Bu araştırmanın amacı okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin öğretmen liderliğine ilişkin görüşlerinin incelenmesidir. Bu çalışma nitel araştırma yöntemi ve fenomenoloji deseni ile yürütülmüştür. Araştırmanın katılımcı grubunu Ankara’da kamu ve özel ilkokullarda görev yapmakta olan 10 öğretmen ile altı okul yöneticisi oluşturmaktadır. Araştırmada araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmen liderliğinin meslektaşlarla işbirliği, karara katılım, paylaşımcı olma, değişime ve yeniliklere öncülük etme, rehber olma, rol model olma gibi kavramlarla ilişkilendirildiği görülmekle birlikte öğretmen liderlerin bürokratik, yönetici tutumu gibi çeşitli engellerle de karşılaştıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda öğretmenlerin liderlik davranışlarının artması amacı ile onları desteklemek, bu becerilerini ortaya koyabilecekleri ve geliştirebilecekleri bir okul kültürü yaratmak önerilebilir.
|
In this study, it is aimed to systematically examine the developmentof publications on (in)equality of opportunity in education, overtime. The metadata obtained from the Web of Science database wasanalyzed using bibliometric methods in order to see the change ofpublications between 1974 and 2020 over time. VOSviewer is usedas popular visualization tools to process bibliographic data. 505articles in the Web of Science (WoS) database were examined andthe most cited articles, the most influential publications, andauthors were determined, in addition to the distribution of thenumber of publications and citations by years. Co-authorshipanalysis was carried out to establish a visual map of the cooperationnetwork in the field, and collaborations between authors, countries,and institutions were tried to be determined. In addition, in orderto reveal the intellectual structure of the field, co-citation analysiswas applied and the dominant writers and publications were triedto be determined. According to the results obtained, the number ofpublications and citations on (in)equality of opportunity ineducation has increased significantly over the years. However, therelationship between the authors, institutions, and countriesappears to be weak in the field. Cooperation between authors andinstitutions is very weak, and most of the collaborating institutionsare located in the USA. As a result of this research, since theresearches in the field are conducted independently, it reveals thatthe publications about the (in)equality of opportunity in educationwill be made more comprehensive and in cooperation in the future.
|
Bu araştırmanın amacı eğitim yönetimi alanında yüksek lisansını tamamlayanların tez sürecine ilişkin görüşlerinin incelenmesidir. Bu ana amaç doğrultusunda şu alt amaçlara cevap aranmıştır: Eğitim Yönetimi alanında yüksek lisansını tamamlamış kişilerin (i) lisansüstü eğitim yapma nedenlerine ilişkin görüşleri nelerdir? (ii) Tez sürecine ilişkin görüşleri nelerdir? Konuyla ilgili olarak katılımcıların ayrıntılı ve derinlemesine görüşlerini alabilmek amacı ile nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma olgu bilim desenindedir. Çalışmada amaçlı örneklem yöntemlerinden maksimum çeşitlilik ve ölçüt örneklem yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Ankara’da Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalında yüksek lisanslarını tamamlamış olan 12 mezun oluşturmaktadır. Araştırma sonunda eğitim yönetimi alanında yüksek lisansını tamamlayan katılımcıların çoğunluğu lisansüstü eğitim yapma nedenlerinin mesleki ve kişisel gelişim olduğunu ifade etmişler; yüksek lisansı tamamlamanın kendilerine akademik anlamda, bireysel olarak ve yeni çevre kazanma bağlamında getirileri olduğu konusuna değinmişlerdir. Araştırmada tez sürecinin en büyük zorluğunun iş yaşam dengesini sağlamak olduğu ortaya konmuştur. Tez sürecinde hissedilenlere ilişkin olarak katılımcıların olumlu hislerden çok olumsuz ve karmaşık hisleri vurguladıkları belirlenmiştir. Araştırmada tez konusu seçiminin, danışmanla iletişimin, planlı bir çalışma takvimi oluşturtulmasının önemine ilişkin öneriler sunulmuştur.
