Globalleşen dünyada ülkelerin teknolojik hareketlere çok fazlaönem vermesiyle birlikte eğitimde öğrencilerin bilgiyi elde edebilmesiiçin teknolojiyle iç içe olması çok büyük önem arz ettiği görülmektedir.21. Yüzyıl eğitim anlaşının bir unsur olarak eğitim ortamında eldeedilen kazanımların gerçek hayat problemlerine yönelik çözüm üretmefaaliyetlerinin hem sanal hem de gerçek tasrımlarda gerçekleştirilmesibeklenmektedir. 3 boyutlu tasarım çalışmaları çeşitli eğitimkurumlarında bireylere kulüp çalışmaları altında verildiği görülmüştür.Kulüpler çalışma prensipleri olarak farklılıklar gösterse de tasarımbecerisini geliştirmeyi, öğrenmeyi görselleştiren ve ürün tasarlayıportaya çıkarmayı hedeflemektedir Kulüp çalışmaları kapsamında;bireylerin çizim yeteneklerini ve 3 boyutlu düşünme becerilerine etkisiinceleyerek, elde edilen veriler ışığında 3B tasarım dersi alacaköğrencilere uygulatılacak çalışmalara yönelik öneriler sunulmasıamaçlanmıştır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılarakyürütülmüş ve geliştirilen rubrik form ölçeği kullanılarak verilertoplanmıştır ve eğitim süresince sınıflarda kulüp çalışmaları izlenerekgözlem yapılmıştır. Ayrıca, iki araştırmacıların elde ettikleri verilere ekolarak alan uzmanı tarafından da rubrik form ölçeği aracılığıyla verilertoplanmıştır. Alan uzmanı rubrik form ile değerlendirmelerini yaparkenaynı zamanda sesli protokol ile düşüneceleri kayıt altına alınmıştır. Eldeedilen veriler ışığında genel olarak 3B tasarım kulüp çalışmalarındaaraştırma boyunca gözlemlediğimiz sonuçlara göre öğrenmenin;yaparak, yaşayarak ve eğlenceli biçimde planlandığında eğitimçalışmalarının en iyi duruma geldiği gözlemlenmiştir. Yaparak,yaşayarak ve eğlenerek öğrenen bireylerin çalışma motivasyonlarınınyüksek olduğu ve öğrencilerin çalışmalarını yaparken mutlu olduklarıgözlemlenmiştir. Bireylerin araştırma boyunca gözlemlenen davranış veçalışmalarının incelenmesi sonucund öğrencilerin keyif alarak mutlu birşekilde çalışmalarını yaptıkları, sınıf içerisindeki davranışlarının olumluolduğu gözlemlenmiştir. Öğrenciler kulüp çalışmalarında düzenli veplanlı çalıştıkları, paylaşımcı davranışlar sergiledikleri görülmüştür.Kulüp çalışmalarında bireylerin 3 boyutlu düşünme becerisini çok iyiderecede elde ettikleri ve bunu davranış haline getiridekilerigözlemlenmiştir. Öğrencilerin 3 boyutlu düşünme becerisi, yeni birürün tasarlama, oluşturma, çizim becerilerini kazandırdığı gözlemlersonucunda ulaşılan önemli bulgulardandır.
|
Webin teknolojilerinin kullanımı özellikle üniversite eğitiminde neredeysebir zorunluluk haline gelirken, web sitelerinin erişilebilirlik kurallarına uymamasıözel gereksinimli öğrencilerin karşısına yeni bir engel olarak çıkabilir. Buproblemden yola çıkarak yapılan araştırmada Uludağ Üniversite’sine bağlısitelerinin erişilebilirlik değerlendirmesinin yapılması amaçlanmıştır. Erişilebilirlikdeğerlendirmesi otomatik değerlendirme yöntemi ile yapılmıştır. Veri toplama aracıolarak AChecker ve WAVE olmak üzere iki farklı otomatik değerlendirme aracıkullanılmış ve değerlendirme iki farklı kılavuza (WCAG 2.0, Bölüm 508) göreyapılmıştır. Her iki otomatik değerlendirme aracı alternatif metin, uyarlanabilirlik,navigasyon, okunabilirlik ve giriş yardımı yönergelerinde hata tespit etmiş ve sonuçolarak web sitelerinin erişilebilirlik değerlendirmesini geçemediği görülmüştür.Çıkan erişilebilirlik hatalarının çözümünün oldukça kolay olması da hatalarınvarlığınınweberişilebilirliğikonusundakifarkındalıkeksikliğindenkaynaklanabileceğini düşündürmüş ve erişilebilirliğin diğer ülkelerde olduğu gibikamu kurumu sitelerinde zorunlu hale getirilmesi, üniversitelerde erişilebilirlikkonusunda derslerin verilmesi gibi öneriler de bulunulmuştur.
