Amaç: Atopik dermatit çocukluk çağının en sık görülen kronik enflamatuar deri hastalığıdır. Bu çalışmanın
amacı atopik dermatitli çocuklarda besin alerjisi varlığının ve diğer faktörlerin atopik dermatit şiddeti üzerine
etkisinin araştırılmasıdır.
Gereç ve yöntem: Çalışmada atopik dermatitli 130 hasta retrospektif olarak değerlendirildi; klinik, demografik
özellikleri ve laboratuvar değerleri kaydedildi. Sonuçların karşılaştırılmasında hastalar, atopik dermatit şiddetine
göre ‘hafif’ ve ‘orta veya ağır’ şiddette olmak üzere iki grupta değerlendirildi. Besin duyarlılığı varlığı deri prik testi
ve besin spesifik IgE testi ile değerlendirildi. Besin alerjisi tanısı ise açık besin yükleme testi ile kondu.
Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 20,9±16,3 (2-70) aydı, %54,6 (n=71)’si erkekti. Şikâyet başlangıç zamanı
5,7±5 (0,5-34) aydı. Atopik dermatit şiddetine göre hastaların %37’si hafif, %37'si orta, %26'sı ağır idi. Hastaların
%65,4’ünde besin, %13,8'inde akar duyarlılığı mevcuttu; %38,5 hastada besin alerjisi saptandı. Klinik ile ilişkili
sorumlu besinler %62 yumurta, %22 inek sütü ve yumurta, %12 sadece inek sütü, %4 fındıktı. Besin alerjisi
olan hastaların olmayanlara göre yaş ortalaması daha küçük (p<0,01), total IgE düzeyi daha yüksek (p=0,04), D
vitamini düzeyleri daha düşük (p=0,03), şikâyetlerin 6 aylıktan önce başlama oranı daha yüksekti (p=0,03). Orta/
ağır atopik dermatitli hastalarda semptomların ilk 6 ayda ve sadece anne sütü ile beslenirken görülme oranları
(sırasıyla, p=0,02 ve p=0,01), atopi ve besin alerjisi oranları (sırasıyla, p=0,04 ve p<0,001) ve Total IgE düzeyleri
(p<0,01) hafif hastalardan daha yüksekti.
Sonuç: Orta/ağır şiddette atopik dermatitli çocuklarda semptomların sıklıkla erken süt çocukluğu döneminde
geliştiği, besin alerjisinin daha sık eşlik ettiği ve total IgE’nin daha yüksek olduğu göz önünde bulundurulmalı,
hafif ve besin alerjisinin eşlik etmediği atopik dermatitli hastalarda gereksiz eliminasyon diyetinden kaçınılmalıdır