|
Bu çalışmanın amacı, özel okul yöneticilerinin yetenek yönetimine ilişkin görüşlerinin incelenmesidir. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak yürütülen araştırma durum desenindedir. Araştırma, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Ankara’damaksimum çeşitlilik örneklem yöntemi ile seçilen 23 özel lise yöneticisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yarı yapılandıırlmış görüşme formu ve içerik analizi kullanılmıştır. Çalışmada yöneticiler öğrenci başarısı, veli beklentileri, rekabet edebilme ve teknolojinin önemi, maddi ve fiziki imkânlar, okul iklimi, kurum kültürünün önemi, ücret politikası ve kariyer olanakları konusunda görüş bildirmişlerdir. Ayrıca, araştırma sonunda yeteneğin doğru tespitinde sorunlar yaşandığı, öğretmenlerin gelişimi için mentörlük, elektronik öğrenme, oryantasyon gibi faaliyetlerin uygulanmadığı, objektif kriterlere dayalı performans değerlendirme sisteminin olmadığı ve geleceğe yönelik yetenek belirleme ve liderlik geliştirme faaliyetlerinden bahsedilmediği ortaya konmuştur. Araştırma sonunda eğitim kurumlarının yönetim stratejilerinin yetenek yönetimi anlayışı ile oluşturulabileceği, okul yöneticilerinin yetenek yönetimi uygulamalarını geliştirecek eğitimlere yer verilebileceği, yetenekliöğretmenleri çekmek için okulların çeşitli çekme kanalları kullanabilecekleri ortaya konmuştur.
|
The aim of this research is to analyze dissertations on organizational trust conductedfrom 2000 to 2018 in Turkey comprehensively and from a holistic point of view andreveal similarities and differences between these studies. In the study, descriptivecontent analysis method was used. The data source of this study was dissertations onorganizational trust written between 2000 and 2018 found in the Council of HigherEducation Thesis Center. In the analysis of the data, categorical analysis technique, oneof the content analysis types, was used. Results showed that limited dissertations weredone between 2006 and 2008, most of them were master’s theses largely conductedin public universities and had, as sample, İstanbul, East Marmara, Aegean and WestAnatolian regions. In addition, they were mainly held in primary schools and theymostly had relational screening model as research design, simple random methods assampling, questionnaires as data collection tool and independent samples t-test andANOVA as analysis methods. Based on the results of this study, it can be offered thatthe sampling regions of studies that will be held on organizational trust should bevaried, doctoral dissertations should put more emphasis on the subject, school levelsin which data will be collected and participant types should be diversified, researchmethods, models, study groups, data collection tools, data analysis should also bevaried.
|
In this study, it was aimed to examine teachers’ opinions about organizationaluncertainty. Semi-structured individual interviews were conducted with 14 teacherswithin the scope of phenomenology design. As the results of this study, teachersstated that uncertainty means unpredictability, disorder, confusion, obscurity anduneasiness; they stated that uncertainty can emerge internally and environmentally,have organizational and individual results, and coping strategies include consultation,collaboration, time-out, planned management, culture and individual strategies. Thefindings were discussed in the light of the related literature and suggestions foreliminating organizational uncertainty were presented.
|
Bu araştırmada öğretmenlerin eğitim yönetimialanında lisansüstü öğrenim görme nedenleriincelenmiştir. Nitel araştırma yöntemi ve durumçalışması deseninde kurgulanan bu çalışmadakatılımcıların belirlenmesinde amaçlı örneklemeyöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemetekniği kullanılmıştır. Araştırma verileri 16 öğretmenile gerçekleştirilen görüşmeler yoluyla toplanmıştır.Verilerin analizinde nitel veri çözümleme tekniği olaniçerik analizi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilensonuçlara göre katılımcılar lisansüstü eğitime yenilik,kariyer ve sosyal olanaklar nedeniyle başvurmaktadır.Bununla birlikte katılımcıların önemli bir bölümü işyükü yoğunluğu, bireysel sorumluluklar ve ekonomiközendiricilerin azlığı gibi nedenler ile programadevam edemediklerini ifade etmiştir. Araştırmanınsonuçlarına dayalı olarak öğretmenlerin lisansüstüeğitim süreçlerinin iyileştirilmesine yönelik önerilersunulmuştur.