|
Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) projesi kapsamında okullarda teknolojinin iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla donanım, yazılım altyapısının sağlanması, içerik sağlanması, öğretim programının oluşturulması ve öğretmen hizmetiçi eğitimine odaklanılmaktadır. Bir yap bozun parçalarında olduğu gibi bir parçanın eksik olması tüm süreci etkileyecektir. Tüm unsurların merkezinde okuldarda kullanımı sağlayacak olan öğretmenlerin geliştirilmeye çalışılan sisteme yönelik olarak görüşleri önem arz etmektedir. Bu çalışmada sınıf öğretmenlerinin bilgisayar destekli öğretime ve ders yazılımlarına yönelik görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın amacınına yönelik olarak cevap aranan sorular: (1) Sınıf öğretmenlerinin bilgisayarın öğretme öğrenme sürecinde kullanımına ilişkin görüşleri nelerdir? (2) Sınıf öğretmenlerinin yazılımların nitelikleri hakkında görüşleri nelerdir? (3) Sınıf öğretmenlerinin bilgisayarın öğretim sürecinde kullanımı ve yazılım niteliklerine bakış açılarında cinsiyet, eğitim durumu, yaş, çalışma durumu vb. değişkenler açısından farklılaşma var mıdır? Araştırmanın çalışma grubunu Bursa iline bağlı ilçelerde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokullarda görev yapan 230 sınıf öğretmeni oluşturulan araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmada Arslan (2003) tarafından geliştirilen "Bilgisayarın ÖğretmeÖğrenme Sürecinde Kullanımına İlişkin Görüşleri" adlı anket kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde bağımsız örneklem t testi ve ANOVA testleri kullanılmıştır. Yapılan araştırmada, eğitim durumu, yaş değişkinlerinde sınıf öğretmenlerin bilgisayarın öğretme-öğrenme süreçlerinde kullanımına ilişkin görüşlerinin anlamlı şekilde farklılaştığı ve aynı zamanda öğretmenlerinin yazılımların niteliklerine ilişkin görüşlerinin yaş açısından anlamlı bir şekilde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır
|
Bu çalışmanın amacı öğrencilerin İngilizce dersi başarısını etkileyen faktörleri belirlemek ve DynEd isimli bilgisayar destekli dil eğitimi yazılımının öğrencilerin İngilizce başarısına etkisini belirlemektir. 2009 Bahar ve 2011 Güz süresince 10 ilköğretim okulunda bulunan 4. sınıf ve 7. sınıf arasındaki yaklaşık 600 öğrenciye ön-test, sontest ve anket uygulanmıştır. Problem durumunu irdeleyebilmek için iki farklı regresyon analizi yapılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, öğrencinin hangi sınıfta olduğunun (6. ve 7. sınıflar için) yanı sıra MS Word ve MS Excel becerisinin de İngilizce başarısına anlamlı etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Fakat DynEd yazılımının başarıyı etkilediğine dair bir bulguya rastlanmamıştır. Bununla birlikte, MS Excel bilgisi iyi olan öğrencilerin İngilizce performanslarının düşük olduğu gözlenmiştir.
|
Türkiye’deki bir üniversitede eğitim fakültesindeki öğrencilerin ders içerikleri hakkındaki algıları ile derse katılımı, başarısı, hazırbulunuşluğu ve bölümleri, ex-post-facto araştırma metodu yardımıyla araştırılmıştır. Şu sorulara cevap aranmıştır: (1) Bilgisayar okuryazarlığında öğrencilerin en çok ve en az ilgisini çeken konular nelerdir, (2) öğrencinin bölümü bu kararı etkilemekte midir ve (3) hazırbulunuşluk ve öğrencinin bölümü, öğrencinin başarısı ve derse katılımını nasıl etkiler? Birinci sınıfta okuyan ve Bilgisayar-I dersini alan 212 öğrenciden toplanan veri ANOVA ve MANOVA yardımıyla analiz edilmiştir. Farklı bölümlerde okuyan öğrencilerin başarı ve derse katılım düzeylerinin anlamlı bir şekilde farklı olduğu bulunmuştur. Başarı hazırbulunuşluğa bağlı olarak değişmektedir fakat hazırbulunuşluk öğrencinin derse katılımını etkilememektedir. Literatürde bulunduğu gibi, başlangıçta az veya hiç bilgisi olmayan öğrenciler ders sonunda daha az başarılı olmuşlardır. Genel itibariyle, öğrenciler derse kendilerinin beklenenden daha az vermektedirler.
