Aydın ili, çilek yetiştiriciliğinde ve ihracatında ülkemizde Mersin’den sonra ikinci sıradadır. Bu
çalışma kapsamında, Aydın sınırları içerisinde yoğun şekilde yetiştiriciliği yapılan ve en çok
ihracatı gerçekleştirilen ticari çilek çeşitlerinin fiziksel, kimyasal, biyoaktif ve aroma özellikleri
belirlenmiştir. Bu kapsamda, ticari hasat olgunluğundaki Florida fortuna, Rubygem ve Sabrina
çilek çeşitlerine toplam kuru madde, pH, toplam asitlik, renk, C vitamini, toplam fenolik
madde, toplam flavonoid, antioksidan kapasite, HPLC ile şeker kompozisyonu ve GC-MS ile
aroma kompozisyonu analizleri gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar incelendiğinde Rubygem
çeşidinin en yüksek kuru madde içeriğine sahip olduğu; Sabrina çeşidinin ise daha asidik
karakteristiğe sahip olduğu bulgulanmıştır. Sabrina çeşidinin koyuluk, kırmızı renk ve sarı renk
yoğunluklarının diğer iki çeşide kıyasla daha yüksek olduğu da belirlenmiştir. Biyoaktif madde
içerikleri ve antioksidan kapasite yönünden Rubygem çeşidinin ön plana çıktığı
anlaşılmaktadır. Rubygem çeşidi çileğin daha düşük miktarda sakaroz içerdiği; toplam şekerin
büyük oranda indirgen şekerlerden (glikoz ve fruktoz) oluştuğu saptanmıştır. GC-MS ile aroma
kompozisyonu analiz sonuçlarına göre Florida Fortuna, Sabrina ve Rubygem çeşitlerinde
sırasıyla 16, 18 ve 20 adet uçucu bileşen tanımlanmış ve genel olarak meyve kokusu veren
esterlerin tüm çileklerde etken bileşen olduğu gözlemlenmiştir.