Maliye Nezareti mali birimleri tek çatı altında toplamak amacı ile dokuz farklı mali birim ile kurulmuştur. Dokuz birimden olan masarifat muhasebesi çalışmanın konusu olarak belirlenmiştir. Bu konu dahilinde çalışmanın amacı Başbakanlık Osmanlı Arşivlerinden temin edilen ML.MSF.d. fon kodlu ve 17488 sıra nolu belgenin muhasebe bilimi bakışı ile tahlil edilmesidir. Çalışma sonucunda 1280 (R.) (1864 M.) senesinin Ağustos, Eylül, Ekim ve kasım aylarına ait Bucak sancağının merkez ve bazı kazalarının giderleri ve bu giderlerin kaynağına dair bilgilere ulaşılmıştır. Ayrıca belgenin çözümlenmesi ile muhasebenin temel kavramlarından olan, tam açıklama kavramı, dönemsellik kavramı, para ile ifade edilebilme kavramı gibi konulara uygun olduğu ortaya çıkmıştır.
|
Vakıflar, Osmanlı toplumunu sosyal ve iktisadi açıdan düzenleyen müesseselerin başında gelmektedir. Bu nedenle çalışmanın konusunu vakıf muhasebeciliği oluşturmaktadır. Bu konu dâhilinde Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nden elde edilen Evkaf Muhasebesi defterlerinden olan EV.d. 11486 nolu defter özelinde vakıf muhasebeciliğinin incelen- mesi ve transkripsiyonu yapılan belgenin muhasebe bilim dalı bakış açısı ile incelenmesi çalışmanın amacı olarak belirlenmiştir. Belgenin transkripsiyonu yapılırken 1257. M. 1 (23 Şubat 1841) ve 1257. Z. 29 (11 Şubat 1842) tarihleri çalışmanın zaman sınırını olmuştur. Burdur Sancağı’nın muhtelif vakıflarında gelir, muhasebe masrafı, kâtip maaşı gideri, beklenmeyen gider, olağan gider ve kalan tutar kayıtları bulunmaktadır. Çalışma sonucunda kayıtların merdiven yöntemi ile tutulduğu, para ile ölçme, tam açıklama kavramlarının belgede açık bir şekilde uygulandığı tespit edilmiştir.
|
Küreselleşme olgusu, ekonomik, sosyal, siyasal alanlarda yaşanan gelişmeler ve her toplumun farklı kültürel özelliklere sahip oluşu işletmelerin yönetim anlayışlarını ve yönetim kararlarını etkilemektedir. İşletmelerin faaliyetlerini sürdürdükleri alanlarda belirlemiş oldukları amaçlara ulaşabilmeleri, sürdürülebilirlik ve rekabetçiliklerini sağlayabilmeleri için işletme yönetimi ile alakalı alınacak kararlarda muhasebe bilgilerinden faydalanmalarının önemi büyüktür. Çalışma kapsamında işletme yöneticilerinin muhasebeden beklentilerinin neler olduğu, muhasebenin yönetim kararlarına katkı düzeyi, işletme yönetimi kararlarında muhasebenin rolünün neler olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Bu nedenle Isparta ve Burdur illerinde basit tesadüf örneği yöntemi ile belirlenen 47 adet mermer üretim işletmesi sahipleri ve profesyonel yöneticilerine anket uygulanmıştır. Analizler sonucunda işletmelerde muhasebe birimlerinin muhasebenin fonksiyonlarını eksiksiz bir şekilde yerine getirdiği ve muhasebe bilgilerinin çeşitli kullanım alanlarının olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
|
Ahilik Arapçada kardeş manası taşırken Türkçe’deki karşılığı ise cömert, konuksever ve yiğitliktir. Ahilik sisteminin amacı, insanların dayanışma ve yardımlaşma içinde bulunarak dürüst, gayretli, hayırsever, konuksever, cömert bireylerin oluşmasını sağlamaktır. Ayrıca ahilik sistemi, Türk topluluğunda birlik ve beraberliği de güçlendirdiği bilinmektedir. Ahilik sistemi zamanla iş ve meslek ahlakında uyulması gerekli olan kuralları yansıtmakta ve güçlü bir eğitim kuruluşu olduğu da görülmektedir. Sistem, XIII. asırda Anadolu Selçuklu Devleti döneminde doğmuş, Osmanlı Devleti döneminde 700 sene varlığını devam ettirmiş ve XVIII. asırdan sonra adının değişmesi ile “esnaf birliği” biçiminde kurumsallaşmıştır. Bu çalışmada konu ahilik sistemi, ahilik sisteminin fonksiyonları, mali yapısı, vakıfları, Osmanlı Devleti öncesi ve Osmanlı Devleti dönemindeki ahilik sistemi olarak belirlenmiştir. Bu konu kapsamında 1872 ve 1875 yıllarına ait Kırşehir Sancağı’nda faaliyet göstermiş olan Ahi Evran Vakfı’nın Muhasebe Kayıtlarının incelenmesi çalışmanın amacını oluşturmuştur. Çalışmada, ahilik