|
Öğretim uygulamaları öğrenci özelliklerini dikkate almak durumundadır. Öğrenme stilleri bu öğrenci özelliklerden sadece biridir. Bu çalışma öğretmen adaylarının öğrenme stillerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışmaya Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğrenim gören ve 2011 bahar yarıyılında Bilgisayar II dersini alan 909 öğretmen adayı katılmıştır. Çalışmada veri toplamak amacıyla, Felder ve Soloman Öğrenme Stilleri İndeksi’nin Türkçe’ye uyarlanmış formu kullanılmıştır. Katılımcıların dersin final sınavından aldıkları puanlar ders başarısı verisi olarak kullanılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde frekans ve yüzde hesaplamaları ile ortanca, Kolmogorov-Smirnov, Ki-Kare ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Araştırma sonunda kız ve erkek öğretmen adaylarının öğrenme stillerinin anlamlı düzeyde farklılık göstermediği, bilgisayar dersi için kızların erkeklerden daha başarılı olduğu, farklı bölümlerdeki öğrencilerin öğrenme tercihleri arasında bir fark bulunmadığı ve öğrenme stillerinin öğretmen adaylarının bilgisayar dersi başarılarını tahmin etmede güçlü bir etkiye sahip olmadığı tespit edilmiştir.
|
Eğitimde teknoloji kullanımı üzerine artan bir ilgi var. Teknoloji yardımıyla öğrenme faaliyetlerine etkili bir şekilde katılabilmeleri için öğrencilerin bilgisayar konusunda bilgili olmaları gerekiyor. Internet öz-yeterliği, bilgisayar uzmanlığının potansiyel bir göstergesidir. Bu çalışmada ilköğretim öğrencilerinin genel ve iletişim öz-yeterliklerinden oluşan İnternet öz-yeterliklerini etkileyen faktörler araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan veriler 2008-2010 yılları arasında desteklenen bir araştırma projesinin parçasıdır. Araştırmaya on değişik ilköğretim okulundan 609 öğrenci katılmıştır. Birçok öğrenci ile ilgili faktöre bağlı olarak öğrencilerin İnternet öz-yeterliklerini araştırmak için MANCOVA analizinden faydalanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar öğrencilerin İnternet öz-yeterliklerinin oldukça yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Öğrencilerin İnternet öz-yeterliğini etkileyen faktörler olarak günlük bilgisayar kullanımı, haftalık e-posta kullanımı ve evde İnternet bağlantısı olması öne çıkmıştır. Öğrencilerin sınıf düzeyi ve cinsiyetin İnternet öz-yeterliği üzerine etkisi bulunamamıştır. Günümüzde FATİH projesi gibi geniş kapsamlı projeler yardımıyla teknoloji entegrasyonu Türk milli eğitiminde daha da ön plana çıkarken, bu çalışmanın sonuçları öğrencilerin teknoloji konusundaki güvenlerini anlayarak hareket etmek açısından faydalı olacaktır.