|
Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim kurumlarındaki müdürlerin kullandıklarıetkileme taktiklerinin öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları ile ilişkisini tespit etmektir.Araştırma, ilişkisel tarama modeliyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini,2016–2017 eğitim-öğretim yılında Ankara ilinin, Çankaya, Etimesgut, Keçiören,Mamak ve Yenimahalle ilçelerindeki resmi ortaöğretim kurumlarında görevyapmakta olan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, tabakalıörnekleme yöntemine göre seçilen 405 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmaverilerinin toplanmasında “Çalışanlara Yönelik Etkilenen Davranış Ölçeği” ve“Örgütsel Bağlılık Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 22.00ve LISREL 8.80 paket programları kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerinbelirlenmesi amacıyla Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı, yordayıcıdeğişkenlerin incelenmesinde ise Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre ortaöğretim kurumlarında görev yapanyöneticilerin en çok kullandıkları etkileme taktiğinin “kurallara uygunluk”, en azkullandıkları etkileme taktiğinin ise “kişisel yakınlığı kullanma” olduğu tespitedilmiştir. Öğretmenlerin de görev yaptıkları kurumlara en fazla duygusal bağlı lıkboyutunda bağlı oldukları belirlenmiştir. Ayrıca araştırma sonucunda, okulmüdürlerinin kullandıkları etkileme taktikleri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarıarasında anlamlı düzeyde ilişkiler bulunmuştur. Örgütsel bağlılık ölçeği genelinin akılyoluyla ikna, teşvik edici talepte bulunma, kurallara uygunluk, bilgilendirme, baskıyapma, iş birliği yapma, takdir etme, istişarede bulunma, başkaları ile koalisyonkurma alt boyutları ile anlamlı düzeyde ilişkisi bulunmaktadır. Okul müdürlerininöğretmenleri etkilerken daha fazla ılımlı taktikler (takdir etme, bilgilendirme, işbirliğiyapma, istişarede bulunma) kullanmaları sağlanmalı; öğretmenlerin örgütsel bağlılıkdüzeylerinin arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.
|
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de 2000-2017 yılları arasında örgütsel vatandaşlık davranışı konusunda yapılan tez çalışmalarının kapsamlı ve bütüncül bir şekilde analiz edilmesidir. Bu çalışmada, içerik analizi türlerinden betimsel içerik analizi yöntemi ve kategorik çözümleme tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanında yer alan ve 2000-2017 yılları arasında yapılan örgütsel vatandaşlık davranışıyla ilgili tezler, örneklemini ise çalışmada belirlenen ölçütlere uyan Türkiye’de yapılan ve erişime açık olan toplam 74 tez (yüksek lisans ve doktora) oluşturmaktadır. Verileri toplamak için Örgütsel Vatandaşlık Davranışına İlişkin Yapılan Tezleri İnceleme Formu hazırlanmıştır. Çalışma sonucunda toplanan veriler Excel programına aktarılmış, özet tablolar kullanılmış, sonrasında görsel olarak tablolaştırmalar yapılarak analizler tamamlanmış ve elde edilen kategorilerin frekansı verilmiştir. Tezler genel olarak incelendiğinde; 2000-2004 yılların arasında hiçbir tezin yapılmadığı, kamu üniversitelerinde daha çok tez yapıldığı, İstanbul, Ege ve Batı Anadolu bölgelerinde tezlerin yoğunlaştığı, genellikle yüksek lisans tezlerinde konunun çalışıldığı, demografik değişkenlere göre incelemelerin yapıldığı, nicel araştırma yöntemlerinin sıklıkla kullanıldığı, çoğunlukla anketlerle verilerin toplandığı, basit seçkisiz örnekleme yöntemlerinin tercih edildiği ve betimsel istatistik, Anova ve t-testinin analiz yöntemi olarak sık sık kullanıldığı görülmektedir. Bu çalışma sonucunda bu konuda yapılacak ardıl çalışmalarda örneklem bölgelerinin, verilerin toplandığı okul ve katılımcı türlerinin, araştırma yöntemlerinde, desenlerinde, verilerin toplandığı katılımcılarda, veri toplama araçlarında çeşitlemeye gidilmesi önerilmektedir.
|
Bu çalışmanın amacı yabancı dil olarak İngilizce öğretiminde öğrencilerin bilişsel profil gelişimlerini ortaya koymaktır. Bu bağlamda araştırma, yabancı dil öğretiminde öğrencilerin eksiklerinin neler olduğunu ve öğrenci profillerini belirlemektedir. Araştırmanın örneklemi 2012-2013 akademik dönemde Ege Üniversitesinde okumakta olan Hazırlık sınıfı öğrencilerinden oluşmaktadır. Hazırlık sınıfı öğrencilerinin dönem başında aldıkları muafiyet sınavı ile yılsonunda yapılan final sınavı örnekleme dâhil edilmiştir. Veriler, 564 öğrencinin hem final hem de muafiyet sınavını aldıklarını gösterdiği için bu grup örneklem olarak araştırmaya dâhil edilmiştir. Betimsel analizler, her iki sınavın yüksek güvenirliğe sahip olduğuna işaret etmektedir. Buna ilaveten, eğrilik ve çarpıklık katsayısı testlerin normal dağılımdan aşırı sapma göstermediğini ortaya koymuştur. Analiz sonuçlarına göre öğrenciler muafiyet sınavında düşük beceriler gösterirken final sınavında bu becerilerin yükseldiği saptanmıştır
|