sisteminde ahi zaviye ve vakıflarının büyük öneme sahip olduğu ve Osmanlı Devleti’nde XX. asra kadar devam eden ahilik sisteminin saygınlığı ve kâr oranlarının azalması ile varlığını zamanla kaybettiği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma kapsamında incelenen belgelerin ağırlıklı olarak arazi gelirlerinin muhasebe kayıtlarının olduğu ve Der Liva-yı Kırşehri’ne ait 224 musakkafat ve 183 müstegallat olduğu ve 7 tane müstegallatın başkalarının sorumluluğunda olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca vakıflarda görev yapan kişilerin, maaş ve diğer ödemelerinin görevli oldukları bölgelerden tahsil edilen gelirlerden kesinti yapılarak karşılandığı sonucuna ulaşılmıştır.
|
Araştırmanın amacı, üniversitelerde staj (işbaşı eğitimi) uygulamasının gerçekleştirildiği bölümlerden birisi olan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Zeliha Tolunay Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu, Muhasebe ve Finansal Yönetim Bölümünde öğrenim gören muhasebe meslek adayı öğrencilerin stajdan beklentilerinin belirlenmesi ve bu beklentileri gerçekleşme durumlarının araştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda, Muhasebe ve Finansal Yönetim Bölümü öğrencilerinden 120 kişiye hem staj öncesi hem de staj sonrası anket uygulandığı için araştırma verileri, hem staj öncesi hem de staj sonrası ankete gönüllü olarak yanıt veren öğrencilerinden elde edilmiştir. Araştırma amacına uygun olarak oluşturulan hipotezler, 6 boyuta dönüştürülen soruların ortalamaları alınarak test edilmiştir. Araştırma verileri öncelikle Cronbach Alpha Testine tabi tutulmuştur. Hipotez testleri Paired Samples T Testi (Bağımlı İki Örnek t-Testi) ile sonuçlandırılmıştır. Araştırma sonucunda, oluşturulan hipotezden 5’i kabul edilmiş, 1’i ise red edilmiştir.
|
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden sonra önemi artan bağımsız denetimin,muhasebe meslek mensuplarınca doğru algılanması önem arz etmektedir. Bu doğrultudaaraştırmanın amacı, Batı Akdeniz Bölgesi’nde (Burdur, Antalya, Isparta) faaliyet gösteren muhasebemeslek mensuplarının bağımsız denetime bakış açılarının karşılaştırmalı olarak araştırılması olarakbelirlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmış olup Batı AkdenizBölgesi’nde faaliyet gösteren toplam 208 meslek mensubuna tanımlayıcı ve bağımsız denetim ileilgili sorular sorulmuştur. Veriler analiz edilmiş olup, anketten elde edilen verilere, frekans dağılımı,tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Post hoc testleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, meslekmensuplarının bağımsız denetime bakış açıları, mesleği icra ettikleri illere göre istatistiksel olarakanlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiş olup, araştırmanın 13 hipotezi kabul edilmiştir..
|
Günümüz küresel dünyasında hızla gelişen teknolojik gelişmeler, işletmelerin gelecek planlamalarında az ve kısıtlısayıdaki veriler ile hızlı karar vermelerine yol açmıştır. Etkin bir tahmin yöntemini kullanan işletmelerin gelecekprojeksiyonlarına dair aldığı kararlarla işletme amaçlarını daha sağlıklı bir biçimde devam ettirebildikleribilinmekte, işletmeler için tahmin yöntemleri ayrı bir önem arz etmektedir. Bu çalışmada ileriki dönemlere aitmaliyet tahmininde bulunulan gri temelli maliyet tahmini hakkında bilgiler sunulup, bu modeli mobilya üretimsektöründe faaliyet gösteren X işletmesinde denenmesi amaçlanmıştır. X mobilya firmasına ait maliyettahminlemesi gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. İlk olarak X mobilya firmasının 2013 yılı, 2014 yılı, 2015 yılı ve2016 yılı tecrübelenmiş maliyet verileri ile yine tecrübelenmiş yıllara ait gri tahmin yöntemi ile tahmin edilemeyeçalışılmış, tahminleme sonucunda doğruluk hata analizi ve güvenirlilik testi yapılmıştır. Yapılan doğruluk analizisonucunda gri temelli model kullanılarak X Mobilya Firmasının gelecek dönemlere ait maliyet verileriöngörülmüştür.