|
Problem Durumu: Yapılan araştırmalar, lise öğrencilerinin temel fizik kavramlarını ve teorilerini anlamada ve uygulamada sıkıntılar yaşadıklarını göstermektedir. Buna bağlı olarak, bazı araştırmalarda öğrencilerin derslere belirli fizik kavramlarını öğrenmelerini engelleyecek naif yargılarla gelmekte olduğunu göstermiştir. Bu tür yanlış kavramalar sanıldığından daha geniş kapsamlıdır ve sınıf performansı üzerinde etkili olmaktadır. Aslında, öğrenciler önemli fizik kavramlarını tam anlamıyla öğrenmeden sınıflarını geçmektedirler. Öğrencilerin matematik denklemlerini kullanarak fizik problemlerini çözebilmeleri, fizik kavramlarını tam anlamıyla anlamış olduklarını göstermemektedir. Fizik derslerinde diğer disiplinlere göre ana konular arasındaki ilişki sayıca daha fazladır. Öğrenilmesi gereken karmaşık konu sayısı oldukça fazladır ve bu konuların öğrenilmesinde yalnız tanımlarının bilinmesi yeterli değildir. Ayrıca genel özellikleri de anlaşılmalıdır. Laboratuar çalışması öğrencilerin fizik dersindeki başarısını artırmakta önemli bir rol oynamaktadır. Laboratuar çalışması; 1) yaparak öğrenmedir, 2) öğrencinin kritik düşünme yeteneğini geliştirir, 3) öğrencilerin aktif olmasını sağlayan bir öğrenmedir. Öğrencilerin bilim yapmadan bilimi öğrenmeleri beklenemez ve bu sadece laboratuar da gerçekleşir. Yapılan bazı araştırmalar, öğrencilerin laboratuar çalışmasını sevdiklerini göstermektedir. Bilgisayarın eğitimde kullanılması, öğrenme alanını genişletmekte ve eğitim kalitesini olumlu yönde etkilemektedir. Bundan dolayı, her düzeyde öğrencinin bilgisayar okuryazarlığı becerilerini geliştirmesi sağlanarak onların eğitim ve öğretim sürecinde bilgisayarı kullanmaları teşvik edilmelidir. Çünkü bilgisayarların farklı eğitim araçlarını aynı anda kullanma ve kontrol etme özellikleri vardır. Bilgisayar Destekli Eğitimin çeşitli tanımları verilmektedir. Bu tanımlardan ilkine göre Bilgisayar Destekli Eğitim bilgisayar teknolojisinin öğretim sürecindeki uygulamalarının her biridir. Bu uygulamalar bilgi sunmak, özel öğretmenlik yapmak, bir becerinin gelişmesine katkıda bulunmak, benzeşim gerçekleştirmek ve sorun çözücü veri sağlamak olabilir. Başka bir tanıma göre ise, Bilgisayar Destekli Eğitim, öğrencilerinin bilgisayar sistemine programlanmış olan dersleri etkileşimde programlanmış olan dersleri etkileşimde bulunarak, doğrudan alabilmeleridir. BDE de öğrenciler eğitsel materyalleri sunan ve gösteren bilgisayar ile direk temas içindedir. Bu çalışmanın asıl amacı, fizik dersi ile birlikte verilen bilgisayar benzetişimli deneylerin yerdeğiştirme ve hız kavramlarını anlamadaki etkisini yine dersle birlikte verilen geleneksel laboratuar çalışması ile Problem Durumu: Yapılan araştırmalar, lise öğrencilerinin temel fizik kavramlarını ve teorilerini anlamada ve uygulamada sıkıntılar yaşadıklarını göstermektedir. Buna bağlı olarak, bazı araştırmalarda öğrencilerin derslere belirli fizik kavramlarını öğrenmelerini engelleyecek naif yargılarla gelmekte olduğunu göstermiştir. Bu tür yanlış kavramalar sanıldığından daha geniş kapsamlıdır ve sınıf performansı üzerinde etkili olmaktadır. Aslında, öğrenciler önemli fizik kavramlarını tam anlamıyla öğrenmeden sınıflarını geçmektedirler. Öğrencilerin matematik denklemlerini kullanarak fizik problemlerini çözebilmeleri, fizik kavramlarını tam anlamıyla anlamış olduklarını göstermemektedir. Fizik derslerinde diğer disiplinlere göre ana konular arasındaki ilişki sayıca daha fazladır. Öğrenilmesi gereken karmaşık konu sayısı oldukça fazladır ve bu konuların öğrenilmesinde yalnız tanımlarının bilinmesi yeterli değildir. Ayrıca genel özellikleri de anlaşılmalıdır. Laboratuar çalışması öğrencilerin fizik dersindeki başarısını artırmakta önemli bir rol oynamaktadır. Laboratuar çalışması; 1) yaparak öğrenmedir, 2) öğrencinin kritik düşünme yeteneğini geliştirir, 3) öğrencilerin aktif olmasını sağlayan bir öğrenmedir. Öğrencilerin bilim yapmadan bilimi öğrenmeleri beklenemez ve bu sadece laboratuar da gerçekleşir. Yapılan bazı araştırmalar, öğrencilerin laboratuar çalışmasını sevdiklerini göstermektedir.
|