Amaç: Bu çalışmamızda Akdeniz ve Ege bölgemizde yaygın olarak tüketilen, bitkisel gıdalardan elde edilmiş özütlerin akciğer kanserinin bir tipi olan küçük hücreli olmayan insan akciğer kanseri hücrelerinde (PC-3 ve PC-14) protein, mRNA ve aktivite düzeylerinde aromataz ifadesi üzerine etkilerini araştırdık.Yöntem: Bu amaçla sitotoksik etki kristal viyole boyası kullanılarak belirlendi. In vivo ve in vitro aromataz aktivitesi florometrik olarak tayin edildi. Aromataz protein ifadesi antihCYP19 antikorları kullanılarak Western blot ile mRNA ifadesi uygun primerler kullanılarak ters transkriptaz polimeraz zincir reaksiyonu yöntemi ile belirlendi.Bulgular: Laurus nobilis, Mentha piperita, Crocus sativus'dan elde edilen özütler PC14 ve PC-3 hücre hatlarında aromataz aktivitesini sırasıyla %32, %44, %36 ve %42, %32, %56 oranlarında azaltmıştır, protein ve mRNA seviyelerinde anlamlı değişiklikler gözlenmemiştir. Allium porrum'dan elde edilen özüt PC-14 hücrelerinde aromataz aktivitesi ve mRNA ifadesini sırasıyla %52 ve 2,5-kat azaltırken, aromataz protein düzeyinde bir değişiklik yapmamış, PC-3 hücrelerinde herhangi bir etki göstermemiştir. Sonuç: Bu çalışmada elde edilen bulgular, Laurus nobilis, Mentha piperita, Crocus sativus ve Allium porrum etkili aromataz inhibitörü içerdiğini göstermektedir Sonuç olarak, bu gıdaların küçük hücreli olmayan insan akciğer kanseri riskini azaltmada potansiyel rolleri ve etki mekanizmalarını anlamak için bu sebzelerin içeriğini araştıran ileri çalışmalara ihtiyaç vardır