|
Vergi konusu hakkında ortaya çıkan başta vergi bilinci olmak üze-re vergiye karşı olan tutum, vergi ile uyum, vergi geliri, vergi algısı ve vergi yükü boyutlarında muhasebe mesleğine yönelik eğitim veren bö-lümler arasında yer alan Muhasebe ve Finansal Yönetim Bölümünde teo-rik eğitim alan öğrenciler ile teorik eğitimleri sonrasında muhasebe mes-leğini icra etmekte olan muhasebe meslek mensuplarının yaklaşımları arasında farklılığın olup olmadığının tespit edilmesi araştırmanın amacı olarak belirlenmiştir. Araştırma sonunda oluşturulan 6 adet hipotezden 5’i kabul edildiği ortaya çıkmıştır.
|
Literatürde belirli bir alanla ilgili değerlendirme yapan, alanın durumuve geleceğiyle ilgili çıkarımlarda bulunan çalışmaların sayısı günden güneartmaktadır. Bu doğrultuda, muhasebe alanında çalışan araştırmacılariçin muhasebe alanının mevcut durumunu bilmek ve geleceğiyle ilgiliçıkarımlarda bulunmak önemli bir hale gelmiştir. Bu çalışmada, Türkiye’demuhasebe-finans alanında yayın yapan dört dergide 2015-2019 (5 yıl) yıllarıarasında yayınlanan 897 makale, nitel bir araştırma yöntemi olan içerik analizitekniğiyle incelenmiştir. Çalışma son yıllarda muhasebe alanında yürütülençalışma sayısını, çalışılan konuları, araştırmacıların hangi kaynaklarıkullanarak atıf yaptıkları, araştırma yöntemleri, veri toplama teknikleri, analizyöntemleri, çalışmalarda kullanılan paket programları ve araştırmacılarınunvanlarını belirlemeyi ve değerlendirme yapmayı amaçlamaktadır. İncelenenmakalelerden elde edilen bilgiler Excel’de kodlanmış ve ilgili yıllar arasındaen çok “Muhasebe standartları” konusunda çalışma yapıldığı, araştırmacılarınen çok “Makale”lere atıf yaptığı, en çok “Gömülü Kuram (Kuram Oluşturma)”araştırması yapıldığı, en sık kullanılan veri toplama yönteminin “Rehber, Kılavuz & Raporlar” olduğu, en çok kullanılan analiz yönteminin “Frekansve Yüzde Analizi/Demografik Özellikler” olduğu, en sık kullanılan paketprogramın “SPSS” ve en çok araştırma yapan kişilerin ise “Dr. Öğr. Üyesi/Yrd. Doç. Dr.” unvanına sahip araştırmacılar olduğu tespit edilmiştir.
|
Bu çalışmada muhasebe meslek elemanı yetiştiren muhasebe ve finansal yönetim bölümündeki potansiyel muhasebe meslek mensubu adayı olan öğrencilerinin, daha az sayıda muhasebe dersi alan işletme bölümü öğrencilerinin ve muhasebe dersini hiç almamış olan ilahiyat fakültesi öğrencilerinin muhasebe mesleğine ve muhasebe meslek mensuplarına bakış açılarının ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışmada, muhasebe eğitiminin mesleğe bakış açısında oluşturduğu farklılıklar üç farklı öğrenci grubu öğrenci grubu üzerinde ortaya konulmaya çalışılmıştır. Anket yöntemi ile gerçekleştirilen veri toplama işleminde, Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde bulunan farklı üç bölümün 2. ve 4. sınıf, I. ve II. öğretimlerinde öğrenim gören toplam 420 öğrencinin çalışmanın hipotezlerini ölçmek amacıyla hazırlanan sorulara ait görüşleri toplanmaya çalışılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler One Way Anova, Güvenilirlik analizi, Post Hoc testlerine tabi tutulmuştur. Bu sonuca göre üniversite öğrencilerinin almış oldukları eğitimlerin, muhasebe mesleği ve muhasebe meslek mensuplarına karşı bakış açıları üzerinde etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
|