen duyarlılıkları hakkındaki çalışmalar da incelenerek değerlendirilmiştir. Bulgular: Atmosferik polen çalışmalarına göre Plantago polenlerinin görülme oranları toplam polen miktarına göre %0.08-11.45 arasında değişmektedir. Plantago polenleri uzun bir dönem atmosferde görülmekte, mayıs-haziran aylarında ise yüksek seviyelerde bulunmaktadır. Sonuç: Atmosferik polen araştırmalarının yapıldığı bölgelerde yoğunlukları az olsa da uzun bir dönem Plantago polenleri havada tespit edilmiştir. Allerjik etkileri önemli olan Plantago polenlerinin, özellikle mayıs-haziran ayları arası başta olmak üzere diğer aylarda da duyarlı olan bireylerde semptomlar oluşturabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
|
Chenopodiaceae/Amaranthaceae familyaları üyeleri ot polenleri içerisinde allerjik solunum yolu hastalıklarının en önemli nedenlerinden biridir. Bu çalışmada, Türkiye’de atmosferik polen çalışmalarının yapıldığı 58 bölgeden Chenopodiaceae/Amaranthaceae polenlerinin aylık değişim ve görülme oranlarının verildiği araştırmalar değerlendirilmiştir. Çalışmalar içerisinde Chenopodiaceae/Amaranthaceae familyası polenlerine tüm yıl boyunca rastlanmakla birlikte en yüksek polen konsantrasyonları ağustoseylül aylarında saptanmıştır.
|
Havada bulunan ve solunum yolu ile vücuda girerek allerjiye neden olan aeroallerjenler arasında Cupressaceae familyasına ait Cupressus ve Juniperus polenleri önemli yer tutmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’de atmosferik polen çalışmalarının yapıldığı 57 bölgeden Cupressaceae familyasına ait polenlerin aylık değişim ve görülme oranlarının verildiği araştırmalar değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmalarda Cupressaceae familyası polenlerine en çok martmayıs ayları arasında olmak üzere tüm yıl boyunca rastlanılmıştır.
|
Bu derlemede Türkiye’nin 49 bölgesi için yapılan aeropalinolojik çalışmalar değerlendirildi. Bu çalışmaların sonuçlarına göre en yaygın ve en yüksek miktardaki polenlerin Cupressaceae, Pinus ve Gramineae taksonlarına ait olduğu belirlendi. En fazla polenin görüldüğü dönem Mart ve Haziran ayları arası olarak tespit edildi.
|
Üst ve alt solunum yolu allerjik hastalıklarının en önemli nedenlerinden biri de havada bulunan Gramineae (çayır-çimen vb.) familyası üyelerine ait polenlerin gösterdiği etkidir. Bu derlemede, Türkiye’de atmosferik polen çalışmalarının yapıldığı ve Gramineae polenlerinin görülme oranlarının verildiği toplam 51 bölgedeki allerjenik Gramineae polenlerinin aylık değişimleri takvim olarak verilmiştir. Yapılan çalışmalarda Gramineae polenleri en yoğun nisanağustos ayları arasında kaydedilmiştir.
|
Allerjik solunum yolu hastalıklarının en önemli nedenlerinden biri havada bulunan ağaç, çayır ve ot polenleridir. Ağaç polenleri içerisinde de Oleaceae familyası üyelerinin polenleri oldukça önemlidir. Bu çalışmada, Türkiyede atmosferik polen çalışmalarının yapıldığı 55 bölgeden Olea ve Fraxinus polenlerinin aylık değişim ve görülme oranlarının ve- rildiği araştırmalar değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmalarda Fraxinus polenleri ilkbahar, Olea polenleri ise ilkbahar sonu ve yaz başında en yoğun kaydedilmiştir. Atmosferik polen çalışmalarına göre Fraxinus polenleri Olea polenlerine göre daha fazla bölgede görülmesine rağmen, Olea cinsine göre daha az yoğunlukta rastlanmıştır.
|